​Coca Cola’dan Kazakistan’da yatırım hamlesi

0
29

Anadolu Grubu’nun Orta Asya’ya son 10 yılda yaptığı yatırımların toplamı 500 milyon doları bulurken, bunun yarısı Kazakistan’da gerçekleşti. Coca-Cola İçecek’in Kazakistan’da 80 milyon dolar yatırımla kurduğu ikinci fabrikasının açılış töreninde konuşan Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, 3 yıl içinde bu ülkeye 50 milyon dolar daha yatıracaklarını belirtti.

Hürriyet’ten Elif Ergu’nun haberine göre, Anadolu Grubu’nun çatısı altındaki şirketlerden Coca-Cola İçecek Kazakistan’daki ikinci fabrikasını 80 milyon dolarlık yatırımla Astana’da açtı. 20 yılı aşkın süredir Orta Asya’da yatırımlar yapan Anadolu Grubu son 10 yılda bu bölgeye 500 milyon doların üzerinde yatırım yaptı, bunun yarısı da Kazakistan’a gerçekleşti. Astana Coca-Cola İçecek fabrikasının açılışı vesilesiyle bir araya geldiğimiz Tuncay Özilhan, 2016 yılı içinde hem Türkiye’de hem de yurtdışında yatırımlara devam edecekleri bilgisini verdi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in kurduğu 25 yabancı yatırımcının temsil edildiği kurulda da bulunan Özilhan, Kazakistan’ın Türk yatırımcılar için cazip olduğunu, cazibesini de sürdürdüğünü ifade etti. 

YATIRIMLARA DEVAM
Kazakistan ve Orta Asya’ya yatırımlara devam edeceklerini söyleyen Özilhan, 3 yıl içinde Kazakistan’a 50 milyon dolarlık daha yatırım yapacaklarını aktardı. Özilhan, Anadolu Grubu’nun yatırımlara devam edeceğini de şöyle aktardı: “Geçen dönemde Migros’u satın aldık. İyi gidiyor. Büyümeye devam edeceğiz. Anadolu Etap yatırımlarını da sürdürüyoruz. Adel’in fabrikasını taşıdık. Kartal’da bin 200 konutluk bir projeye başladık. Ülkemize güven açısından bir sıkıntımız yok. Yatırımlarımıza devam ediyoruz. Türkiye’deki kadar siyasi sıkıntıların her ülkede olduğunu düşünüyoruz.”

2 BİN 500 KİŞİYE İŞ
Coca-Cola İçecek Türkiye Başkanı Burak Başarır, 25 fabrika ve 10 bin çalışanla 6.7 milyar lira ciro yaptıklarını kaydetti. 750 bin adet satış noktasına hizmet verdiklerini anlatan Başarır, son 10 yılda faaliyet gösterdikleri ülkelere 2 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını belirtti. 10 ülkede 380 milyon nüfusa hitap ettiklerini, Kazakistan’da 2 bin 500 kişiye direkt ya da dolaylı istihdam sağladıkları bilgisini de veren Başarır, geçen yıl sonu itibari ile Tacikistan’da eski bir fabrikayı satın alarak 50 milyon dolarlık yeni bir üretim tesisi açtıklarını hatırlattı. 

SURİYE ASKIYA ALINDI
Başarır, Kazakistan’ın nüfus potansiyeli ile önemli bir yatırım durağı olduğuna dikkat çekerek, “Önümüzdeki 3 yıl içinde 50 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyoruz. Astana fabrikasında yeni üretim hattı eklenecek” dedi. Coca-Cola İçecek’in Suriye ve Irak’ta da fabrikaları var. Irak’ta 4 tesislerinde de faaliyetlerin devam eden Coca-Cola İçecek Suriye’deki yatırımı ise askıya aldı. Bölgeye Ürdün üzerinden ulaşarak faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Başarır, Türkiye’de de 9 fabrikalarına ek olarak Isparta’da da yeni bir fabrikayı devreye sokacaklarını açıkladı.

EN ÇOK RAMAZANDA KOLA TÜKETİLİYOR
BURAK Başarır, yaklaşan ramazan ayı ile ilgili değerlendirme yaparken de, yaz aylarına rastlayan ramazan ayı dönemlerinde satışlarının en yüksel rakamlara ulaştığını, iftarını kola ile açanların olduğunu anlattı. Ramazana özel kampanyalarının da ilgi gördüğü bilgisini veren Başarır, yakında yeni bir enerji içeceğini de Türkiye’ye getireceklerini söyledi. 

KAZAKİSTAN’A TÜRKLER 10 MİLYAR $ YATIRACAK
Türkiye Cumhuriyeti Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık da Astana Coca-Cola İçecek fabrikasının açılışındaydı. Türkiye’nin 2 milyar doları aşan yatırım ile Kazakistan’daki en büyük yatırımcılar arasında olduğunu söyleyen Uyanık, Anadolu Grubu’nun Kazakistan’da yapılan doğrudan yatırımların 8’de birini gerçekleştirdiği bilgisini de verdi. Kazakistan’da farklı sektörlerde 600 Türk firmasının toplam 2 milyar dolarlık yatırım yaptığını ifade eden Uyanık, “Cumhurbaşkanımız ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in bu rakamı 10 milyar dolara çıkarma hedefi var. Biz de bunu sağlamak için çalışıyoruz” dedi. 

YENİ HÜKÜMETLE EKONOMİ RAYA OTURUR
TUNCAY Özilhan, Türkiye gündemiyle ilgili soruları da cevaplandırdı. 2016’nın beklentilerinden iyi geçtiğini belirten Özilhan şöyle konuştu: “2015’te bütçe yaparken bu kadar iyi sonuçlar alacağımızı beklemiyorduk. Başbakanın değişimi ve yeni kabineyle birlikte Türkiye’nin gündemine reformların ve yeni yatırım stratejilerinin girmesinin olumlu olduğu düşüncesindeyim. Gündemdeki siyasi gelişmelerden çok beni en çok terör ve IŞİD eylemleri tedirgin ediyor. Türkiye, çevresinde yaşananlara rağmen iyi performans gösteriyor. Rusya ile ilişkilerin de bir an önce düzelmesini bekliyorum.”

Yeni hükümetle birlikte bundan sonra ekonominin bir miktar daha raya oturacağını, siyasetten çok ekonominin konuşulacağı bir döneme girildiğini kaydeden Özilhan, “Ne kadar çok ekonomi konuşulursa o kadar çok çözüm imkanı olur ve reformların yapılması mümkün olur” dedi. Başbakan Binali Yıldırım’ın ekonomiyle bire bir ilgilenmesinin doğru olduğunu vurgulayan Özilhan, “Ekonomiyle uğraşmayan başbakan görevini noksan yapar. Ülke yönetiminin başındakiler ekonomiye odaklanırsa herkesin daha dinamik olmasını sağlar” ifadesini kullandı.