Cumhurbaşkanı Erdoğan İran’a gitti

0
24

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havaalanı’ndan Vali Mehmet Kılıçlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal ve diğer yetkililer tarafından uğurlandı.
 
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin resmi davetlisi olan Erdoğan’a ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz eşlik ediyor.
 
 Türkiye’den İran’a cumhurbaşkanı düzeyinde 4 yıl aradan sonra yapılan ziyarette, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi’nin ikinci toplantısı gerçekleştirilecek. Erdoğan’ın ziyaretinde, İran’ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Ruhani ile Tahran’da görüşmesi öngörülüyor.
 
Ziyarette, Türkiye-İran arasındaki ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınması ayrıca bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş teatisinde bulunulması bekleniyor.

İranlı Sözcü’den Erdoğan’a sert sözler
Diğer yandan, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi Hüseyni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyareti ile ilgili “Ülkeyi aşağılayan birisinin ayaklarının altına kırmızı halı sermek diplomasimiz için utanç vericidir” açıklamasında bulundu.
 
İran’ın yarı resmi Fars ajansına açıklamada bulunan Nakavi, “Hükümet, Erdoğan’ın İran’a yönelik sözlerinden sonra bu ziyaretin yapılmasına izin vermemeliydi. Bu ziyaret ya lağvedilmeliydi yahut ertelenmeliydi” diye konuştu.
 
İranlı Sözcü, milletvekillerinin Ruhani hükümetinin ziyaretin ertelenmesi konusunda bir girişimde bulunmamasından dolayı rahatsız olduğunu söyledi.
 
Daha önce de İran meclisinden bir grup milletvekili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’a yönelik ifadelerini eleştirerek İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den Erdoğan’ı uyarmasını talep etmişlerdi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tahran yönetiminin bölgedeki tutumunu eleştirerek , “İran bölgeyi domine etme çabası içinde. Yemen, Suriye ve Irak’ta ne gücü varsa çekmesi lazım” ifadelerini kullanmıştı.
 
Erdoğan daha sonra İran’dan gelen bazı milletvekillerinin tepkisi üzerine, “Bunlar muhatabım değil. Kaldı ki bizim ziyaretlerimizi o tür kişiler belirleyecek değil. Gideriz veya gitmeyiz kararını verecek olan biziz” diyerek eleştiride bulunmuştu.
 
“En pahalı doğalgazı İran’dan alıyoruz, bunu uygun bir yere getirmemiz lazım”
Resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısına başkanlık etti. Anlaşmaların imza töreninin ardından iki Cumhurbaşkanı ortak basın toplantısında konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde bölge meselelerinin de ele alındığını belirterek, “Bölge adeta ateşten bir çember. Bunları konuşma fırsatımız oldu” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:
 
“En pahalı doğalgazı İran’dan ithal ediyoruz” 
“Ticaret noktasında 2013 – 2014 ‘te bir düşüş söz konusu. Bir hedef belirlemiştik maalesef bunda geriyiz. Yeni dönemde çok farklı adımları dayanışma içinde birlikte atmak istiyoruz. Bu irade iki tarafta var ama gecikmeler oluyor, bunları aşmamız lazım. Enerjide biz İran’ın doğalgaz ihracatının ciddi kısmını, yüzde 95’lik kısmını alıyoruz. Fiyatlar noktasında en pahalı doğalgazı İran’dan ithal ediyoruz. Fiyatlar aşağı çekilirse çok daha fazlasını alırız. Dost ve kardeş iki ülke birbirleri içinde olmazsa biz kiminle dayanışma içinde olacağız. En pahalı doğalgazı İran’dan alıyoruz, bunu uygun bir yere getirmemiz lazım.
 
“Bizler birbirimize seslendiğimiz anda duyabilecek durumdayız”
 
Elektrik enerjisini de İran’dan aldığımız düşünülürse ne denli dayanışma içinde olduğumuz görülebilir. Asıl hedef diğer ürünler noktasında da 30 milyar dolarlık hedefi yakalamamızdır. Bizler birbirimize seslendiğimiz anda duyabilecek durumdayız.
İnanç turizmi noktasında bunu daha da arttıralım. Göreve geldiğimizde İran’dan gelen sayısı 13 milyondu, bugün 40 milyonu aştı.
 
“Kur baskısından kurtulalım”
Ekonomide alımları kendi paralarımızla yapalım. Bununla kur baskısı altında kalmayız. Bununla hem bölgeye hem de uluslararası camiaya örnek oluruz.
 
Irak’taki sorunları ele aldık. Kim kimi öldürüyor diye baktığımızda, ben mezhebe bakmam, insan odaklı bakıyorum… Bu kadar insan öldürülüyor. Bunu kabullenmek mümkün değil. Bizim müzakere ile bu kana son vermemiz lazım. Birbirleri ile vuruşanları bir araya getirelim. Ne kadar arabuluculuk yapıyoruz bunların üzerinde duralım ve Rabbimizin de yardımı ile netice alalım diye düşünüyorum. Ruhani kardeşime misafirperverliği sebebi ile teşekkür ediyorum.”
 
İmi liderin konuşmalarının ardından yapılan anlaşmaların imza törenine geçildi.