Çin sanayi şirketlerinin kârı düştü

    0
    174

    Çin’in sanayi işletmelerinin Kasım ayındaki kazanç büyümesi, iç ve dış talebin azalmasıyla ile 3 yıl içinde ilk kez düştü. Bu durum, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi için artan risklerin üzerini çizdi. Yöneticiler iç karartıcı verilerin, ticaret anlaşmazlığının şirketlerin üzerinde yarattığı baskıyı vurguladığını çünkü firmaların sert bir yılı desteklemek için yatırımcıların yatırım planlarını rafa attığını belirten bir ekonomik ivme kaybına işaret ettiğini dile getirdi.
     
    Ulusal İstatistik Bürosu Perşembe günü yaptığı açıklamada sanayi şirketlerinin karının Kasım ayında yüzde 1.8 oranında azalarak 594.8 milyar Çin yuanı seviyesine gerilediğini bildirdi ve bu da Aralık 2015’ten bu yana ilk düşüş oldu.
     
    İlk 11 ay boyunca sanayi firmalarındaki karlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.8 seviyesinde artarak 6.1 trilyon Çin yuanı oldu.

    Kasım Çin Sanayi Şirketleri Karı 3 Yıl İçinde İlk Kez Düşüş Gösterdi
    Ayrıca Ocak-Kasım dönemindeki sanayi şirketlerinin karları Ocak Ekim dönemindeki 13.6’lık artışa göre de yavaşladı. İstatistik Bürosu’ndan Ping verilere eşlik eden açıklamasında, kardaki düşüşün büyük ölçüde satış büyümesindeki yavaşlamayı, artan maliyetleri ve üretici fiyatlarını yansıttığını söyledi. Kaldı ki ekonomistler, bu durumun azalan taleple sanayi fiyatlarında daha küçük kazançlarla gelecek yıl daha da kötüye gitmesini bekliyordu. Hatta bazılarına göre deflasyon riski de vardı.
     
    Öte yandan, Kasım’da Çin’in fabrika fiyatlarındaki büyümenin, iç talebin ivme kaybetmesiyle iki yıl içindeki en zayıf seviyesine düştüğü kaydedildi.

    Sağlık, inşaat ve finans alanlarında iş yapan Henan merkezli Tianming Group Başkanı Jiang Ming, verilerle ilgili açıklamasında; “Gelecek yıl hayatta kalmak bizim için en önemli şey, yatırımlarımız konusunda daha dikkatli olacağız. Ayrıca daha sıkı, sert ve zorlu günlere hazırlanmak için daha iyi nakit akışı sağlamamız ve cephanemizi korumamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Çin ekonomisi üzerindeki artan baskı, hükümeti talebin artırmak için çeşitli tedbirler almaya yönlendirmişti.
     
    Mesela bu ay düzenlenen önemli bir yıllık ekonomik konferansta ülkenin önde gelen liderleri ABD ile ticaret müzakerelerini ilerletme sözü vermişlerdi.

    Ülke Liderleri ABD-Çin Müzakereleri İlerletecek
    Ayriyeten vergileri keserek ve likiditeyi yeterli miktarda sürdürerek 2019’da ekonomiye destek vereceklerini taahhüt etmişlerdi. Sonuçta, Çin’in sanayi şirketlerinin kazanç büyümesi, bu yılın Nisan ayından beri yavaşlıyordu. ABD ile süren ticaret savaşı iş yatırım planlarına ve talebe baskı yapmıştı. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte sanayi üretimi hükümetin dumanlı fabrikalardaki üretimi kısıtlama baskılarıyla daha da yavaşlamıştı.