Coface: İşletme güveni yükselişe geçiyor

    0
    30

    Coface’nin dünya genelinde, ülke ve sektör risklerini belirlediği raporu yayınlandı. Coface raporuna göre, 2017 yılının ilk aylarının en önemli ekonomik sürprizi: İşletme güveninde bir artış fark edilebiliyor, ancak bu ülke ve risk değerlendirmelerinde henüz yaygın bir şekilde olumlu düzelme sağlamıyor.

    Coface’nin yayınladığı raporda şöyle denildi,

    Küresel senaryo: GSYH, ticaret ve petrol fiyatları artışında hafif hızlanma
    ABD’de (yeni Hükümetin ticaret politikası ve dış politikası) ve Avrupa’da (belirsizlikle sonuçlanan bazı seçimler) siyasi risklerin inatçı bir şekilde yüksek seviyelerde olduğu bir ortama rağmen, PMI şirket güven endeksi önemli ölçüde yükselmiştir. Bu aşamada, siyasi riskin geleneksel iletim kanallarından birisi olan finansal piyasalar ve işletme güveni canlı bir görünüme sahiptir. Hanehalkları ve şirketler yatırım ve tüketim kararlarını ertelemiyorlar. Bu olgunun arka planında gelişmiş ülkelerde ve Çin’de deflasyon riskinin azalması ve Avro bölgesindeki (Portekiz ve Yunanistan dışında) oldukça olumlu finansman koşullarını da görmek mümkündür.

    Gelişmiş ekonomilerde işletme güveninde yaşanan bu kayda değer düzelme ve yükselen ülkelerdeki ekonomik toparlanma (Tahminler: Rusya %1, Brezilya %0,4) Coface’ın küresel büyüme tahminini yüzde 2,8’e ve küresel ticaret artışlı tahminini yüzde 2,4’e çıkarmasına (2016 yılında %1 idi) yol açmıştır.

    Etkileri tespit etmek halen güç
    Bu iyileşme işaretleri, ülke ve sektör değerlendirmelerinde genel bir iyileşme bağlamında şekillendirilmek için henüz çok belirsizdir. Yükselen ekonomilerdeki yüksek ve artan borçlar ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki korumacılık tehdidi, siyasi ve sosyal riskler, işletmelerin faaliyetlerini kısıtlamaya devam ediyor.

    Avrupa’nın üretim zinciri ile giderek daha iyi entegre olan Çek Cumhuriyeti (kısa süre önce notu A2’ye yükseltildi) ve Letonya (kısa süre önce notu A3’e yükseltildi), bu yıl oldukça sürdürülebilir bir büyüme sergilemeye devam edecek ve daha sonra kamu yatırımlarında bir düzelmeden yararlanacaktır. Çek Cumhuriyeti AB’deki sağlam otomobil satışlarından yararlanmaktadır. İsrail (kısa süre önce notu A2’ye yükseltildi) sağlam büyümeyi düşük seviyelerdeki işsizlik ve enflasyon ile bir araya getirerek iç piyasaya dönük sektörlerin beklentilerini iyileştirmektedir.

    Geçtiğimiz Haziran ayında notu düşürülmüş olan Mozambik’in notu, siyasi istikrara ilişkin ciddi tehditler ve ödeme temerrütleri durumu göz önünde bulundurularak E’ye (aşırı risk) düşürülmüştür.

    Çin ve Brezilya’da metal sektöründen, Fransa ve Brezilya’da ise inşaat sektöründen iyi haberler var
    Sektör riski bakımından, metal sektörü son üç yıldır dünyanın tüm bölgelerinde en fazla risk altında olan sektör olmuştu, ancak bu alanda iyileşmeler kendini hissettirmeye başlıyor. Çin’de metal üretimi önemli oranda yavaşlarken, ABD’de inşaat ve otomotiv sektörlerinde yüksek düzeylerde seyreden faaliyet ve Batı Avrupa’da bu sektörlerde yaşanan iyileşme sebebiyle fiyatlar artmaktadır. Çin’in çelik ürünlerine gümrük vergisi getirilmesi de Avrupa ve Latin Amerika’daki çelik üreticilerine rahat bir nefes aldırmıştır. Bu bağlamda, Coface özellikle Çin’deki artan iç talep sayesinde yükselen Asya’da ve Brezilya’nın etkisiyle Latin Amerika’da sektörün değerlendirme notunu güncelleyerek “çok yüksek riskten” “yüksek riske” indirmiştir.

    Yine de başta Brezilya olmak üzere Latin Amerika’da, merkez bankasının faiz oranlarında yaşanan hızlı düşüş sayesinde inşaat sektöründe ve yatırım projelerine ilişkin belirsizliklere rağmen enerji sektöründe olumlu bir eğilim mevcuttur. Bu sektörlere ilişkin risk durumu iyileşerek “yüksek” seviyesine inmiştir.

    Son olarak, Batı Avrupa’da, iki sektör ön plana çıkmaktadır. Fransa’da, düşük faiz oranları ve vergi teşviki mekanizması sayesinde artan yeni konut inşaatlarından yararlanan inşaat sektörü şu anda “orta risk” düzeyine sahiptir. İngiltere enflasyonun etkisiyle hanehalklarının satın alma gücünde durgunluk yaşamaktadır, dolayısıyla ülkedeki perakende sektörünün risk notu düşürülerek “yüksek” olarak belirlenmiştir.”