Dijitalleşme alışverişi keyfe dönüştürüyor

0
200

Perakende sektörünün dijitalleşmesi, dijitalleşen müşteri deneyimini karşılamak için kritik önem taşırken bundan böyle alışveriş uygulamasının keyfe dönüşmesine hizmet edecek. Dijital teknolojiler ve uygulamalar sayesinde tüketiciler para harcama, tüketim yapma mantığıyla değil keyifli ve mutlu olacakları bir deneyim yaşamak için alışveriş yapacak.

Artan dijitalleşme, özellikle perakende sektörünü derinden etkiledi. Sektöre hayat veren tüketicilerin eğilimleri bu süreçte satın alma davranışlarını değiştirirken,  şirketler de rekabet ortamının yarattığı artan baskıların üstesinden gelmenin yollarını aramaya başladı. Dijitalleşmeyle birlikte değişen tüketici profili; müşteri ilişkileri yönetimi, temassız-mobil ödeme sistemleri, e-ticaret, insansız kasa, nesnelerin interneti (IoT) ve dijital pazarlama gibi konuların ön plana çıkmasını ve şirketlerin bu alandaki yatırımlarını hızlandırıyor.
Türkiye perakende evreninin gelişimi ve büyüklüğü her geçen gün dijital dünyaya doğru evriliyor. Sektör Türkiye’de her yıl ortalama yüzde 1011 dolayında büyüme gösteriyor. Ancak burada halen organize perakendeye oranla geleneksel perakendenin büyüme oranının yüksekliği dikkat çekiyor. Sektörün ortalama yüzde 60’ını geleneksel, yüzde 40’ını organize perakende oluşturuyor. Toplam perakende sektörü büyüklüğünün ise 2018 yılında 880 milyar TL’lik ciroya ulaşacağı öngörülüyor. AVM sayısının da 2018 sonunda 415’e yükseleceği tahmin ediliyor. Bunun içerisinde e-ticaret perakendesinin ortalama büyüme oranı yüzde 40.
Perakende sektörünün dijitalleşme endeksi de dikkat çekici. Accenture’un Dijitalleşme Endeksi çalışmasında mercek altına alınan 18 sektör arasında perakende sektörü ilk sıralarda yer alıyor. Bu sektörler arasında dijitalleşme puanı en yüksek sektörler finansal hizmetler, hizmet faaliyetleri, perakende ticaret ve motorlu kara taşıtlarının ticaretiyle onarımı oldu. Bu skorlar bize bir önceki Accenture Dijitalleşme Endeksi çalışmasından bu yana en yüksek dijitalleşme performansı gösteren sektörlerin değişmediğini gösteriyor. Rapora göre 2016 yılında perakende alanındaki dijitalleşme endeksi yüzde 77 oranında gerçekleşti.

Yine Accenture 2016 araştırmasına göre perakendecilerin yüzde 38’inin en çok önem verdiği konu, gün içerisinde personel tarafından yapılması gerekenleri, alınması gereken kararları otomatiğe bağlamak ve bu sayede maliyetleri düşürüp verimliliği artırmak. Bu bağlamda tedarik zincirinde veriye dayalı akıllı otomasyon ve optimizasyona yönelik kullanım önemli yer tutacak.

Perakende sektörü öncelikle dijital yapılarını güçlendirmek, yenilikçilik yapmak amacıyla süreçler ve organizasyon yapsındaki dijitalleşmeye yatırım yapıyor. Nihayetinde perakendeciler entegre müşteri yönetimi yetenekleri sayesinde müşterilerini çok daha yakından tanıma olanağına kavuşmuş oluyor.
Bu noktada dijital dönüşümün perakendeyi hangi noktalarda etkilediğine bakmakta yarar var. Bu maddeleri şöyle özetleyebiliriz:
•             Önce PC, sonra tablet ve akıllı mobil cihazların kullanımı arttı.
•             Tüketici satın almadan önce bilgilenmeye önem vermeye başladı.
•             Fiyat ve kalite karşılaştırması için internet ve mobil ortamlar yoğun talep görmeye başladı.
•             Yoğun çalışan ve zamanı olmayan tüketiciler alışveriş için dijital ortamları tercih etmeye başladı.
•             Dijital pazarlama sayesinde tüketiciler daha fazla uyarılmaya ve satın almaya yönlendirilmeye başlandı.
•             Dijital pazarlamanın sağladığı tüketiciye hızlı ve kolay ulaşım sayesinde kampanya ve promosyon seçenekleri arttı.
•             Sosyal ağlarda paylaşılan müşteri deneyimi bilgileri tüketim alışkanlıklarının değişimine önemli katkı sağladı.
•             Dijital ekosistem çalışmaları tüketicilerin uçtan uca satın alma deneyimini geliştirdi.
•             Mobil ödeme uygulamaları alışveriş deneyimini zenginleştirmeye başladı.
 
