Draghi: Türkiye’deki gelişmeler Euro Bölgesi güvenini etkiler

0
42

Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Mario Draghi, faizlerin uzun bir süre cari seviye veya daha düşük seviyede kalmasını beklemeye devam ettiklerini söyledi.
   
Draghi düzenlediği basın toplantısında İngiltere’nin AB’den çıkışına neden olan referandumun ardından piyasalardaki gerilimin kontrol altına alındığını belirterek, “Toparlanma devam edecek” dedi.

ECB FAİZ ORANLARINI DEĞİŞTİRMEDİ
   
Draghi, önümüzdeki aylarda ekonomik şartları daha iyi değerlendirecek pozisyonda olacaklarını ifade etti.
   
ECB Başkanı, “Büyüme iç talep tarafından destekleniyor. Veriler büyümenin 2.çeyrekte de devam ettiğine işaret ediyor. Ancak 2. çeyrekte büyüme ilk çeyrekten daha düşük olacak.” şeklinde görüş belirtti.
   
Toparlanmanın ılımlı bir hızla devam etmesini beklediklerine işaret eden Draghi, “Bölgede mali duruşun 2016’da ılımlı şekilde genişlemeci olması bekleniyor. Büyüme görünümü için riskler aşağı eğilimli. Toparlanma için ters rüzgarlar arasında İngiltere’nin AB referandumu sonucu da var.” dedi.

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının (Brexit) toparlanmanın önünde bir zorluk olduğuna dikkat çeken Draghi, piyasaların bu şok nedeniyle yaşanan son volatiliteyi atlattığına vurgu yaptı. Draghi konuya dair “Brexit referandumunun ardından finans piyasaları artan volalite karşısında ‘cesaret verici’ direnç gösterdi. Varolan belirsizlikler nedeniyle Yönetim Konseyi ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından izlemeyi sürdürecek” ifadelerini kullandı. 

İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ekonomiye olan etkileri netleşmeye başladığında ek teşviği değerlendirebilecekleri sinyali veren Draghi, “gerekmesi halinde yetkileri dahilinde tüm enstrümanları kullanabiliriz” dedi. 

Draghi, Türkiye’de Cuma günü yaşanan başarısız darbe girişiminin Euro Bölgesi’nde ekonomiye 
güveni etkileyebileceğini söyledi.
   
“Bu jeopolitik gelişmelerin Euro Bölgesi ekonomisinin nasıl etkileyeceklerini öngörmek zok” diye konuşan Draghi, “Ancak güveni etkilemeleri çok büyük olasılık” dedi. 
   
Ancak Draghi, Turkiye’deki gelişmelerin Euro Bölgesi ekonomisi üzerinde çok ciddi etkiye sahip olmasını beklemenin zor olduğunu da vurguladı.
   
ECB’nin bugünkü toplantısının ardından, faiz oranının yüzde 0,00 olarak devam etmesi kararı verildi. Analistlerde, ECB Para Politikası Kurulu’nun faiz oranını değiştirmeyeceğini tahmin ediyorlardı.