Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile buluştu

    0
    43

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu’na yaptığı çalışma ziyaretinde Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Erdoğan ile Putin’in görüşmesi yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. 

    İki lider, Moskova Merkez Camisi’nin açılışının ardından Kremlin Sarayı’ndaki görüşme öncesinde kameraların karşısına çıktı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, “Moskova’nın güzel bir yerinde tarihi Moskova Merkez Camisi’nin restorasyonu ile ortaya muhteşem bir eser çıktı. Birçok etkinliklerin de içinde yapılabileceği bir eser olması bakımından da büyük önem arz ediyor. Sizlerin özellikle himayesi burada çok çok önemliydi. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

    Türkiye ile Rusya ikili ilişkilerinin son on yılda önemli noktaya geldiğine işaret eden Erdoğan, “Dünyadaki olumsuz ekonomik gelişmeler ilişkilerimizi biraz olumsuz etkilediyse de yine de süreç içerisinde ikili ilişkilerimizdeki ticaret hacmi büyümesini koruyor. 2014’te, malum 31 milyar dolara ulaştı ticaret hacmimiz. Bu yılın ilk altı ayında 11 milyar dolar. Malum, bizim hedefimiz 100 milyar dolar. 2020 için böyle büyük bir hedef koyduk. Temenni ediyorum ki bunu da başaracağız” ifadelerini kullandı. 

    Erdoğan, Moskova Merkez Camisi açılışının iki ülke ilişkileri ve uluslararası konuların görüşülmesine vesile olduğunu belirtti. 

    Putin: “Temaslarımız en yüksek düzeyde sürüyor”
    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Merkez Camisi açılış törenine katılmasından ve inşaata yaptığı katkıdan dolayı Erdoğan’a teşekkür etti. 

    İkili ilişkileri ve uluslararası meseleleri görüşmek için bu ziyaretin bir fırsat olduğunu dile getiren Putin, Türkiye ile Rusya’nın en yüksek düzeyde devamlı temaslarda bulunduğunu vurguladı. Hükümetler arası diyaloğun yanında parlamentolar arasında da ilişkilerin devam ettiğini ifade eden Putin, “Türkiye’nin parlamento seçimi arifesinde, eşiğinde olduğunu biliyoruz. Bu vesileyle size başarılar diliyorum” dedi. 

    Ekonomik alanda bazı sıkıntılara rağmen, Rusya ile Türkiye’nin ticari ortaklıklarının devam ettiğine, karşılıklı yatırım hacminin arttığına dikkati çeken Putin, “Bizim görüşeceğimiz birçok konu var, sizi burada görmekten mutluluk duyuyorum” diye konuştu.