FİZİKSEL MAĞAZA VE DİJİTAL ORTAM YAKINSAMASI
Perakende şirketlerinin müşteri deneyimini artırmak için kullanabilecekleri araçların başında çoklukanal (omni-chanell) iş modeli geliştirmek geliyor. Müşteriler artık online kanallarla mağazalar arasında rahat ve hatasız geçiş yapabilmek istiyor. Bugün pek çok tüketici, satın almak istediği ürünü online kanallardan seçip satın alma işlemini fiziki mağazada gerçekleştiriyor. Bununla birlikte fiziki mağazada gördüğü bir ürünü online kanallardan satın alma da oldukça yaygın bir alışveriş yöntemi. dokuz ülkeden 6 bin 750 tüketiciyle gerçekleştirilen bir Accenture araştırması, katılımcıların yüzde 73’ünün fiziki mağazada gördükleri ürünü online satın alma yoluna gittiklerini, yüzde 88’inin ise önce internet üzerinden araştırma yapıp ardından fiziki mağazadan satın aldığını ortaya koyuyor. Bu verilerden hareketle şirketlerin, öncelikli olarak bu kanallar arasında hatasız ve rahat geçiş olanağı sunacak entegrasyonu sağlaması gerekiyor.

2016’nın son ayında Amazon tarafından ilk pilot uygulaması yapılan Amazon GO, bu uygulamaya en çarpıcı örnek. Amazon fiziksel mağazada her bir müşterinin davranışlarını anlık izleyecek bir süreci müşterilerin hizmetine sunmayı  ve   yaygınlaştırmayı planlıyor. Amazon GO benzeri bir mağazacılık ile hangi müşterinin en son ne zaman, hangi sıklıkta mağazaya girdiği, hangi reyonlarda daha çok vakit geçirdiği, kaç defa alışveriş yapmadan çıktığı, hangi ürünü arayıp bulamamış olabileceği ve daha birçok bilgiye sahip olabileceğiz. Amazon muhtemelen online ortamda sunduğu bu kişisel hizmeti fiziksel mağazalarda da sürdürüyor olacak.
Accenture Dijitalleşme Endeksi çalışmasında, Türkiye’deki şirketlerin satış ve satış sonrası yetkinliklerde kusursuz bir omni-channel deneyimi sunabilme yolunda ciddi gelişme alanları olduğunu görüyoruz. Dijitalleşme öncülerinin büyük bir oranı dijital kanallarda satış talebi toplayabilme ve satış yapabilme, tüm kanallarda müşteriye şikayetlerinin ve ürün/servis sevkiyatlarının statüsünü gösterebilme ve kanallararası gerçek zamanlı entegre envanter yönetebilme yetkinliklerine sahipken, yüzde 86’sı Click&Collect (ürünü internetten seçip fiziksel kanaldan satın/teslim alma) yetkinliğine sahip olduğunu söylüyor. Çalışmamıza katılan ve dijitalleşme öncüleri dışında kalan diğer şirketlerin ise dijital kanallardan satış talebi toplayabilme yetkinliği dışındaki diğer yetkinliklerde öncüleri’n oldukça gerisinde kaldığı görülüyor.
 
PERAKENDENİN GELECEĞİ MÜKEMMEL MÜŞTERİ DENEYİMİ
Son birkaç yıl içerisinde dijitalleşmeye bağlı olarak tüketicilerin davranışının dramatik olarak değiştiğinden söz ediyoruz. Buna bağlı olarak müşteri deneyimini otomasyona geçirmek ve kasada bekleme sürelerini azaltmak hatta ödeme uygulamasını alışverişin içine entegre ederek görünmez hale getirmek çok cazip hale gelecek.
 
Kasada beklemeden fişini alıp gitmesine yönelik genelde Scan&Go (Okut ve Git) diye adlandırılan test ve pilot projeler son beş-altı yıldır arttı. Buna güzel bir örnek olarak, tüketicilerin direkt kendi mobil cihazları ile okutup, sepete atıp, kasada beklemeden alışverişini tamamladığı uygulama gösteriliyor. Yanı sıra mağaza kapıları ve kasalar üzerinde yer alan sensörlerle toplanan verilerin üzerine öngörü analitiği kullanarak bekleme süreleri azaltılabiliyor.
Müşteri deneyimine bir başka örnek de yine yanda değindiğimiz Click & Collect. Bu uygulama önümüzdeki yıl perakendecilerin en sık kullanacağı omnichannel çözümleri olacak. Click&Collect, yurtdışında çokça başvurulan, online ile offline alışverişin kesişim noktasında yer alan bir uygulama. Basitçe, internetten alışverişinizi yapıyor, sonra mağazaya gidip alışveriş yaptığınız ürünleri alıyorsunuz. Bu yöntemi daha çok kargo ve lojistik ile pek uğraşamayacak yapıdaki büyük manav veya marketler kullanıyor.

Gelecekte perakende iş modellerinin sürdürülebilirliğini sağlayacak önemli adımlar arasında,   envanterin, kurumsal kaynak planlama sistemlerinin ve ürün/müşteri ana verilerinin entegrasyonu yer alıyor. Süreçlerin farklı kanallar ile uyumlandırılması ve gerekli bilgilerin gerçekzamanlı temini de perakende iş modellerinin hayatta kalarak gelişmesini sağlayacak temel yapıtaşlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Mağazadaki müşteri süreçlerinde ise satış asistanlarını sensörler ve veriye dayalı akıllı öneri sistemleri ile desteklemek önem kazanacak. Gıda perakendesinde raf stokunun yok satma durumuna düşmesinin önceden tespit edilmesi ve siparişlerin otomatik olarak revize edilmesi, mağazaya gelen müşterinin kim olduğunun ve ne önerilmesi gerektiğinin tablet bilgisayarlar aracılığı ile satış personeline sunulması ile mağaza yönetim süreçleri daha etkin hale gelecek.

