Çiçekçilere, Sevgililer Günü’nde Rusya darbesi

0
31

14 Şubat Sevgililer Günü yine birçok Avrupa ülkesinde Türk çiçekleriyle kutlanacak. Ancak geçen yıl Sevgililer Günü nedeniyle 8 milyon dal çiçek ihracatı yapılan ve ihracat sıralamasında üçüncü sıradaki Rusya’da sevgililer Türk çiçekleriyle birbirini mutlu edemeyecek. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bu Sevgililer Günü’nde Avrupa ülkelerine toplam 30 milyon dal kesme çiçek ihracatı yapıldığını ve 10 milyon doların üzerinde gelir elde edildiğini söyledi. Bağdatlıoğlu, geçen yıla göre Sevgililer Günü çiçek ihracatında yüzde 27’lik kayıp yaşandığını da açıkladı. 

RUSYA’YA SIFIR İHRACAT
Başta karanfil olmak üzere gerbera, ranunculus gibi çiçekler ve yeşilliklerden oluşan Sevgililer Günü özel ihracatında geçen yıl Rusya Federasyonu’na yaklaşık 3 milyon dolar değerinde 8 milyon dal çiçek gönderildiğini belirten Osman Bağdatlıoğlu, “Bu yıl Rusya’daki ihracat yasağı nedeniyle Rusya’ya sıfır ihracat gerçekleşti” dedi. Bağdatlıoğlu, Rusya’nın geçen Sevgililer Günü’nde en çok ihracat yapan üçüncü ülke konumundayken, bu yıl uygulanan yasak nedeniyle tek dal çiçek dahi gönderilemediğini kaydetti. 

İNGİLTERE’YE 15 MİLYON DAL
Avrupa ülkelerine 30 milyon dal çiçek ihracatı yapıldığını belirten Bağdtlıoğlu, 15 milyon dalını İngiltere’ye, sırasıyla Hollanda, Bulgaristan ve Romanya olmak üzere toplam 37 ülkeye gönderildiğini dile getirdi. Bağdatlıoğlu, “Sevgililer Günü’nün anlamı kırmızıdır. Aşkı, sevgiyi simgelediği için ihracatın yüzde 90’a yakını kırmızı renklerden oluşuyor. Büyük bölümü karanfil ve gerbera. Avrupa kırmızı karanfili, Ukrayna ise gerberayı tercih ediyor” dedi. 

TÜRKİYE’DE GÜL ÜRETİCİSİ ZORDA
Sevgililer Günü’nün en üzücü tarafının dünyada bu kadar kriz varken Türkiye’nin gül ithal etmesi olduğunu aktaran Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti:

Sadece güle yoğunlaşılması ve yeterli gül üretimi olmaması nedeniyle ithalat yapılıyor. Bu yıl biz ihracat kalitesindeki ürünleri iç pazara da yönlendirdik. Lütfen halkımız gülün yanında diğer çiçeklere de yönelsin ki daha ucuza ve yerli üretimle sevgililer günü kutlansın. Bu dönemde de birçok sıkıntıya rağmen Avrupalının sevgililer günü çiçekleri Türkiye’den diyebiliriz.”