Derindere filosunu büyütüyor

0
278

Net satış gelirini 2015 yılında yüzde 18,2 oranında artırarak, 667 milyon TL olarak gerçekleştiren ve Fortune 500 listesine 237’inci sıradan giren Derindere Turizm Otomotiv San. Tic. A.Ş, büyümesini bu yıl da sürdürecek. Şirket 28 bin adet civarındaki araç filosunu, 1,3 milyar TL değerindeki alımla 32 bin adete yükseltmeye hazırlanıyor. Özellikle bireysel araç kiralamaya yatırım yapıyor ve 6 binlerdeki müşteri sayısını ikiye katlamayı hedefliyor. Şirketin 2016 sonu için hedefi 750 milyon TL ciro. 

Son 10 yıldır hızlı büyüyen araç kiralama sektörü, bu yıl Fortune 500 sıralamasında önemli şirketleri ağırlıyor. Sektörün yüzde 100 Türk sermayeli şirketlerinden Derindere Turizm Otomotiv A.Ş, bu yılki Fortune 500 listesinde kendi sektöründe ikinci oldu. “Son üç yılda çok hızlı büyüdük. Bu sene de yüzde 20’nin üzerinde büyüyeceğiz” diyen DRD Filo Kiralama Genel Müdürü İlkay Ersoy, temponun aynen devam edeceğini söylüyor. Geçen yıl yüzde 26’nın üzerinde büyüdüklerini söyleyen Ersoy, “Sektörde kiralanan araç sayısı arttı. Şirket olarak özellikle akademi ve eğitim programlarıyla artan ihtiyaca kalifiye hizmetlerle cevap veriyoruz. Farklılığımızı bu icraatlarla ortaya koyduk” diyor. 

Ersoy’un verdiği rakamları Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verileri de destekliyor. ODD’nin 2016 ilk çeyrek sonuçlarına göre, Türkiye’de yeni otomobil satışları, 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 0,7 oranında arttı. 2016 yılının ilk çeyreğinde Türkiye operasyonel kiralama sektörü, iç pazarda satılan yeni otomobillerin yüzde 19,2’si olan yaklaşık 24 bin 600 adet yeni aracı filosuna kattı. 2016 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 1 milyar 703 milyon TL yeni araç yatırımı yapan sektörün aktif büyüklüğü 18,2 milyar TL’ye ulaşırken filosundaki araç sayısı ise 276 bin 400 oldu.

1970’li yıllardan bu yana otomotiv sektöründe varlığını sürdüren Derindere Grubu’nu operasyonel kiralama sektöründe 18 yıldır temsil eden DRD Filo Kiralama, otomotiv sektörünü büyütmek ve kendi alanında ilerlemek için hedef belirliyor. 1998 yılında kurulan DRD Filo Kiralama, bugün yaklaşık 28 bin adetten oluşan araç filosu, ülke genelinde yaygın bin 200’ü aşkın anlaşmalı servis noktasıyla her sektörden yerel ve global 6 bin müşteriye hizmet veriyor. Büyüme planlarını gözden geçiren şirket, son dönemde özellikle teknoloji alt yapısı, yenilikçi projeler ve İK’ya ağırlık verdi. Yatırım ve satış kanallarını geliştirdi. Dört yıllık akademi programıyla (Derindere Akademi) eğitimli satış ekipleri oluşturdu. Bu eğitimlere bir de mini MBA programı ekledi. Ayrıca alt yapı yatırımları, raporlama, hizmetler ve teknoloji şirketin başarı grafiğini yükselten çalışmalar oldu. Yaptıkları işin sadece operasyonel filo kiralama olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Ersoy, müşteri beklentilerinin ötesine geçerek, kendilerini sürekli yenilediklerini söylüyor. 

BİREYSEL KİRALAMA İLE BÜYÜYECEK
Büyüyen sektörlerden filo kiralamada geleceğin “bireyselde” olduğunu söyleyen Ersoy, çok sayıda araç sahibi olmanın mali avantajlarını tüketicilere yansıttıklarına dikkat çekiyor. Böylelikle bireysel kullanıcıların araç sahibi olmak yerine kiralık olarak daha iyi araçlar kullanabildiklerini anlatıyor. Ersoy, “Önümüzdeki üç yıl bu fırsatların bireylere sunulduğu bir dönem yaşayacağız” diyor. DRD Filo, araç sayısını 28 bin adetlerden 1,3 milyar TL alımla 32 bin adede yükseltmeye hazırlanıyor. Ersoy, üç yıl sonra kiralanan araçların üçte birinin 24-36 ay vadeli kullanıma ulaşmasını öngördüklerini de dile getiriyor. Gerçekleştirdikleri pazar araştırmalarının bu yatırıma rehberlik ettiğine dikkat çeken Ersoy, birçok mali ve operasyonel yükün, uzun dönem bireysel kiralama ile ortadan kalkacağını söylüyor. Türkiye’de bireylere ait 7,5 milyon adet binek araç olduğunu ve bunların 5 milyon adedinin 10 yaş altı araçlardan oluştuğunu sözlerine ekliyor. 

