Draghi: Varlık alım programının uzatılmasını tartışmadık

    0
    36

    Avrupa Merkez Bankası beklendiği gibi faizlerde değişikliğe gitmezken, Başkan Mario Draghi parasal genişleme programının geleceğinin Aralık’ta görüşüleceğini söyledi.

    Parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce tahvil alımlarını kademeli olarak azaltmanın (tapering) planlandığı yönünde çıkan haberlerin ardından düzenlediği ilk toplantıda Avrupa Merkez Bankası, politika faizini yüzde 0, mevduat faizini yüzde -0,4 seviyesinde, marjinal fonlama faizini ise yüzde 0,25 seviyelerinde tuttu. 80 milyar euro seviyesinde açıklanan varlık alım programında da değişikliğe gidilmedi.

    Karar sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan ECB Başkanı Draghi, varlık alım programını gerekli görülürse 2017 Mart sonrasında da sürdürme eğiliminde olduklarını söyledi. Komitenin varlık alımı üzerine çalışmasının Aralık’ta değerlendirileceğini de belirtirken, bugünkü toplantıda programın uzatılmasını tartışmadıklarını söyledi.

    Draghi’nin programla ilgili verdiği en net mesaj, “Varlık alımlarını birden kesmemiz çok olası gözükmüyor” açıklaması oldu.