​Çin’de imalat PMI hafif düştü

0
43

Çin’de özel sektörün açıkladığı imalat sanayi göstergesi Nisan ayında hafifçe düştü ve bu durum, ekonomide aşırı kapasite ve zayıf dış talep tarafından desteklenen zayıf noktaların altını çiziyor.

Caixin Media ve Markit Economicsin açıkladığı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi Nisan ayında, Mart ayındaki seviyesi olan 49.7’den 49.4’e geriledi. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 49.8 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması sektörde daralmayı işaret ediyor.

Özel sektörün açıkladığı bu veri, Pazar günü açıklanan ve Mart ayındaki sert sıçramanın ardından Nisan ayında koşulların istikrar kazandığını gösteren resmi imalat PMI verisinin ardından geldi. Karışık çıkan veriler, politika yapıcıların, ekonomiyi zayıflamaktan koruma için teşviklerin südürülmesine duyulan ihtiyaç ile aşırı kapasite ile çalışan zombi şirketleri desteklemekten kaçınma arasındaki dengeyi kurmakta karşılaştıkları zorlukların altını çiziyor.

Bloomberg Intellegence ekonomistleri Tom Orlik ve Fielding Chen, bilgilendirme notunda, “Teşviklerin reel ekonomiye etkisinin yavaş olması, ülke dışındaki zayıf talep ve ülke içindeki yüksek borç ve aşırı kapasitenin bir bileşimini yansıtıyor” dedi ve “Her iki durum, şirketleriin istihdamı artırmada ya da sermaye harcamalarına girmede isteksiz kılıyor” şeklinde görüş bildirdi.