Döviz kurunda düşüş sürecek mi?

0
53

Milliyet gazetesi yazarı Zeynep Aktaş, son zamanlarda döviz kurundaki geri çekilmeyle ilgili analizde bulundu. İşte Aktaş’ın o yazısı…

Yılın ilk ayında yüzde bir değer kaybeden dolar kuru 5.29’dan başladığı ocak ayını 5.19’lu seviyelerden tamamlıyor. Aynı koşulların devamı halinde kurda ilk çeyrekte zayıf seyir devam edecek.

Dolar kuru Ağustos 2018’de 7.23’e yaşadığı sert çıkış sonrasında 2019’da sakin ve aşağı yönlü bir seyir izliyor. Yurt içi yerleşiklerin döviz talebine rağmen gerek yurt içinde gerekse yurt dışı gelişmeler dolar kurunda satış baskısına neden oluyor.

‘Ayı’ koşulların devamı halinde seçimlere kadar kurdaki bu zayıf seyir devam edecek.

Kurun değer kaybetmesinin en önemli nedenlerinden biri gelişmekte olan ülkelere para akışının yaşanması. Ocak ayından bu yana Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi yükseliyor.

Bunun etkisi hem Borsa İstanbul’da hem de dolar/TL’nin fiyat seyrinde görülüyor.

Fed’in güvercin adımları, faiz artırımları konusunda sabırlı olunacağı mesajı, küresel risk iştahını canlandırdı. Dolar/TL 5.1967’ye gerilerken BIST 100 Endeksi 105.385 seviyesinde.

25 Nisan toplantısı

Öte yandan hafta içinde yayınlanan Enflasyon Raporu’nda, Merkez Bankası’nın enflasyon öngörüsünde düşüş olduğu gözlendi.

Raporda TCMB’nin tüketici fiyatlarının 2019 sonunda yüzde 14.6 ve 2020 sonuna kadar yüzde 8.2 oranında yükseleceği öngörüsü paylaşıldı. Raporda daha güçlü bir TL ve daha düşük petrol fiyatları beklendiği görülmekte.

Enflasyon rakamlarında ikna edici düşüş işaretleri ortaya çıkana kadar sıkı para politikası koşullarının bir kez daha savunulması ise olumlu.

Enflasyon raporu sonrası açıklanan FED faiz kararı ise kurdaki düşüşü hızlandırdı. Dolar/TL kuru 5.19 seviyesine kadar geriledi. Dolar kurunun mevcut zayıf seyri TCMB’den gelecek yeni bir adıma kadar devam edecek. Bu adım da 6 Mart’ta ilk etkisini gösterecek olmasına rağmen asıl hareket 25 Nisan toplantısında gelebilir.

Şubat boyunca dolar kurundaki yukarı ataklar zayıf kalacak. Enflasyon verilerinin seyri, seçim sürecinde alınacak kararlar yakından takip ediliyor.

200 günlük ortalama

Teknik olarak bakıldığında dolar/TL uzun vadeli ortalamasını test ediyor. Dolar kurunda 5.20 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalama önemli. Dolar/TL’nin 5.20’nin altındaki hareketleri uzun vadede kalıcı bir seyir izlemiyor. Ancak bazı dönemler 200 günlük ortalamanın altına kaymalar yaşanıyor. Bu nedenle orta vadede yönü yeniden 5.20’nin üstü olacaktır.

Dolar kuru beş aydır düşüş trendini sürdürüyor. Daha önceki kur hareketlerindeki düzeltmelere baktığımızda bunun genelde yedi ay sürdüğü gözlenmekte. Şubat ve mart ayları da bu düşüş eğiliminin korunduğu aylar olabilir. Dolar kurunda 5.20’nin altında 5.15 ve 5 destekleri izlenecek. Nisan ayı ile birlikte faiz indirimine yönelik beklentilerin güçlenmesi ile birlikte trend değişebilecektir.