Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesi sona erdi

0
108

Başbakan Davutoğlu’nun koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP lideri Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme sona erdi. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.
 
Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Merkezi’ne, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile geldi.
 
Sivil plakalı bir araçla CHP Genel Merkezi’ne gelen Davutoğlu’nu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak karşıladı.
 
Öztrak ile tokalaşan Davutoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeye geçti.
 
CHP Genel Merkezi’nin 12’nci katında, basına kapalı gerçekleşen görüşme, 14.15’te başladı.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na görüşmede, CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Faik Öztrak ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi eşlik ediyor.
 
AK Parti heyetinin, CHP Genel Merkezi’ne, gümüş tepsi içerisinde kandil simidi ve çikolata getirdikleri öğrenildi.
 
Davutoğlu’nun, görüşmenin ardından AK Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı yapması bekleniyor.
 
Genel Başkan Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çarşamba günü ise HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşecek.
 
16 YIL SONRA BİR İLK
Türkiye’de, 16 yıl sonra ilk defa hükümet kurulması için koalisyon görüşmeleri gerçekleştiriliyor.
 
18 Nisan 1999 genel seçimlerinde, 1. parti olarak çıkan DSP’nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa sahip olamaması, koalisyon kurma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştı.
 
Seçimlerde, 136 milletvekiliyle en fazla vekil çıkaran DSP’nin Genel Başkanı Bülent Ecevit, 3 Mayıs 1999’da cumhurbaşkanından hükümeti kurma görevini aldıktan sonra, 129 milletvekili çıkaran MHP ve 86 milletvekiline sahip olan ANAP ile görüşmelerde bulunmuştu. 28 Mayıs 1999 tarihinde imzalanan koalisyon protokolü sonrasında kurulan 57. Hükümet, 9 Haziran 1999 tarihinde TBMM’den güvenoyu almıştı.
 
Davutoğlu, daha önce de Dışişleri Bakanlığı döneminde, CHP Genel Merkezi’ne gelerek Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü.