Deloitte Fast 50’nin zirvesine donanım çıktı

0
89

DELOITTE TEKNOLOJİ FAST 50 Türkiye Programı her sene ilgi çekici bir görünüm sunuyor. Teknolojik gelişmelerin arkasına taktığı şirketlerle trend yaratan yıldızlar tarafından şekillendirildiği düşünüldüğünde bu liste, hızlı büyüyen yıldızlar üzerinden trend analizi yapmak için bulunmaz bir araç. Yeni iş modelleri de bu liste sayesinde dikkat çekici hale geliyor.

2006 yılından bu yana düzenlenen Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı’nda, son dört yılda yüzde 16 bin 014’lük büyüme kaydeden BilgiKent’in birinci olması, bu tür bir gösterge. Innova’nın Fast 50 Türkiye Programı’nın başlangıcından bu yana her yıl listeye girmeyi başaran tek şirket olma unvanını koruması ise sürdürülebilirlik konusuna ilgi duyanlara nereye bakmaları gerektiğini gösteriyor. Paul Doany’nin başında olduğu dönemde Türk Telekom tarafından Argela ile birlikte satın alınan Innova, dev bir organizasyona yenilikçi çözümler üreten dinamik bir yapı kimliğini korumayı başarmış görünüyor. Ancak şirketin bundan daha fazlasını yaptığını biliyoruz.

Türkiye’de 11’inci yılını tamamlayan programın bu yılki birincisi ise bilişimde yeni bir dalganın yükselmekte olduğuna işaret ediyor. 2009 yılında Ankara’da faaliyetlerine başlayan BilgiKent’i donanım alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak tanımlarken yazılım ve sistem entegrasyonu alanları ile bağlantısını gözden kaçırmamak gerekiyor. BilgiKent kendisini, Natek ve Bor yazılım firmalarının içerisinde bulunduğu firmalar grubunun, bilgi teknolojisi ve elektronik sistemleri entegrasyon projelerini üstlenmiş firmasıdır” şeklinde tanımlarken, “Bünyesinde barındırdığı genç (Y kuşağı) ve dinamik kadrosu ile nitelikli mühendislik gücünü birleştirerek hizmetlerini sürdürmektedir” diye tanımlamayı tamamlıyor.

Şirketin web sitesinde yer alan profilindeki tanımlama, bu girizgahı tamamlayacak şekilde, “BilgiKent 2009 yılında Ankara’da kurulduğundan bu yana müşterilerine dünya klasında bilgi teknolojisi (BT) çözümleri sunmaktadır. Müşteri portföyü; devlet ve özel kuruluşlara kadar yayılmaktadır. Birinci sınıf kalite yaklaşımı ve tüm müşteri ve çalışan memnuniyeti politikasıyla şirketimiz, sadece ulusal BT pazarında değil bölgesel pazarda da saygın ve tanınan bir entegratör olma yolunda ilerlemektedir” ifadesiyle devam ediyor. Bu satırları dikkatle okumak, yükselen yeni dalga içinde yer almanın ne anlama geldiğini de ortaya koyuyor.

Bunu taçlandırmak için şirketin kalite politikasına bir göz atmak yeterli. Müşteri odaklılık ile başlayan iş modelinin başarı anahtarlarını burada bulmak mümkün. “Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda, bilgi teknolojileri  ihtiyaçlarının saptanması, analizi ve uygun çözümlerin, kaliteli hizmet anlayışı ve koşulsuz müşteri memnuniyetini gözeterek bir araya getirilmesi kalite politikamızı oluşturmaktadır.
 
Benimsemiş olduğumuz kalite politikamız;
•             Dünya standartlarında bilgi teknolojileri çözümleri üretmek,
•             Kaynakları verimli kullanarak “Kalite Yönetim Sistemi”ni sürekli iyileştirmek,
•             Teknolojik bilgi birikimini, gelişen insan kaynakları ve deneyimi ile birleştirip profesyonel olarak ulusal ve uluslararası platformlarda hizmet vermek,
•             Çözüm odaklı ve müşte ri memnuniyeti esasına dayalı yaklaşımı ile kesintisiz teknik destek sunmak,
•             Sektör lideri üretici firmalarla işbirliği sonucu temin edilen ürün ve hizmetlerle müşterilerimize               anahtar teslimi projeler üretmektir.
Burada müşteri ile ekosisteme ve dünya standartlarına yapılan vurguya dikkat etmekte yarar var. Gelinen noktayı açıklamak için, şirketin hangi doğruların üzerinde yükseldiğine işaret eden bu metinler yeterli. Şirketin yurtdışı açılımının da bu büyümede etkisi olduğunu not düşelim.
 
