Deutsche Bank, ABD ve İngiltere’ye rekor ceza ödeyecek

0
25

ABD Adalet Bakanlığı, Alman Deutsche Bank’ın uluslararası finansmanlarda kullanılan gösterge faiz oranları LIBOR ve EURIBOR’da manipülasyon yaptığı gerekçesiyle yaklaşık 2,5 milyar dolar ceza ödeyeceğini bildirdi. 
 
ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, LIBOR ve EURIBOR’da manipülasyon yaptığı suçlamalarını kabul eden Deutsche Bank, ABD’li denetleyici kuruluşlara 2 milyar 175 milyon dolar ceza ödeyecek.
 
Açıklamada, ayrıca bankanın İngiltere Finansal Yönetim Kurumu’na da 344 milyon dolar ödeyeceği bilgisine yer verildi. Deutsche Bank’ın ABD ve İngiltere’ye ödeyeceği toplam ceza böylece 2 milyar 519 milyon dolara ulaşmış oldu.
 
Söz konusu soruşturmayı ABD Adalet Bakanlığı adına yürüten Avukat Leslie Caldwell, konuya ilişkin olarak, “Deutsche Bank’ın çalışanları, traderlarına kar sağlamak amacıyla dolar, yen, İsviçre frangı ve İngiliz sterlini bazındaki LIBOR ve EURIBOR’u da içeren küresel faiz oranlarını yıllarca hileyle manipüle etti” dedi.
 
Caldwell, Deutsche Bank’ın LIBOR manipülasyonları nedeniyle cezaya çarptırılan altıncı büyük banka olduğunu belirtirken, toplamda 2,5 milyar doları aşan cezanın bugüne kadar verilen en büyük ceza olduğunu bildirdi. 
 
İsviçre bankası UBS de iki yıl önce aynı nedenle 1,5 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı. İngiliz bankası Barclays de benzer usulsüzlükler nedeniyle 453 milyon dolar ceza ödemişti.