ÇAYKUR Rusya’ya yatırım yapabilir

0
30

ÇAYKUR tarafından Rusya’nın Vladikavkaz bölgesinde çay paketleme fabrikası kurma çalışmalarının değerlendirilmesi amacıyla valilik toplantı salonunda Rize Valisi Erdoğan Bektaş başkanlığında ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dmitriy Talanov, Rusya Federasyonu’nun Türkiye Ticaret Mümessili Aydar Gaşigullin, Vladikavkaz Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kazbek Tuganov, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ile diğer ilgililerin katılımıyla toplantı düzenlendi.

Bektaş, burada yaptığı açıklamada, ÇAYKUR tarafından Vladikavkaz bölgesinde kurulması düşünülen çay paketleme fabrikası hakkında daha önce karşılıklı ziyaretler gerçekleştirildiğini söyledi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesini arzuladıklarını dile getiren Bektaş, “Sürekli diyalog içinde olmamız, her anlamda kuracağımız işbirliği açısından çok önemli. Bu sayede karşılıklı olarak şehirlerimizin kalkınmasına katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Birlikte çalışırsak başarılı sonuçlara ulaşacağımızdan hiç kuşkum yok.” dedi.

Sütlüoğlu ise yatırım yapabilmeleri için öncelikle Türk çayının Rusya pazarından talep görmesi gerektiğine dikkati çekti.

Bu kapsamda 2014 yılında kalabalık bir heyetle Osetya ve Vladikavkaz bölgesinde inceleme yaptıklarını anlatan Sütlüoğlu, Kafkasya’nın kendilerine yakın, Rusya pazarına açılan stratejik bir bölge olduğuna işaret etti.
Bölgeye yatırım konusuna sıcak baktıklarını ama düşünülen yatırımı yapabilmeleri için ürettiklerini satabilmeleri gerektiğini vurgulayan Sütlüoğlu, şunları kaydetti:
“Şu an için Rusya Federasyonu’nda böyle bir pazarımız yok. Türk çayının ve ürettiğimiz ürünlerin Rusya pazarına girmesi ve büyük marketler zincirleri ile kurulacak işbirliğinde bize gereken desteğin gösterilmesi durumunda iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi adına bu yatırıma sıcak bakıyoruz. Nihayetinde bu yatırıma karar verecek olan hükümetimizdir. Yurt dışı yatırımlar için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Bizim de Bakanlar Kurulu’nu ikna edebileceğimiz haklı gerekçeler sunmamız gerekiyor.”

Gaşigullin de son zamanlarda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin hızla geliştiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in karşılıklı ziyaretlerinin iki ülke arasındaki ilişkileri ileri bir noktaya getirdiğini belirten Gaşigullin, “Karşılıklı yatırımlar konusunda birçok proje imza altına alındı. İmzalanan bu anlaşmalar iki ülkenin birbirine ne kadar ihtiyaç duyduğunun kanıtıdır. Kafkasya bölgemiz hem ticaret hem de lojistik açıdan çok önemli bir bölge. Bölgesel anlamda sadece ticari işbirliği değil, eğitim, spor, festival ve turizm alanında da işbirliği kurulabilir.” değerlendirmesinde bulundu.