Dardanel global ligi hedefliyor

0
630

DARDANEL’IN PATRONU NIYAZI ÖNEN, yavaş yavaş şirket yönetimini oğlu Mehmet Önen ve kızı Ayşe Önen’e devrediyor. Mehmet Önen Dardanel Önentaş’ın genel müdürlüğünü, Ayşe Önen ise Dardenia ve Niyazi Önen Gıda’nın (Mr No) sorumluluğunu üstlenmiş. Ayşe Önen, şirketlerle ilgili aldıkları kararlarda babası Niyazi Önen’in deneyiminden yararlandıklarını belirtiyor.
Eminönü’nde alışılmış balık ekmek konseptinden yola çıkılarak açılan Dardenia’ların restoran tarzına dönmesinde de genç kuşağın etkisi görülüyor. 14 yaşında ilk stajını şirketin Ar-Ge departmanında yapan Ayşe Önen, yeni ürünler konusunda trendleri takip ediyor. Örneğin, ABD’de yaşarken humus tüketimini gözlemleyen Önen, Mr. No markasına sandviçin yanı sıra humus ve fava gibi ürünleri de eklemiş. Bu arada, ocak ayında ABD’li perakende devi Wal-Mart’a humus ihracatına başlanılmış. Bu yıl ABD, Avrupa ve Ortadoğu’ya 10 milyon dolarlık bir ihracat yapılması planlanıyor. Diğer yandan, Dardenia’lar yurtdışına açılıyor. Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu’da araştırmalar yapılıyor.
Bu yıl grup şirketlerinin 400 milyon TL ciroyu aşması bekleniyor. “Hedefimiz her yıl dolar bazında yüzde 25 büyümek. Beş yılsonunda 300 milyon dolar ciro hedefliyoruz” diyen Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Önen sorularımızı yanıtladı.

Çok genç yaşta şirkette önemli sorumluluklar üstlendiğiniz görülüyor. Bu göreve nasıl hazırlandınız? Babanız kararlarınıza nasıl yaklaşıyor?
İlk ve orta öğrenimimi Enka Okulları’nda, liseyi Notre Dame de Sion’da bitirdikten sonra üniversiteyi ABD’de Babson College’da Girişimcilik ve Pazarlama alanlarında çift dal eğitimi yaparak tamamladım. Aralık 2017’de Koç Üniversitesi’nde Yöneticiler için Finans eğitimini tamamladım. 2014 yılında Borusan Holding’te Stratejik Yönetim ve İş Geliştirme üzerine staj yaptım. 2015 yılında ise MEC Global’ın New York ofisinde medya planlama ve satın almadan sorumlu proje ekibinin bir parçası olarak görev aldım. 2016 yılından itibaren ise Dardanel Grubu’ndayım. İşe en dipten başladım ve ilk bir yıl boyunca farklı departmanlarda oryantasyon sürecimi tamamladım. Son bir yıldır ise aktif olarak İthalat ve İhracat’tan Sorumlu Dış Ticaret Yöneticisi görevini üstleniyorum. Dardanel markalı dondurulmuş ve soğutulmuş deniz ürünleri, sandviç markalarımız Mr. No ve Baricci ile restoran zincirimiz Dardenia’nın tüm operasyon süreçlerini takip ediyorum. Babamız Niyazi Önen oldukça demokrat bir kişiliğe sahiptir ve bizlerin fikirlerine her zaman değer verir. Biz aynı takımın oyuncularıyız ve öyle de davranıyoruz. Niyazi Önen’in iş hayatındaki 40 yıllık deneyimi bizim için çok değerli ve en büyük yol gösterici. Şimdi abim Mehmet Önen ile birlikte biz de onun iş hayatındaki deneyimlerinden yararlanarak Dardanel Şirketler Grubu’nu global lige çıkartmayı hedefliyoruz.

ABD’de girişimcilik okudunuz. Şimdi aile şirketindesiniz. Yeni projeleriniz var mı? Yoksa varolan işleri büyütmeyi mi hedefliyorsunuz?
Her ikisi de. Girişimci olmanın yalnızca yeni bir fikir, yeni bir icat üretmek değil, aynı zamanda var olan bir fikri daha da iyileştirmek olduğuna inanıyorum. Dardanel 30 yıllık bir geçmişe ve deneyime sahip bir Türk markası. Bir o kadar da yenilikçi ve Türkiye’de birçok ilki gerçekleştirmiş bir marka. Gıda sektöründe konserve balıktan dondurulmuş gıdaya, paketli sandviçlerden atıştırmalıklara kadar çok geniş bir portföye sahibiz. Türkiye’de ilk konserve balık, ilk dondurulmuş gıda, ilk paketlenmiş sandviç üretimlerini biz gerçekleştirdik. 2011 yılında ise Dardenia ile gıda perakende sektöründe hizmet vermeye başladık. İkinci jenerasyon olarak hedefimiz tüm bu geçmişe, marka kültürüne ve birikmiş deneyime sahip çıkarak markalarımızı global lige çıkartmak. Mevcut işimiz dışında farklı sektörlere girmeyi kesinlikle düşünmüyoruz. Uzmanlık alanımız olan gıda sektöründe konserve ve dondurulmuş deniz ürünlerinin yanı sıra sağlıklı atıştırmalıklar, sandviç, pizza ve hazır yemekler gibi yeni kategorilerin önünü açmaya devam edeceğiz ve Türkiye’nin balık uzmanı olarak A’dan Z’ye balık kategorisini sahipleneceğiz. Dardanel Grubu olarak Dardanel, Mr. No, Baricci, Dardenia, Tonkinos, Troya gibi çok güçlü Türk markalarına sahibiz. Biz pazarlama odaklı bir şirketiz. Katma değerli ve inovatif ürünlerimizi ön plana çıkartarak sektörümüzün en güçlü uluslararası temsilcisi olmayı hedefliyoruz.
Dardanel’in borçlarıyla ilgili dönem dönem haberler çıksa da faaliyetlerini her zaman devam ettirdi. Şu anda durum nedir? Satış gündemde mi?
Şirketlerimizin satışı veya ortak arayışı konuları kesinlikle gündemde değil. Şirketle ilgili dönem borçlarımız 168 milyon dolardan 18 milyon dolara indi. Bilanço açısından sektörümüzdeki pek çok firmayla kıyasladığımızda çok sağlıklı bir tabloya ulaşıldı.
 