Perakendecilerin dijital otomasyon adımları arasında yakın gelecekte önem kazanacak bir diğer uygulama da dijital raflar olacak. Bu uygulama ile anlık gelişmelere göre gerçekleşen dinamik fiyatlandırma, tüketiciye istediği ürün ile ilgili detaylı bilginin sunulması ve daha doğru stok bilgisi ile iş yapmak mümkün olacak.
 
PERAKENDENİN GÜNCEL TRENDLERİ
PwC Türkiye ve Deloitte Türkiye perakende sektörü ile ilgili yaptığı araştırmalarda teknoloji ve dijitalleşme ile dönüşen yeni bir sektör profili ortaya koyuyor. En temel sektörlerden biri olmasına rağmen perakende sektörü dijital çözümlerle değişen ve beklentileri artan müşterisine hitap edebilmek için sürekli kendini yeniliyor.
 
PwC Toplam Perakende Raporu 2016’da dikkat çeken başlıklar şöyle özetlenmiş:

•             Mağaza trafiği, eğer o trafik herhangi bir kanalda satışa dönüşebilirse anlamlı:  Müşteriler için mağaza deneyimi karar vermelerinde hâlâ çok önemli ama vurgulanması gereken konulardan biri mağazaların rollerinin değiştiği ve buna göre yeniden yapılanmaları gerektiği. Çokkanallı perakendeciler için çıkan mesaj daha odaklanmış, daha özenli ve daha cazip bir fiziksel mağaza deneyimi yaratmaları yönünde; bu deneyim de daha sonra herhangi bir kanaldan satışa dönüşebilir. Mağazanın mutlaka bir hikayesi, konsepti olmalı.
•             Perakendecilikte değişimi yeteneğin yaratacağı “nihayet” anlaşıldı.
•             Giderek daha karmaşıklaşan müşteriler bile fiziksel mağaza deneyimini keyifli hale getirebilen çalışanlar istiyor. Yani ürünle ilgili bilgi sahibi, teknolojiye dair bilgi birikimi olan ve insan ilişkileri kuvvetli çalışanlar.
•             Her mobil cihaz artık bir mağaza: Mobil cihazlardan ticaret artık en çok tercih edilen online alışveriş aracı olma yolunda kararlı bir şekilde ilerliyor.
•             Yeni nesil tüketici “topluluk” kavramını önemsiyor: Perakendecilerin, müşteri “toplulukları” vasıtasıyla tüketiciyle daha derin bir ilişki kurdukları açık; zira tüketici bu topluluklara üye olmanın kendilerine sağlayacağı faydaların farkında. Perakendeciler her geçen gün bu toplulukları oluşturmak için mağaza dahil tüm kanallardaki formatlarını güncelliyor (örneğin mağazalarda kafe bulunması ya da internet üzerinde blog ve forumların oluşturulması gibi).
•             Sosyal medyanın büyük etkisi tartışılmaz: Müşteriler ürünle ilgili karar vermek ve marka güvenilirliğini tartmak için ailelerinin ve arkadaş çevrelerinin fikirlerine, reklam amaçlı mesajlara ve medyanın yanı sıra sosyal medyaya da güveniyorlar. Diğer yandan yaşa ve bulunulan coğrafyaya göre sosyal medyanın etkisi önemli ölçüde farklılaşıyor.
•             Perakendeciler, inovasyona/yaratıcılığa öncülük edebilir: Tüketiciler en sevdikleri perakendecilerde yenilikçi pek çok şey görse de, çok az perakendeci bu konuda ayrışabiliyor, tüketicinin aklında “yaratıcılıkta bir numara” sıfatıyla yer edinebiliyor.
 
MÜŞTERİ PERAKENDE SEKTÖRÜNÜ DİNAMİK KILIYOR
Deloitte Türkiye’nin hazırladığı Perakendenin Küresel Güçleri 2016 raporu da, mağaza içi alışverişte teknolojinin etkisine ışık tutarak, tüketicilerin dijital kullanımlarının giderek arttığına dikkat çekiyor.
 
Tüketicilerin dijital teknolojilerin kullanımı konusundaki davranış ve beklentileri, perakendecilerin bu beklentilere cevap verme hızından daha hızlı evriliyor. Bu da perakendecilerin tüketicilere sundukları dijital deneyimlerle tüketicilerin beklentileri arasında bir fark oluşmasına yol açıyor. Perakendeciler tarafından dikkat edilmesi gereken üç trend ortaya çıkıyor:
•             Dijitale dönüşüme giden tek bir doğru yol bulunmuyor: Global olarak tüm pazarlar dijital teknolojileri geniş kapsamlı bir şekilde benimseme yoluna giderken, bazı pazarlar farklı yollardan ilerliyor. Örneğin, bazı gelişmekte olan piyasalar, gelişmiş pazarların dijitale geçişte katettiği bazı safhaları tamamen atlayarak ilerleyebiliyor.
•             Tüm tüketicilere tek bir dijital yaklaşımla davranmak işe yaramıyor: Dijital davranışlar yaş ve gelir gibi demografik etkenler ile talep edilen ürününün türüne göre farklılık gösteriyor.
•             Tüketiciler daha iyi dijital araçlar talep ediyor: Dijital araçlar ve kanallar birçok perakendeciye daha geniş erişim kabiliyeti ve gelirlerini artırma imkanı sunsa da, tüketiciler pek çok perakendecinin kendilerine sundukları dijital değer önerilerinin yetersiz olduğunu düşünüyor ve mevcut hali ile bu değer önerilerinden memnun kalmıyor.
 
