​’Darbe girişiminin Türkiye’nin dış finansmanı üzerine bir etkisi oldu’

0
44

Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılamaz seviye olan BB’ye düşüren ve görünümünü durağandan negatife çeviren S&P Global Ratings Türkiye Analisti Trevor Cullinan, Bloomberg HT televizyonunda Gökhan Şen’in sorularını yanıtladı.

– Darbe girişimi dış finansman üzerinde etkili oldu

Trevor Cullinan, “Kredi düşürme konusunda belli kriterleri dikkate aldık. Kurumsal ve politika etkinliği, ülkenin dış ekonomik durumu, mali durumu ve para politikası gibi kriterlere baktık. Endişeli olduğumuz bir alan şudur, Açıkçası görünüyor ki, darbe girişiminin Türkiye’nin dış finansmanı üzerine bir etkisi oldu ve istikrarsızlık sürece, volatilite özellikle etkili oldu. Türkiye’de çok ciddi bir dış borç bulunmaktadır ve bu miktar her geçen yıl artıyor. Bu borcun çevrilme kabiliyeti de oldukça güç durumda.” dedi.

İstikrarsızlık ortamı görüyoruz
Cullinan, “Geçen yıl iki seçim yapıldı ve insanların dediklerine göre Kürt militanlar TL’nin değerinin azalmasına sebep oldu. Türkiye’nin Güneydoğu sınırındaki olaylar da bütün bu gelişmelere neden oldu. Tüm bu konuları dikkate aldığımızda 2016 yılına dair beklentilerimizi değiştirdik. Son darbe girişimini de dikkate aldığımızda bir istikrarsızlık ortamı görüyoruz ve bu da ekonomik beklentileri değiştiriyor. Bu girişim sebep olduğu zorluklar ve dış finansmanın durumu bizim kararımızda etkili oldu.”

En belirleyici faktör dış borç ve fonlama miktarı
“Şu anda Türkiye ile ilgili yatırım derecesi değil de daha çok yüksek seviyede borcun bulunduğunu söyleyebilirim. Bu da son durumu ele alacak olursak, ciddi bir mesele ve siyasi istikrarsızlığı değerlendirdiğimizde endişelerimiz devam ediyor. Kriterlerimizi uygulamaya devam edeceğiz. Türkiye’nin yatırım derecesiyle ilgili kararımızda en belirleyici faktör dış borç ve dış fonlama miktarıdır. Ülke borçları bizim için çok daha etkili faktörler oldu. Türk ekonomisinin büyüme görünümü üzerinde ve dış finansmanın sağlanması konusunda bu sorunlar ortaya çıktı. Türk ekonomisi çok ciddi ölçüde özel tüketimden destek buluyor ve özel tüketimde dışarıdan bankalar tarafından fonlanıyor. Tabi ki bu durum şu aşamada bizde endişe yaratıyor ve bu yüzden Türkiye’nin kredi notunu indirdik.”

Darbe başarılı olsaydı kredi notu daha negatif olurdu
“Darbe girişimi başarılı olsaydı, Türkiye’nin kredi notu açısından çok daha negatif bir tablo çizerdi. Özellikle şiddet olaylarında artış ve uzun bir süre için istikrarsızlığın arttığını görürdük.”