Ersoy, birkaç yıl sonra kiralama seçeneklerinin, Türkiye’de yepyeni bir pazarın gelişimine öncülük edeceğini vurguluyor. Şu anki sistemleriyle bireylere 30 dakika içinde stokta varsa istedikleri aracı kiralama fırsatı verdiklerini anlatıyor ve şöyle devam ediyor: “Her ay 150 bireysel müşteriye uzun dönem araç kiralıyoruz. Ayda 800 TL’ye Linea, bin 200 TL’ye Fluence’a binmek mümkün olacak” diyor. 

Marka, büyüme stratejisi olarak gördüğü uzun dönem bireysel kiralama için, beş yıllık yatırım planını ise çoktan tamamlamış görünüyor. Gerçekleştirdikleri pazar araştırmalarının yatırıma rehberlik ettiğini söyleyen Ersoy, birçok mali ve operasyonel yükün, uzun dönem bireysel kiralama ile ortadan kalkacağı bilgisini paylaşıyor. Ersoy, araç sahibi olurken, ilk yatırım maliyetinin yanı sıra sigorta, kasko, bakım, onarım, lastik, ikinci el değer kaybı gibi kalemlerin, bireysel uzun dönem kiralama ile ortadan kalkmasıyla, tüketicilere alternatif çözümler sunulacağına değiniyor. Üç yıl içinde operasyonel kiralama hizmetleriyle birlikte, bireylere yönelik uzun dönem kiralamanın da sağlayacağı hacim ile iki katı büyüklüğe ulaşmayı hedeflediklerini belirten Ersoy, “Bireylere yönelik uzun dönem kiralamanın sağlayacağı ivme ile otomotiv sektörünün, psikolojik 1 milyon adetlik araç satış sınırını kısa sürede aşacağına inanıyorum” diyor. 

MESLEK GRUPLARINA YÖNELİK HİZMETLER
DRD Filo Kiralama, hedefleri doğrultusunda yeniden yapılandırdığı “uzun dönem bireysel kiralama” hizmeti kapsamında ilk adımını ise meslek birliklerine ulaşarak gerçekleştirmek istiyor. Bunun için de ilk adımı, Türkiye çapında 90 bin üyesi olan Türk Tabipleri Birliği ile işbirliğine giderek gerçekleştirdi. Operasyonel kiralamanın, özel firmalara araç alımında kullandıkları parayı işletme sermayesi olarak değerlendirme, kamu kurumlarına ise bu yolla kaynakları daha verimli değerlendirme imkanı sunduğunu söyleyen Ersoy, kasko, sigorta bedelleri, kaza, servis ve bakım ücretleri de dikkate alındığında kiralık araç tercihinin firmalara araç başına ciddi oranda tasarruf sağladığını söylüyor. Kiralık aracı tercih eden firmaların sadece araç sermayesinden değil, uzun dönemli ve zengin içerikli bir hizmeti de çok daha uygun maliyetlerle aldığını anlatan Ersoy, “Satın alma seçeneğinde sadece araç satın alınırken, operasyonel kiralamada kapsamlı danışmanlık ve filo yönetim hizmeti de satın alınıyor. Bu sayede şirketler, araç satın almaya ayıracağı kaynağı sermaye olarak değerlendiriyor” diyor.

DRD Filo Kiralama, diğer meslek birliklerini de listesine almış. Yenilikçi pazarlama uygulamaları ve teknoloji yatırımları ile DRD Filo Kiralama aynı zamanda, Accenture Dijitalleşme Endeksi değerlendirmesi kapsamında Türkiye’nin Dijital Öncüsü Ödülü’nün de sahibi. Kullanıcı odaklı web sitesi, Filomatik online raporlama hizmeti, DRDrive mobil uygulaması gibi teknolojiye dayalı pazarlama uygulamalarıyla operasyonel kiralama sektöründe ödül alan tek marka. Türkiye’de ilk kez bilimsel yaklaşım ve sistematik metodoloji kullanılarak dijitalleşmenin ölçüldüğü, “Accenture Dijitalleşme Endeksi” araştırmasında şirketler, hem müşterilerinden hem de kendi sektörlerinden kaynaklanan ihtiyaçları doğru tespit ederek katma değer yaratabilmelerini sağlayacak dijital strateji, dijital hizmetler ve dijital operasyonel yetkinlikler kategorilerinde değerlendiriliyor. DRD, bu kriterler doğrultusunda Türkiye ortalaması üzerinde, yüzde 80 ve üzeri skor elde etti. 
DRD Filo, gelişmiş web sitesinin yanı sıra müşterilerine diledikleri zaman, diledikleri yerde filolarıyla ilgili her türlü veriye ulaşabilme kolaylığı sunan online raporlama modülü Filomatik ile de farklılaşıyor. Araç sürücülerine tek tuş yardımıyla yol yardım hizmetleri sunan DRDrive mobil uygulaması dikkat çeken bir diğer teknoloji hizmeti. IOS ve Android işletim sistemli telefon kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulan DRDrive, arıza ya da kaza gibi acil müdahale gerektiren durumlarda GPS üzerinden aracın konumunu belirleyerek tek tuş yardımıyla destek sağlıyor. Bu sistem periyodik bakım ya da lastik değişim gibi talepleri de gerçekleştirme imkanı sağlıyor.