UZMAN GÖRÜŞÜ
Logo Yazılım Perakende Çözümleri İcra Kurulu Üyesi, Arslan Arslan: Dijital perakendecilikte müşteriyle 7/24 etkileşim

Tüm dünyayı değiştiren mobil teknolojilerin yaygınlaşması ve dijital dönüşüm, tüketicilerin satın alma davranışlarında büyük değişimlere neden oldu. Tüketiciler mağazaların yanı sıra, günümüzde online alışverişi de tercih ediyor. Arslan, perakendede yaşanan dönüşümü şöyle aktarıyor:
 
Perakende sektöründe dijitalleşme ne yönde?
Gelişen teknolojilerin bir sonucu olarak, rekabet gücünü artırmak ve varlığını devam ettireceği yeni iş modelleri geliştirmek, markalar için yenilikten öte bir zorunluluk haline geldi.

Markalar satış ve kârlılıklarını daha etkin artırabilmek için, online ve offline satış kanallarını geliştiren ve bütünleştiren projeler üretiyor. Son derece dinamik bir sektör olan perakende sektöründeki firmalar, varlıklarını sürdürmek için teknolojik yatırımlara yöneliyor.

Bu noktada, tüm iş yapış süreçlerinin birbiriyle uyumlu ve dijital hale getirilmesini, stok, maliyet ve kârlılık yönetimini, ürün ve müşteri verilerinin doğru analiz edilmesini sağlayan sistemler önem kazanıyor. Dijitalleşme ve teknolojik yatırımlarda sektörde öncülük yapan firmaların birçoğu, Logo’nun, gerçek zamanlı veri üretecek şekilde tasarlanmış ve web teknolojisini kullanan perakende çözümü Diva’yı tercih ederek, kampanya, ürün yönetimi, stok yönetimi, müşteri yönetimi gibi perakende sektörünün güncel kurgularını en verimli şekilde yönetebiliyor. Teknolojik tarafta PC, PC POS, notebook, tablet ya da akıllı telefonlar ile kullanılabilen Diva sayesinde, dijitalleşmede katma değerli seçenekler sunuluyor.
 
Geleceğin perakendeciliği nasıl olacak? Dijital perakendecilik ne ifade ediyor?

Günümüzde tüketiciler, mobil cihazlar sayesinde herhangi bir zaman veya mekân kısıtlaması olmadan 7/24 firmalarla iletişim kurabiliyor, etkileşime geçebiliyor, ihtiyaç ve beklentilerini anında iletebiliyor, mal veya hizmet satın alabiliyor. Tüm bunlar mağazacılık ve perakendeciliği temelden değiştirdi ve değiştirmeye devam ediyor. Dijital dönüşüme gerektiği oranda ve hızda uyum sağlayan firmalar, rekabette bir adım önde yer alıyor. Günümüzde iş dünyasının yadsınamaz gerçeği olan rekabette hızlı ve çevik davranan işletmeler, güçlenerek bu yarışı göğüslüyor.

Mobilleşmeyle birlikte gelen bilgiye yer ve zamandan bağımsız ulaşabilme alışkanlığı, sadece tüketicileri değil iş dünyasının her kademesini kapsayacak biçimde iş yapış şekillerimizi değiştirdi. Markaların, kişilerin ilgilerine, geçmiş beğenilerine, sosyal medyadaki hislerine göre doğru ürün ve doğru teklifi sunmasını, yakın gelecekte göreceğiz. Büyük veri, IoT, 3D baskı gibi güncel ve gelişmekte olan teknolojilerin hayatımıza daha fazla girmesiyle, markalar tüketicilere çok çeşitli hizmet ve ürünleri sunabilir hale gelecek.
 
E-ticaret ve omnichannel, perakende sektörünü bugün ve gelecekte nasıl etkileyecek?

Değişim süreciyle birlikte, perakendecilerin gündemine yepyeni kavramlar girmeye başladı. Online katalogla başlayan e-ticaret serüveni, artık omnichannel, multichannel, mobil uygulama, chatbot, click&collect, in-store ordering gibi müşteriyle teması maksimum konfor ve hıza çıkarmaya dönük uygulamalar üzerinden ilerliyor. Drone’lar ile ürün teslimatının gündemde olduğu, eksiklerini otomatik olarak sipariş edebilen buzdolabının üretildiği, akıllı teknolojilerin her gün geliştiği günümüzde, perakende sektörünün geleceğinin teknoloji odaklı olacağını söyleyebiliriz. Perakende sektörü için özel üretilen Diva’yı bulut altyapısıyla kullandığınız zaman, ihtiyaçlarınıza göre ölçeklendirme, hızlı veri iletişimi, daima en güncel yazılımı kullanma imkânlarına sahip olabileceğiniz gibi, bünyenizde ayıracağınız BT yatırımını da minimuma indirebilirsiniz. Ayrıca, mağazaların açık olduğu zaman dilimlerinde, sabah 08:00 – akşam 22:00 saatleri arasında 365 gün boyunca destek alabileceğiniz tecrübeli bir ekiple hizmet veren Diva sayesinde, işlerinizi kesintisiz sürdürebilirsiniz.
 
