Devler Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti

0
26

JP Morgan Türkiye’nin %5.1 olarak gerçekleşen 2. çeyrek büyüme verisi sonrası büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ettiğini duyurdu. 

Açıklamada hükümetin teşviklerinin sona ermesi ve KGF’nin etkisinin azalmasıyla ekonomik aktivitenin hız kaybedebileceği belirtilirken “Ancak ekonomik büyüme ivmesi devam eden güçlü ihracatla birleşince 2017 GSYH tahminimizi %4.6’dan%5.3’e yüklseltiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Morgan Stanley, Pazartesi günü Türkiye’nin büyüme verilerinin açıklanmasının ardından yayınladığı araştırma raporunda büyümeye ilişkin değerlendirmede bulundu.

Morgan Stanley, Türkiye’nin 2017 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 3.3’ten yüzde 4.3’e yükseltti; kurum, büyüme tahminindeki yukarı yönlü güncellemeyle ilgili olarak beklentiden güçlü kredi genişlemesini işaret etti.

Goldman Sachs’ın raporuna göre banka tüm yılda yüzde 5’lik büyüme beklentisini koruyor; bununla birlikte önemli bir baz etkisi ve ılımlı dördüncü çeyrek büyümesinin etkisiyle ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 7 civarında büyüyeceğini düşünüyor.

Banka, Türkiye ekonomik büyümesinin 2018 yılına girilirken de -kısmen daha az destekleyici baz etkisi (özellikle ihracat kaleminde) ve zayıf TL’nin net ihracat üzerindeki etkisinin azalmasıyla- ılımlı kalmasını bekliyor.

Nomura, Türkiye’nin bu yıla ilişkin büyüme tahminin yüzde 4,2’den yüzde 5,5’e yükselttiğini açıkladı. 

Nomura’nın Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği yüzde 5,1 seviyesindeki büyümesinde ağırlıklı olarak inşaat sektörü ve ihracatın rol oynadığı belirtildi. 
Raporda ikinci çeyrek büyüme verilerinin ardından 2017 yılına ilişkin büyüme tahmininin yüzde 4,2’den yüzde 5,5’e yükseltildiği bildirildi. 

Bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda inşaat sektörü harcamalarının yüzde 25 artarak 2013’ün ilk çeyreğinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı vurgulandı. 

Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışına katkıda bulunan bir diğer itici unsurun da ihracattaki artışın olduğu, ithalatın yıllık bazda yüzde 2,3 artarken, ihracatın yüzde 10,5 artış kaydettiği belirtildi. 

Raporda geçen yılın verilerinin bu yılın verileri üzerinde oluşturabileceği baz etkisi nedeniyle bu yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye’nin GSYH büyümesinin yüzde 7 seviyesinin üzerine çıkabileceği, yıl sonunda ise ortalama ekonomik büyümenin yüzde 5 seviyesinin üzerinde gerçekleşebileceği belirtildi. 

Gelecek yıla ilişkin yukarı yönlü risklerin dikkate alındığı, bu sebeple 2018’e ilişkin yüzde 3 seviyesindeki büyüme tahminin şimdilik sabit tutulduğu kaydedildi. 

Türkiye’nin parasal politikasına ilişkin olarak “Mevcut politika duruşunun, yerel talep baskılarını idare etmek için yeteri kadar sıkı olmadığını düşünmeye devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulunuldu.