Demirdöküm yeni teknolojilerle büyüyecek

0
77

Türkiye’nin 140’ıncı Ar-Ge merkezine sahip DemirDöküm, 2015 yılında ürettiği ürünleri 47 ülkeye satarak, ihracatta yüzde 37 büyüme gerçekleştirdi. DemirDöküm Yönetim Kurulu Üyesi Erdem Ertuna, şirketin ihracatının önemli bir kısmının AB pazarlarına yönelik olduğunu, son üç yılda en yüksek oranlı büyümeyi Çin, Gürcistan ve İngiltere’de gerçekleştirdiklerini söylüyor. Geçen yıl en fazla İtalya, Çin, Rusya ve Ukrayna’ya ihracat yaptıklarını belirten Ertuna, şirketin geçen yıl 170 milyon TL ihracat yaptığını anlatıyor.
DemirDöküm’ün Bozüyük fabrikası Vaillant Group’un dünyadaki ikinci büyük üretim merkezi ve ayrıca en çok ürün üretilen fabrikası. Ertuna, “DemirDöküm olarak, her yıl ortalama 7 milyon TL üzerinde marka yatırımı yapıyoruz. Son beş yılda Ar-Ge merkezine toplam 55 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. 2016’yı ise 10 milyon TL ilave Ar-Ge yatırımıyla kapatmayı planlıyoruz” diyor. Panel radyatörde Şili’de pazar lideri, Yunanistan’da pazar ikincisi, Çin’de ise ilk üç arasında yer aldıklarını ve DemirDöküm’ün diğer markalarıyla birlikte Güney ve Doğu Avrupa’da da ilk üç içinde olduğuna değiniyor.
 
YOĞUŞMALI CİHAZLARA GEÇİŞ ÖNCELİKLİ
Ertuna’nın dikkat çektiği konulardan biri de sektörün en önemli önceliğinin yoğuşmalı cihazlara geçiş süreci olduğu. Ertuna, “Bu konuda yatırımları ve çalışmaları devam eden DemirDöküm’ün yıllık kombi satışının yüzde 35’i yoğuşmalı kategoride gerçekleşiyor. Bu değişim sürecinden güçlü ve lider olarak çıkmayı hedefliyoruz” diyor. Şirketin 2016 yılı nisan ayı itibariyle, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 büyüme yakaladığını söyleyen Ertuna, 2016 yılının ilk dört ayında 208 milyon TL ciro gerçekleştirdiklerini 2016’yı bir önceki yıla göre yüzde 15 büyümeyle kapatmayı öngördüklerini belirtiyor.

DemirDöküm’ün ısıtma, soğutma ve yenilenebilir enerji alanında sektöre sunduğu ürünler hakkında da bilgi veren Ertuna, Migo ismiyle pazarda yer alan ürünün, kombilerin istenilen yerde kontrol edilebilme özelliğini gündeme getireceğini anlatarak şunları söylüyor: “Yeni akıllı oda termostatımız Migo, kullanıcının isteği doğrultusunda akıllı telefonlarla uzaktan erişim imkanı sağlıyor. Birden fazla cihazın kontrolünü gerçekleştirebilen uygulama sayesinde kullanıcılar ister oda sıcaklığına, ister su sıcaklığına anlık olarak müdahale edebiliyor. Zamanlayıcı programları ve tüketim izleme gibi özel hizmetleri var. Migo, evin ısı davranışını belirlemek amacıyla internetten aldığı hava tahmin bilgilerinin yanı sıra daha önce kaydedilen tüm verileri de kullanabiliyor. Ürün, çalıştırıldıktan iki hafta sonra e-bus iletişimi sayesinde doğru zamanda doğru ayara ulaşmak için kombinin ne zaman ve hangi sıcaklıkta çalıştırılacağını belirliyor.”
 
DİJİTAL DÖNÜŞÜM HEDEFLERİ BÜYÜTECEK
Ertuna, 2013’ten beri şirkette yönetim kurulu üyesi olarak görevine devam ediyor. Görev süresince bugüne kadar genellikle dağıtım kanallarının şekillendirilmesi gibi konulara ağırlık verdiklerine dikkat çeken Ertuna, daha sonraki dönemde markanın nasıl sunulacağına kafa yorduklarını söylüyor. Ertuna, “Yeni tüketiciye ulaşmak bizim için çok önemli. Çünkü geleneksel kanallarda DemirDöküm’ün Türkiye’nin hemen hemen her yerinde aileden gelen tüccar şirketlerle birlikte çalışan yapısı var. Ancak yeni nesil elbette bu yapıyla pek ilgilenmiyor. ‘Yeni tüketici nereye bakıyor’ dediğimizde çıkan sonuçlarla o çalışmaları yapmaya başladık” diyor. Ertuna, Türkiye’de her yeni teknolojinin çabuk sindirildiğini ve yeni teknolojilerin çok hızlı şekilde hayata aktarıldığına değiniyor. Bu noktada, bilgiye ve teknolojiye aç bir neslin de yetiştiğine dikkat çeken Ertuna, DemirDöküm’ün dijital dönüşüm stratejisinin bu gelişmeler ışığında şekillendiğini dile getiriyor.