İşNet Genel Müdür Yardımcısı Aytül Sepetci: Dijital perakendecilikte kesintisiz, güvenli iletişim şart
Perakende sektörü son 10 yıldır teknoloji yatırımlarını artırmaya ve çeşitlendirmeye başlayan sektörün bu noktadaki itici gücü rekabet, hız ve dijital hayata adım atan müşterinin satın alma eğilimleri oldu. Sepetci ile perakende alanında dijitalleşme ve gerekli iletişim altyapısını konuştuk:

Perakende sektöründe dijitalleşme ne yönde, perakende sektörü dijital dönüşümü nasıl yakalayabilir?
Başlangıçta hemen tüm sektörlerde olduğu gibi perakende sektöründe de şirketler öncelikli olarak cari/finans, maliye/muhasabe çözümlerini kullanarak teknolojiye adım attılar. Sonrasında da kurumsal kaynak planlaması,  tedarik zinciri yönetimi, bilgi yönetimi, satış yönetimi, ürün yönetimi, depo yönetimi vb. uygulamalar, iletişim ve haberleşme, network, güvenlik gibi altyapı sistemlerine yatırım yapıldı.

Gündeminde kasasız ödeme, kabin içinde stok gösteren ekranlar, çalışanların tabletler ile müşteriye koleksiyonu göstermesi, mobil ödeme gibi projeler bulunan şirketler, hızla dijitalleşmeye yatırım yapıyor.
 
e-ticaret ve omnichannel, perakende sektörünü bugün ve gelecekte nasıl etkileyecek?
Perakende sektörü müşterilerine uçtan uca her kanaldan en iyi deneyimi yaşatmak ve müşteri memnuniyeti sağlamak amacıyla fiziksel ve online mağazaları entegre ederek omnichannel dönemine geçiş yapmaya başladı. Perakende müşterisi için artık tercih ettikleri ürünü temin ettikleri satış kanalı daha az önem taşıyor. Fiziksel mağazaları olan perakendeciler ve online dükkanlar arasındaki sınırların giderek ortadan kalkacağı öngörülüyor. Tüketicinin perakendecileri hem sanal hem de gerçek dünya ayrımı yapmadan sürekli ulaşabildikleri tek bir marka gibi görecekleri öngörülüyor ve bu süreçte de çok yönlü kanal stratejisinin önemi göz ardı edilmemeli.
 
Perakende sektörünün dijitalleşmesini hızlandıran yeni nesil altyapı ve ses hizmetleri neler, İşNet bu noktada sektör şirketlerine hangi hizmetleri sunuyor?
İşNet olarak, güçlü kurumsal yapımız, tecrübeli ekibimiz ve teknolojik altyapımızla perakende sektörünün dijitalleşme ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler üretiyoruz. 81 ilde bulunan PoP noktalarımız, farklı coğrafi konumlarda mağazası bulunan sektörel firmalara
 
IP Sec VPN, VAE VPN, MPLS VPN altyapısı üzerinden güvenli kurumsal ağ hizmeti sunmamıza olanak sağlıyor. Erişim hizmeti sağladığımız şirketlerin internet trafiğini “DdoS Atak Önleme” ve kuruma özel tasarlanan güvenlik hizmetlerimiz ile koruyor; 5651 sayılı Loglama Yasası kapsamında şirket çalışanlarını ya da misafirlerini hot spot üzerinden internete çıkararak loglama hizmeti sunuyoruz. Ayrıca sahip olduğumuz uydu hub istasyonumuz ile hizmet sunduğumuz şirketlerin altyapı kısıtı olan yurtiçi, yurtdışı ya da hızlı erişim çözümü gereken noktalarına aynı MPLS VPN bulutu içinde hizmet sağlama olanağına sahibiz. Ka-band İşNet Uydu İnternet hizmeti ile her noktada telefon, internet, uzaktan izleme, video servisleri, online ve yedek devre ihtiyaçlarını karşılamak için, sadece elektrik enerjisi kullanmak yeterli oluyor. VoIP hizmetimiz ile ses trafiğinizi IP üzerinden yönetebiliyor, numara tahsisi ya da diğer operatörlerden numara taşıma hizmeti yanında cihaz, kurulum ve bakım maliyetleri olmaksızın bulut teknolojisi üzerinden sanal santral hizmeti de sunuyoruz. Ek olarak veri merkezi hizmetimiz ile müşterilerimizin en önemli değeri olan bilginin saklanması, yedeklenmesi ve felaket durumunda geri kazananılmasına yönelik çözümlerimiz de bulunuyor. Perakende sektörünün dijitalleşme ile gelen online çalışma gereksinimleri; iletişimde kesintisizlik, güvenlik çözümlerinde ihtiyaca ve teknolojiye uygun yapılandırma ve şirkete özel erişim ağı tasarımını zorunlu kılıyor. İşNet altyapısal avantajını sektör tecrübesi ile birleştirerek perakende sektörünün erişim ihtiyaçlarını tek elden karşılamaya devam ediyor.
 