TOPLU ALIM AVANTAJINI ÖNE ÇIKARACAK
Kiralama sektöründe önemli büyüklüğe ulaştıklarını hatırlatan Ersoy, avantajlı dönem yaratarak araç bakımı, kış ve yaz lastikleri alımı gibi ürünlerin toplu alımından kaynaklanan fiyat avantajları olacağına dikkat çekiyor. Ersoy, şöyle anlatıyor: “Ülke genelinde bin 300 adedin üzerinde anlaşmalı servis noktasıyla 55 bin adet bakım ve onarım, 26 bin hasar işlemi, 4 bin yol yardımı, 132 bin lastik değişimi gerçekleştirdik. Bu denli büyük hacmi yönetebilmek için, her biri konusunda uzman profesyonellerle çalışıyoruz. Aynı zamanda, ölçek ekonomisi sayesinde, işlem bazında bireysel alımlara göre çok daha uygun maliyetlere yöneliyoruz. Bireyler bizden araç kiraladıklarında bir yandan Türkiye genelinde uzman profesyonellerimizden hizmet alırken, diğer yandan da filo büyüklüğümüzün getirdiği maliyet avantajlarından faydalanıyorlar.”
Operasyonel kiralama, Türkiye’deki geçmişi çok gerilere gitmese de kurumsallaşma, finansal yapısını güçlendirme, hizmet içeriğini zenginleştirme ve yaygınlaştırma anlamında büyük gelişme kaydetti ve uluslararası standartlarda rekabet gücü elde etti. Hızlı büyümenin yabancı yatırımcıların da sektöre ilgisini artırdığını söyleyen Ersoy, dünyada faaliyet gösteren tüm büyük operasyonel kiralama kuruluşlarının Türkiye’de yatırımlarının bulunduğunu dile getiriyor ve şöyle diyor: “Yerli sermayeli bazı büyük kuruluşların yanı sıra, bu alanda dünyadaki öncü şirketlerin çoğunun Türkiye’de yatırımı bulunuyor. Yabancı sermayenin süreklilik arz ederek geliyor olmasını, sektörümüzün global pazarlarda sahip olduğu güvenin ve geleceğe dönük potansiyelinin göstergesi olarak değerlendiriyoruz.” 

ANADOLU’DA YAYILMAYA ODAKLI
Bireyselde büyüme beklentisine rağmen, beş yıl için oluşturulan hedeflerde şirketin amiral gemisi kurumsal filo kiralama. Sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde değil, Anadolu’nun tamamında kiralama bilincini artırmak üzere operasyonel çalışmalar yapılacak. 2016 yılı için Ersoy, operasyonel kiralama alanında, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek paketlerin yanı sıra, sadece ihtiyaç duydukları kadar hizmeti alabilecekleri modüler hizmet paketlerini de sunacaklarını söylüyor. Tur Assist ile gerçekleştirilen yol yardımı ile 45 dakika içinde aracı kurtarma sözü verildiğini söyleyen Ersoy, 2016 sonunda hedefledikleri 700 milyon TL ciro ile Anadolu’da daha fazla yayılmaya odaklı olacaklarının da altını çiziyor. 

2016 stratejilerinde yeniliklerin olacağını da söyleyen Ersoy, özellikle DRD Filo Kiralama’yı markalaşma aşamasında tüm ürünleriyle farklılaştıracaklarını, DRD Akademi ile ilgili alt yapılarını daha da geliştireceklerini anlatıyor. En önemli hedeflerinden birinin üç yıl sonra dışarıya açılmak olduğunu söylüyor. Özellikle destek elemanı ve satışçı yetiştirme konusunda iddialı olduklarına değiniyor. Mobil teknolojide geliştirilen aplikasyonların dünya ile yarışabilecek düzeyde olduğunu söylüyor ve ekliyor. “Bundan sonraki aşamada bireysel kiralama sistemini büyütmeye odaklanacağız.”

Türkiye’de araç kiralama sektörü
– Otomotiv Distribütörleri Derneği 2016 yılı birinci çeyrek verilerine göre Renault yüzde 30,2 pay ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka. Onu yüzde 16,2 ile VW, yüzde 11,7 ile Ford, yüzde 9,2 ile Fiat takip ediyor.

– Sektörün araç parkının yaklaşık yarısı (yüzde 52,5) C segment araçlardan oluşurken, B segment araçlar yüzde 28,5, D segment araçlar ise yüzde 12,3 pay aldı.

– Sektörün araç parkının yüzde 94,9’u dizel araçlardan oluşurken, manuel vites araçlar yüzde 58,7 paya sahip.