Çinli internet devi ilk 10’a girdi

0
55

WeChat adlı mobil uygulamasıyla tanınan Çinli teknoloji devi Tencent 279 milyar dolarlık piyasa değeriyle, halen Apple’ın bir numarada olduğu dünyanın en değerli ilk 10 borsa şirketi arasına girmeyi başardı.

“Les Echos” gazetesinde yer alan habere göre, Tencent Hong Kong borsasında Çarşamba günü yüzde 1,6 oranındaki artışla 279 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı ve böylece, New York borsasında 275,1 milyar dolardan kapanan Amerikan finans kuruluşu Wells Fargo’yu geride bırakmış oldu. Halen dünyanın en değerli on şirketinden altısı ileri teknoloji kuruluşu. İlk dört sırada Apple, Alphabet (Google), Microsoft ve Amazon yer alıyor.

Hong Kong borsasında işlem gören Çinli Tencent son on iki ayda yüzde 44 oranında değerlendi. Geçen eylül ayında Tencent o zamana dek piyasa değeri açısından sıralamanın başında olan China Telecom’u geride bırakarak Çin’de borsa değeri en yüksek şirket olmayı başardı. Analistler değer artışının süreceğini tahmin ediyorlar.

Şenzen’de 1999 yılında kurulan grubun mali performansının güçlenmesinde özellikle mobil telefon oyunlarının popülerlik kazanması önemli bir rol oynadı. Akıllı telefonlar için geliştirdiği “Honour of Kings” gibi oyunlar sayesinde cirosunda yüzde 25’lik bir artış meydana geldi. Özellikle de geçen yıl, “Clash of Clans”ın yaratıcısı olan Finlandiyalı video oyun stüdyosu Supercell’in çoğunluk hissesini 8,6 milyar dolara satın alması oyun sektöründeki varlığını daha da pekiştirdi.

Çinli Tencent online mecrada reklamdan oyunlara, müziğe, ödemeye, video içerik üretimi ve hatta e-ticarete kadar çok geniş bir yelpazede imparatorluk oluşturmuş durumda.