Mikro Yazılım Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Tomuş: Perakendede online-fiziksel mağaza yarışı kızışacak
Perakende alanında yapılan araştırmalar ve uluslararası anketler, online satış kanalları ile fiziksel mağazacılık arasındaki rekabetin ileriki dönemde daha da yoğunlaşacağını gösteriyor. Kuşaklararası geçiş ile değişen müşteri profili, perakende sektöründeki tüm paydaşların her alanda çok daha öncelikli olması gerekliliğini ortaya koyuyor.

Rastgele müşteri yerine sadık müşteri, tedarikçi yerine iş ortağı, raftaki mal yerine performansı ölçülebilir ürün gibi kavramların ön plana çıktığı perakende sektöründe işletmelerin, farklı süreçlerini tek bir sistem altında toplaması, yönetmesi ve analiz etmesi gerekiyor. Dolayısıyla mağazalar, marketler ve dağıtım şirketleri bugüne kadar geleneksel yöntemlerle sürdürdükleri yönetim süreçlerini artık değiştirmek zorunda. Mikro Yazılım’ın ortaya koyduğu perakende çözüm platformu, perakende alanında şirketlerin entegre yönetim ve otomasyon gereksinimlerine yanıt veriyor. Mikro Yazılım’ın perakende sektörüne yönelik geliştirdiği Retail yazılımı belli başlı şu çözümleri sağlıyor: Stok Yönetimi, Hizmet ve Masraf Yönetimi, Satın Alma Yönetimi, Satış Yönetimi, Finans Yönetimi, Karar Destek Sistemi, Mağaza/Market Yönetimi, Promosyon Yönetimi, Akaryakıt İstasyonu Yönetimi.
 
GÜNCEL TEKNOLOJİLERE UYUM SAĞLANIYOR
Perakende yazılımı güncel gelişmelere de hızlı ve kolay uyumu sağlıyor. Bu maddeleri şöyle sıralayabiliriz:
Mali onaylı POS ve yeni nesil yazar kasalar (ÖKC) ile uyum: Türkiye genelinde yaygın ve mali onay almış olan hemen tüm POS ve yeni nesil yazar kasalar (ÖKC) ile entegre çalışabilme özelliğine sahip. Marka bağımsız entegrasyon yeteneğiyle Mikro Yazılım Retail, teknik altyapısı uygun olan POS cihazları ve PC POS çözümü yardımıyla satışları da anlık olarak takip edebilme imkanı sunuyor. Bu sayede stok, cari ve muhasebe verileri gün sonunu beklemeden elde edilebiliyor.

Perakende yazılımı ile entegre olabilen diğer cihazlar: Sistem terazileri, barkod yazıcı ve okuyucuları, kiosklar, elektronik raf etiket sistemleri vb. ile uyumlu çalışabiliyor.

Online satışta e-Dünya: Yazılım, elektronik platformda, işletmeler arası e-ticaret (B2B) ve şirketten müşteriye yönelik e-ticaret (B2C) her türlü iş yapış biçimini destekleyecek şekilde tasarlandı. Bu sayede nihai müşterilere internet ortamından satış (online satış) yapabilmek için her türlü geliştirme kolayca yapılabiliyor. Şirketler, yazılım ile mağazalar arasında iletişim kurabilme, anlık stok bilgisi tutulabilme, ürün bilgisi gönderebilme, sipariş alabilme, satış ve tahsilat işlemlerini takip edebilme şansına kavuşuyor.

Kullanıcı dostu ve kişiselleştirilebilir ekranlar: Kullanıcı deneyimi açısından ele alınarak geliştirilen yazılımda klasik menüye ek olarak geliştirilen yeni nesil MetroStyle ekran seçeneği, kullanıcılara sık kullandıkları menüleri kendi masa üstlerinde toplayabilme ve işlemlerini pratik şekilde gerçekleştirebilme olanağı sunuyor. Birden fazla yabancı dili destekleyen ve işlemleri farklı döviz cinsleriyle takip edebilmeye imkan veren yazılım, ithalat ve ihracat yapan işletmelere, uluslararası kurallara uygun dokümantasyon hazırlıyor ve dövizle alınıp satılan ürünlerde ya da enflasyonist ekonomi şartlarında alternatif finans kontrolü sağlıyor.

Geliştirmeye açık bir platform: Windows ortamında geliştirilen yazılım, kullanıcılarına birçok ayrıcalıklı işlemi kolaylıkla yapabilme esnekliğini sunuyor. Raporların kullanıcı tarafından geliştirilebilmesi, gerektiği durumlarda farklı veri tabanlarıyla birleştirilebilmesi, örnek ve gelişmiş sorgular yardımıyla kullanıcıların kendi analiz küplerini oluşturmasına olanak tanıyor.

