Dijital ortam müzik piyasasını baştan yarattı

0
64

İngiliz araştırma kuruluşu Midia Research, kayıtlı müzik gelirinin 2018 yılında tüm dünyada yüzde 8,2 oranında artarak 18,9 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Bunun yüzde 50,8’i ise Spotify, Deezer, Youtube gibi “streaming” kanallardan gelecek. Ancak asıl ilginç olanı serbest müzisyenlerin gerçek anlamda kazananlar olmaları. Bu kesimin cirosu artarken, 2018 yılındaki pazar payları da yüzde 2,7’den yüzde 3,4’e çıktı.
Midia’nın hesaplamalarına göre, kayıtlı müzisyenlerin geliri yüzde 7 oranında artarak 13 milyar dolara çıktı; serbest müzisyenlerinki ise yüzde 6’lık bir artışla 5,1 milyar dolara yükseldi. Analistlere göre, 2019 yılında bu tür serbest müzisyenlerin ve aynı zamanda başka alternatif modellerin atak yapmalarına tanık olunacak.
Kuşkusuz müzik endüstrisindeki tekellerin kırılmasında dijital önemli bir rol oynuyor. Müzisyenler ekipmanlara erişimin kolaylaşması sayesinde kendi başlarına üretim yapabiliyorlar. Sanatçılar aynı zamanda sosyal ağlar sayesinde pazarlamalarını daha fazla kontrol edebilir hale gelebiliyorlar. Bu durum bazı uzmanlar tarafından sektörün “überleşmesi” olarak da tanımlanıyor. 
2018 yılında “streaming” müzik geliri ise tüm dünyada yüzde 29’luk bir artışla 9,6 milyar dolara yükseldi.