Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan seçim kararı

0
41

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmet Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104. ve 116. maddelerinin kendisine verdiği yetkiye istinaden, TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar verdiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ı kabulü sona erdi. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, basına kapalı gerçekleşen görüşme, 4 saat 20 dakika sürdü.

Hükümet kurulması için gereken 45 günlük sürenin sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa gereği seçimin yenilenmesi yetkisini kullanmak için TBMM Başkanı Yılmaz ile istişari görüşme yaptı.
Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden açıklama yapıldı.

Açıklamada, 7 Haziran’daki 25. dönem milletvekili genel seçimleri sonrasında, TBMM Başkanlık Divanı seçiminin tamamlandığı 9 Temmuz’dan itibaren, Anayasa’da öngörülen süre zarfında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı görevlendirmenin ardından, tüm siyasi partilerle gerçekleştirilen temaslara rağmen Bakanlar Kurulunun kurulamadığı ve mevcut şartlarda da kurulamayacağının ortaya çıktığı kaydedildi.

Bu nedenle, seçimlerin yenilenmesi kararının alınması zaruretinin hasıl olduğunun bildirildiği açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmet Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104. ve 116. maddelerinin kendisine verdiği yetkiye istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermişlerdir” ifadesine yer verildi. 

Erdoğan yarın Davutoğlu ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşecek. 
Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, yarın saat 11.00’de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu kabul edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet kurulması için gereken 45 günlük sürenin sona ermesinin ardından milletvekili genel seçimlerinin yenilenmesine karar verdi.

Resmi Gazete’de yayımlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine yönelik kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında “Başbakanlığa” başlığıyla yer alan kararda, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan 25. Dönem Milletvekili genel seçimi sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı seçiminin yapıldığı 9 Temmuz 2015 tarihinden itibaren kırkbeş günlük sürede Bakanlar Kurulu kurulamadığından, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ile istişare edilerek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104’üncü ve 116’ncı maddeleri gereğince Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar verildiği belirtildi.