Akaryakıt istasyonlarına özel modül: Yazılım, 7/24 hizmet veren akaryakıt istasyonlarına özel fonksiyonları da barındırıyor. Pompadan istasyon marketine, satın alma süreçlerinden muhasebeye kadar istasyonların tüm operasyonlarının yönetilebildiği Retail, aynı zamanda vardiya hesapları, market otomasyonu, kredi kartlı ve veresiye satışlar gibi özellikler içeriyor.
 
İnnova Fintek Direktörü Murat Kayıhan: Perakendenin dijital dönüşüm ortağı İnnova
Türk Telekom’un bilişim çözümleri sağlayıcısı şirketi İnnova sunduğu danışmanlık, teknoloji ve operasyon desteği ile kurumlara dijital dönüşüm serüvenlerinin her aşamasında destek olarak anahtar teslimi, güvenilir ve hızlı bir dijital dönüşüm sürecini mümkün kılıyor.

Perakende sektörü özelindeki çalışmalarına hız veren İnnova; vitrin, mağaza içi, ödeme noktaları, arka ofis ve satış sonrası noktalarında sunduğu ürün ve çözümleri ile Türkiye’nin uçtan uca dijital dönüşüm ortağı olma vizyonunu perakendeye de taşıyor. Kurumsal kaynak planlama, SAP, CRM, iş zekası gibi sistemlerin, sıfırdan kendi oluşturduğu bilişim altyapısı üzerinde entegrasyonunu gerçekleştiren İnnova, perakende kurumlarının dijital dönüşüm yolculuğuna start veriyor. Yüzde yüz kendi kaynakları ile ürettiği katma değerli çözümler ile geleneksel kısıtlamaları ortadan kaldırarak perakendenin geleceğini tayin eden İnnova, kurumların kendi müşterileri ile daha gelişmiş bir ilişki kurmalarını, operasyonlarını daha verimli kılmalarını ve çalışanlarını daha yetkin hale getirmelerini sağlıyor. İnnova’nın perakende sektörüne sunduğu marka çözümleri arasında bu yıl piyasaya sürülen PayFlex ailesinin en yeni üyeleri PayFlex ASA ve PayFlex BIG dikkati çekiyor.
 
PAYFLEX ASA PERAKENDENİN BÜYÜME HEDEFLERİNE YÖN VERİYOR

İşletmelerin müşteri ve tedarikçi ilişkilerini eksiksiz bir şekilde yönetebilmelerini, mağaza bazında satış ve stok hareketlerini gerçekzamanlı olarak görüntüleyebilmelerini sağlayan PayFlex ASA perakende sektöründe yeni bir dönem başlatıyor.

PayFlex ASA; peşin ve vadeli, nakit ve kartlı, puanlı ve hediye kuponlu, Yazar kasa POS ile banka kanalı havale ve transfer ile yapılan satışları yöneterek stok ve satış planlamasını kolaylaştırıyor. Nakit ve vadeli alış-satışlarda otomatik mutabakat, işlem detay inceleme ve alıcı-satıcıya mesaj ile mutabakat yönetimi hız kazanıyor.
 
TEK MERKEZDEN ETKİLİ YÖNETİM
İşletmeler; stok giriş ve çıkış tanımlama, otomatik stok güncelleme, ürün ve kategori bazında iskonto ile stok yönetimini PayFlex ASA ile kolayca gerçekleştirebiliyor. Merkez ofis ve bayiler arasındaki finansal hareketlerin ve stok hareketlerinin takip ve yönetimini ortak bir platformda buluşturan PayFlex ASA, perakende ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren zincir mağaza ağlarının tek merkezden etkili yönetimini sağlıyor.
PayFlex ASA’nın müşteri/kontakt tanımlama, kara liste kontrol, müşteri hobi ve ilgi alanı tanımlama gibi entegre müşteri yönetimi kabiliyetleri sayesinde müşterilerini daha yakından tanıyan işletmeler; odaklı, kişiye özel ve dönüşümü yüksek satış ve pazarlama kampanyaları düzenleyebiliyor, müşteri deneyimini güçlendiriyor.
PayFlex ASA, kasiyer performans, mağaza performans, finansal ölçeklendirme, alış ve satış, nakit akış, ürün, kârlılık, maliyet, yazar kasa POS hareket, KDV raporlarını içeren zengin raporlama seçenekleri ile işletmelere yol gösteriyor. e-fatura ve e-arşiv entegrasyonu ile faturaların elektronik ortamda gönderimini ve GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) standartlarında arşivlenmesini sağlıyor.
 
PAYFLEX BIG İLE ÖDEME, MÜŞTERİ, SADAKAT YÖNETİMİ VE TAHSİLAT İHTİYAÇLARINA UÇTAN UCA ÇÖZÜMLER
İnnova’nın çok sayıda banka ile çalışan perakende işletmelerine yönelik PayFlex Bank Interface Gateway (BIG) çözümü ile kurumlar tüm banka hesaplarında gerçekleşen hareketleri tek bir platform üzerinden, anlık ve güvenli bir şekilde takip edebiliyor.
Kolay kullanım ve istenilen özet bilgi ekranı ile kullanıcılara tüm banka hesaplarını tek bir ekrandan kontrol etme imkanı sağlayan PayFlex BIG, şirketlerin ERP, CRM, faturalama, tahsilat yazılımları ve e-ticaret uygulamaları ile entegre olarak gelen ve giden para hareketlerini takip eden aksiyonları yine otomatik bir şekilde gerçekleştiriyor. Böylece kurumların kritik öneme sahip süreçleri hız kazanıyor ve hata oranları düşüyor.
 
Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu: Perakendenin geleceği dijitalleşmede
Nebim, perakende, toptan satış ve üretim sektörlerine yönelik ERP ve mağazacılık yazımları üretiyor. Özellikle hazır giyim, konfeksiyon, ayakkabı, büyük mağazacılık, ev tekstili, halı, mobilya, züccaciye, optik, kozmetik, aksesuar ve diğer gıda dışı perakende sektörlerinde uzmanlaşmış durumda.

Şirketler, Nebim V3 yazılımı ile merkezlerinde ve üretim tesislerinde, satın almadan üretime, depo yönetiminden ürün dağıtım ve lojistik süreçlerine, finans yönetiminden insan kaynakları yönetimine kadar, tüm iş süreçlerini aynı platform üzerinde, baştan sona entegre bir şekilde yönetiyorlar.

OMNİCHANNEL KAÇINILMAZ
Perakendenin geleceği sadece fiziksel mağazalarda ya da sadece e-ticaret’te değil. Çokkanallı mağazanın (omnichannel) ana fikri 100 kapısı olan 100 farklı fiziksel mağazayı ve e-ticaret sitesini, çok kapısı olan tek bir mağaza gibi görüp, müşteriler hangi kapıdan girerse girsin, diğer bütün kapıların arkasındaki fırsatlara eşit şekilde ulaşabilmelerini sağlamak olarak özetleyebiliriz.  Yani müşterilerin ürün denemek, satın almak, değiştirmek, indirim kampanyalarından faydalanmak, puan kazanmak ve kullanmak, tadilat ve ürün durumlarını sorgulamak gibi birçok işlemi her noktadan aynı kolaylıkla yapabilmelerini sağlamaktır. Bunu başarmanın sırrı da ERP’deki stok yönetimi, mağazalardaki ve e-ticaret sitesindeki satış, lojistik ve yine ERP’deki indirim kampanyası, sadakat (loyalty), CRM sistemlerini, gerçekzamanlı ve lokasyon bazında entegre edebilmekten geçiyor. Nebim’in Nebim V3 ürünüyle yaptığı da tam olarak bu. Nebim kullanıcıları, merchandise planlama ile başlayan,   ürün tahsisat-tamamlama ve transfer ile devam eden, kendi mağazaları, franchise mağazaları ve konsinye satış noktalarının da satış ve envanterlerinin entegre bir şekilde yönetildiği, önde gelen tüm e-ticaret platformları ile entegre çalışan Nebim V3 ile omnichannel dünyasına kolaylıkla uyum sağlıyorlar.
 
TREND “OMNİ MÜŞTERİ” DE
Omnichannel vizyonunun bir adım ilerisi; müşterilerin tüm alışveriş geçmişleri ve dijital izleriyle birlikte tanınabilecekleri, ürün veya kampanyalara ilişkin anlık öneriler alabilecekleri, satın alım ve teslimat deneyimlerini kişiselleştirebilecekleri “omni müşteri” vizyonudur. Nebim tüm bu ihtiyaçları da karşılamak ve desteklemek üzere yakında mağaza içerisindeki satış temsilcilerinin mobil cihazlar üzerinde kullanacakları, müşteriyi ve ürünü tanıyan, gerçekzamanlı envanteri sorgulayan, arka planda akıllı bir ürün öneri motoru barındıran ve mağazalarda satışı ve müşteri memnuniyetini artırabilecek yeni uygulamalar geliştiriyor.
 
ÖDEME SİSTEMLERİ DE DİJİTALLEŞİYOR
Mağazalarda kullanılan Nebim V3 POS yazılımı ile, mevzuat gereksinimlerini karşılayan e-fatura, e-arşiv ve yeni nesil ÖKC entegrasyonları dışında, anlık Tax Free entegrasyonu, Paro, Hopi ve Zubizu gibi harici müşteri sadakat yönetimi sistemleri ile anlık entegrasyonları, hediye kartı, para puan ve indirim kampanyası yeteneklerini, Elektronik Ticaret Kanunu kapsamında zorunlu olan toplu iletişim opt-in ve opt-out desteğini, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereksinimlerini, tüm mobil operatörlerin desteklendiği anlık SMS entegrasyonunu, optik ve taksitli perakende satış sektörlerine yönelik özellikleri, satış sonrası servis ve destek uygulamalarını, dinamik ürün konfigüratörlerini ve önümüzdeki dönem yaygınlaşmaya başlayacağı öngörülen mobil ödeme uygulamaları ile entegrasyon olanaklarını destekliyor. Türkçe’nin yanı sıra 17 farklı dilde ve 30’den fazla ülkede kullanılmakta olan Nebim V3 POS tüm bu özellikleri ile Türk perakendecilerinin kullandıkları en fonksiyonel POS çözümü olmaya devam ediyor.