İkinci sırada yer alan SNI Teknoloji’nin yüzde 6 bin 354’lik büyümesi, BilgiKent’in gölgesinde kalsa da, dikkat çekici bir oran oluşturuyor.  Merkezi İstanbul’da bulunan bilişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren SNI da genç bir şirket. 2004 yılında kurulan şirketin yüzde 70’i global olmak üzere 300’den fazla müşterisi bulunuyor. e-fatura, e-defter, e-arşiv ve diğer elektronik dönüşüm teknolojilerine odaklanan SNI, dijital dönüşüm ifadesini giderek artan ölçüde duyduğumuz şu günlerin sefasını sürer görünüyor. İş modeli, yazılım ürünlerinin teknopark bölgesindeki AR-GE merkezinde geliştirmesine ve müşterilere uygulamadan desteğe kadar uçtan uca hizmet verilmesine dayanıyor.

50 çalışanlı şirket SAP SE Ürün Geliştirme Ortağı unvanına ve 12 farklı ülkeden müşterilerle çokuluslu proje deneyimine sahip. Sayısı 300’ü aşan müşterileri arasında Adidas, Nike, Puma, Deloitte, Korozo, MTU, Schneider, Akzo Nobel, Merck, Tefal, Bayraktar Holding,  Tredaş,  Servier gibi şirketler yer alıyor. SNI, e-devlet çözümleri üretmekle birlikte risk ve bakım maliyetlerini azaltmaya yönelik hizmetler de sunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tanınan e-Arşiv Özel Entegratörlüğü, e-Fatura Özel Entegratörlüğü, ERP bağımsız e-defter ve SAP onaylı e-defter sertifikalarına sahip olan SNI’ın hizmet ağında İstanbul’da bulunan merkez ofisin yanında Polonya ve Hollanda’da bulunan iletişim ofislerinin de yer alması Türkiye ve yurtdışındaki gücünü açıklıyor.

SNI, bu durumu “SNI, Türkiye’deki yazılım ve elektronik dönüşüm faaliyetlerinin yanı sıra SNI Polonya yapısı altında, farklı ülkelerde zorlu projelerde yer almış ve bu doğrultuda büyüme başarısı göstermiştir. Dünyanın prestijli firmalarının birçok ülkedeki ihtiyaçları doğrultusunda SAP danışman kaynağı sağlamış, Amerika, Japonya ve Avrupa’da oluşturduğu ekiplerle başarılı projelere imza atmıştır” sözleriyle ifade ediyor. Şirketin “Neden Biz” köşesinde ise  “Geniş ve etkin SAP ağı 5 binin üzerinde kayıtlı SAP sözleşmeli danışmanı bünyesinde barındırır” ifadesi dikkat çekiyor.

Listede üçüncü sırada yer alan Hype ise yüzde 4 bin 894’lük büyüme oranını yakalamış durumda. Hype, yaptığı işleri Google, Youtube ve Facebook’ ta; hedef kitle ve sektör dinamikleriyle, performans odaklı getirisi yüksek kampanyalar düzenlemeye dayanan Performans Odaklı Reklam Çözümleri; gelişmiş A/B testleri ile ziyaretçilerin ihtiyaç ve davranışlarını analiz eder, reklam yatırımını artırmaksızın gelir artışı sağlamaya dayanan Veri Analizi ve Dönüşüm Optimizasyonu; siteyi arama motoru kriterlerine uygun hale getirerek görünürlüğünü artırır ve daha fazla ücretsiz trafik sağlama şeklindeki Arama Motoru Optimizasyonu ve İtibar Yönetimi; ve gerçek zamanlı medya satın alma teknolojileriyle kampanyalarınızı yönetir, performansını iyileştirir ve medya değerini yükseltir şeklindeki Programatik Reklamcılık başlıkları altında topluyor.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin kıyası ya yarıştığı programda Cardtek Teknoloji Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Cardtek, Revo Capital’den aldığı rekor yatırımla da listede yer alan şirketler arasında ayrıcalıklı bir yere sahip.

Büyükler Ligi olarak anılan ve 2015 mali yılı süresince gelirleri 50 milyon euro ve üzeri olan teknoloji şirketlerinin, son dört yıldaki büyüme hızlarına göre kendi aralarında değerlendirildiği “Big Stars” kategorisinde ise Aselsan, BilgiKent, Bimsa, TurkNet ve Innova yer aldı.

Deloitte Türkiye Ortağı ve TMT Lideri  Tolga  Yaveroğlu, Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı’nın Türkiye açısından önemli bir çalışma olmanın yanında global etkiye sahip olduğunun da altını çiziyor. Yaveroğlu, “Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye Programı’nı bu yıl 11’inci kez gerçekleştiriyoruz. O günden bu yana sektörde yaşanan büyüme ve gelişim sevindirici. Deloitte Türkiye olarak kurumların bu alana yaptığı yatırımlar ve hayata geçirdikle ri çalışmalar bizi heyecanlandırıyor. Fast 50 programı 2006 yılında başladığında bugün sıralamamızda yer alan kurumların çoğu henüz kurulmamıştı; bugün ise burada kendilerine ödüllerini veriyor olmaktan ötürü çok mutluyuz. Deloitte Türkiye olarak, 2006 yılından bu yana sürdürdüğümüz Fast 50 Programı ile amacımız kurumlarda sağlam bir finansal yapı oluşturulması, sermayeye erişim, nakit akışının yönetimi ve şirketlerin yatırımcılar nezdinde farkındalıklarının artırılmasına katkı sağlamak. Ancak programımız bunun yanında bilinirliğe ve çalışan motivasyonuna katkıda bulunuyor ve bu başarılı kurumların Türkiye’yi global olarak da başarıyla temsil etmelerine imkan tanıyor. Gelecek dönemde bu şirketlerin geliştirdikleri yenilikçi teknolojiler ile yurtdışında kendilerinden söz ettirmelerini arzu ediyoruz” şeklinde konuşuyor.
 
