Depresyondan nasıl korunursunuz?

0
27

İşyerinde ve özel hayatta zihinsel sağlık sorunlarıyla savaşanların sayısı artıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı 2016 araştırmasına göre, Avrupa’da 15 kişiden dördünde ve her altı işçiden birinde zihinsel sağlık sorunu var. Bu durumun işverenlere maliyeti de yüksek. Depresyon ve kaygı zihinsel sağlık sorunlarının baş kaynağı.

PageGroup uzmanları konuyla ilgili olarak, “Zihinsel sağlık sorunlarının, nezle olduğunuzda burnunuzun akması kadar görünür emareleri yok. Bu sorunu çözmek için işverenlerin akıl sağlığının farkında olmaları, uygun yetenekleri seçmeleri ve eğitimler vermeleri hayati önem taşıyor” diyor.

Araştırmalar, depresyondaki bireylerin yüzde 80’inin uygun teşhis, tedavi ve izleme ile tam olarak iyileşebildiğini gösteriyor. Çoğu çalışan önemli olduğunu ve görev bilincini ispatlama arzusuyla uzun saatler çalışıyor. Bu durum beraberinde tükenmişlik ve depresyon gibi olumsuzlukları getiriyor. PageGroup Yetenek Geliştirme Birimi uzmanları, “Bu sorunun çözümünde, yöneticilerin esnek, yansıtıcı ve analitik olmaları gerek. Zihinsel sağlık sorunları artarken, çalışanların büyük ücret artışı ya da iş unvanı aramadıkları gözlemlenmiş. Aksine çalışanlar, onları dinlemek için zaman ayıran ve endişelerine ilgi gösteren yöneticiler istiyor. Bu durum, zihinsel refahı ve işyerine bağlılığı artırıyor” diyor.

Peki zihinsel sağlığı korumak için neler yapmalı? İşte PageGroup ve New Economics Foundation- Yeni Ekonomi Vakfı uzmanlarından dört öneri:
Bağlantı kurun: Sosyal ilişkiler refah için yaşamsal öneme sahip. Kısa önemsiz e-postalar yerine ofis içinde yüz yüze iletişim kurun. Sosyal bağı güçlendirmek için e-postaları kapatın veya günlük periyotlarda kontrol edin.
Küçük değişikliklerden büyük etkiler yaratın: Ofis içinde ya da dışında egzersiz yapın. Metroyla işe giderken kalabalık güne olumsuz bir şekilde başlamanıza neden oluyorsa erken kalkın ve yolculuğun bir kısmında yürüyün.
Hızınızı yakalayın ve farkında olun: Çalışırken veya öğle yemeğinde yeni bir yer bulmak için farklı bir yol düşünün ve anı tadın. Gereksiz koşturma olmadan düşünmeye zaman ayırın.
Sürekli kişisel gelişim: Yemek pişirmeyi öğrenme, yeni bir hobi edinme, bisikletinizi tamir etme veya hatta bir dil öğrenme gibi etkinliklere yönelin.