Türkiye’de ton balığı üretim ve tüketim verileri konusunda bilgiler verir misiniz?
Türkiye’de balık tüketimi 5.5 kilogram, Avrupa’da ise 25 kilogram. Dünya ortalaması ise 18 kilo. Türkiye’de konserve ton tüketimi kişi başı 100 gram civarında. Avrupa ve Amerika’da ise kişi başı 3 kilogramın üzerinde bir tüketim söz konusu. Fakat konserve ton Türkiye’de de hızla büyüyen bir kategori. Dolar bazında yüzde 25 büyüme hedefi koymamızın sebebi de bu büyüme trendi ve potansiyeli. 2017 yılında yapılan sektör araştırmalarında konserve balık hızlı tüketim ürünleri sektörünün en hızlı büyüyen kategorilerinin başında geldi. Ton balığı üretiminde yıllık 40 bin ton üretim kapasitemiz ile Türkiye’nin en büyük üreticisi ve yüzde 77 pazar payımızla kategori lideriyiz.

Dardenia şu anda kaç mağazaya ulaştı? Franchising verecek misiniz?
Dardenia, mevcutta Çanakkale, İstanbul Moda ve Suadiye’de devam etmekte olan inşaatlarımızla birlikte 2018’de toplam 12 şubeye ulaşacak. Mağazalarımızın tamamını kendimiz yönetiyoruz. Ekmeklerimizi, balıklarımızı, soslarımızı tamamen kendimiz üretiyoruz. Şuan için franchise vermiyoruz fakat ileride uygun koşullar yakaladığımız müddetçe vermeyi düşünüyoruz. Şube sayımızda kendimize koyduğumuz bir limit yok, ciro-kira dengesini ve hedef müşteri kitlemizi yakaladığımız lokasyonlarda şube açmaya devam edeceğiz. Agresif değil kontrollü büyüyeceğiz. Dardenia kapılarını açtığı ilk günden beri 2.5 milyon müşteri ağırladı.

Dardenia’yı yurtdışına taşımayı planlıyor musunuz?
Evet kesinlikle. Dardenia’nın öncelikli hedefi Türk halkına balığı sevdirmek ve çalışmalarımıza bu öncelikle devam ediyoruz. Fakat yurtdışında kişi başı balık tüketimi ülkemize kıyasla 5 kat daha fazla. Bu Dardenia’nın yurtdışında ciddi bir potansiyeli olduğunu bize gösteriyor. Herhangi bir konseptten esinlenmeden tamamen bizim yarattığımız, sunumundan reçetelerine, ambalajından hammaddesine kadar her detayıyla kendimizin ilgilendiği Dardenia’nın konseptine çok güveniyoruz ve markamızı yurtdışında da büyütmeye kararlıyız. Pazar araştırmalarımıza devam ediyoruz, en uygun lokasyonda ilk şubemizi açmayı hedefliyoruz.

Mr. No ürünlerine ilgi nasıl?
Sandviç ve sağlıklı atıştırmalıklar hızla yükselen bir trend. Dardanel olarak bizim genlerimizde yeni kategoriler yaratmak var. Sandviç de bu kategorilerden birisi. Bu kategoriyi sıfırdan yarattık ve hızla büyütüyoruz. 2013 yılında 13 milyon TL olan sandviç pazarı bugün 55 milyon liraya ulaştı. Son 5 yılda satışlarımız 5 kat büyüdü. Fakat daha yolun başındayız. Avrupa’da ve dünyada sandviç tüketimlerine baktığımızda potansiyelin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Türkiye’de de tüketim alışkanlıklarının hızla değişmesi, insanların sağlıklı, hijyenik ve pratik gıdalar arayışı, modernleşme ve şehirleşme yeme alışkanlıklarını değiştiriyor. Biz Mr. No markamız ile “kötü, sağlıksız, katkı maddeleri barındıran, hijyenik olmayan gıdalara hayır” mesajını savunuyoruz. Sandviç portföyümüze yeni ürünler ekleyerek bu kategoriyi hızla daha da büyüteceğiz .