FAST 50 CEO ANKETİ SONUÇLARI
•             Geçen yıl CEO’ların yüzde 37’si 12 ay içinde ekonominin büyüyeceğine inancını paylaşırken bu oran yeni araştırmada yüzde 42’ye yükseldi. Aynı şekilde bir önceki araştırmada ekonominin küçüleceğini ya da durağan kalacağını savunan CEO oranı yüzde 63 iken bu yıl gerçekleştirilen araştırmada yüzde 57’ye düştü.
•             CEO’ların yüzde 61’i önümüzdeki 12 ay içinde işgücü büyümesinde maksimum yüzde 25 gelişim beklerken, sadece yüzde 9’u yüzde 50’den fazla büyüme beklediğini paylaştı. Geçtiğimiz yıl aynı oranlar sırasıyla yüzde 58 ve yüzde 5 olarak raporda yer almıştı.
•             CEO’ların çoğunun önümüzdeki 12 ayda organik büyümenin sağlanacağını belirtmesine ve büyümenin ana kaynağı olarak göstermesine rağmen 2015 yılında yüzde 74 olan bu oran yüzde 70’e düştü.
•             Teknoloji şirketlerinin büyümesini sağlayan önemli faktörler yüzde 27’lik oranları ile “nitelikli çalışanlar” ve “özel / niş ürünler” oluştururken, “güçlü liderlik” yüzde 15’le üçüncü sırada yerini aldı.
•             CEO’lar şirketlerinin hızlı büyümesinin yönetilmesi karşısındaki en büyük operasyonel zorluğu geçtiğimiz yıl yüzde 55 ile kalifiye işgücünün bulunması, işe alınması ve elde tutulması olarak ifade ederken yüzde 64’e yükselen bu oran durumun daha da zorlaştığını ortaya çıkardı.
•             “Büyüyen satışlar” yüzde 45 ile geçtiğimiz yıl olduğu gibi yine CEO’ların karşılaştığı mali zorlukların ilk sırasında yerini aldı.
•             “Liderlerin yetiştirilmesi ve sorumluluğun delege edilmesi” CEO’lar için en büyük kişisel zorluk olarak ilk sıradaki yerini koruyor.
•             Teknoloji sektörünün gelecek 12 aydaki gelişiminin önündeki en büyük engeller ise “bölgedeki jeopolitik istikrarsızlık” ve “yetenek kullanılabilirliği” olarak vurgulandı.
•             CEO’lar tarafından gelecek 12 ayda büyümeyi teşvik edecek faktörler ise şu şekilde sıralandı; “AR-GE ve inovasyon yatırımları”, “düşük kurumsal ve bireysel vergi” ve “eğitim – öğretim”.
•             CEO’ların yorumlarına göre önümüzdeki üç yıl içinde teknoloji yatırımlarının en önemli etkenleri arasında “dijitalleşme ve mobilite”, “analitik verilerin daha iyi kullanılması” ve “e-ticaretin büyümesi ve çok kanallı entegrasyon ihtiyacı” olarak belirlendi.
•             Araştırma kapsamında CEO’lara gelecek 12 ayda yatırım yapmayı planladıkları ülkeler de soruldu. CEO’ların gündeminde yüzde 27 ile ABD ilk sırada yer alırken, yüzde 24 ile Türkiye ikinci, yüzde 21 ile İran ve İngiltere üçüncü oldu.
 
2016 DELOITTE TEKNOLOJİ FAST 50 TÜRKİYE PROGRAMI’NDA İLK 10’A GİREN ŞİRKETLER

Sıra Şirket adı                                                    Büyüme oranı (%) Faaliyet alanı
1 Bilgikent Bilişim A.Ş.                                                       16.015 Donanım
2 SNI Teknoloji Hizmetleri A.Ş.                                             6.355 Yazılım
3 Hype                                                                                4.894 Medya
4 Ard Grup Bilişim Medikal Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.             3.829 Yazılım
5 Ant Yazılım Ve Bilgisayar San. Tic. Ltd. Şti. (Anttech)         1.629 Yazılım
6 Robotistan Elektronik Ticaret A.Ş.                                     1.177 Donanım
7 Kartnet Bilgisayar San. ve Tic A.Ş. (Cardtek)                         534 Donanım
8 P.I. Works TR Bilişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.           465 Yazılım
9 BNTPRO Bilgi ve İletişim Hizmetleri                                       432 Yazılım
10 Logsign                                                                               384 Yazılım