Çarın Locası’nı kimler alacak?

0
47

DÜNYA KUPASI KARŞILAŞMALARI Haziran’da Rusya’nın 11 şehrinde, toplam 12 Stadyum’da gerçekleşecek.
64 maçın oynanacağı Dünya Kupası Finali 15 Temmuz’da Moskova’da gerçekleşecek.
Bu önemli gün için nefesler tutulmuş durumda. İşte tam da bu noktada farklı girişim hareketiyle dikkat çeken bir isim öne çıkıyor. Özgün Özdede…
Özdede, 2011 yılında kurduğu Türkiye’nin ilk spor biletleri sitesi HighFive Sports & Entertainment ve 2014’te kurulan etkinliklere özel turizm acentesi HighFive Travel ile FIFA’nın Türkiye’deki ilk resmi acentesi oldu. Bu durum Türkiye’yi; FIFA 2018 Dünya Kupası’nda en fazla kurumsal ağırlama satışı yapan ülkeler arasında Avrupa’da üç, dünyada ise ilk 15 ülkeden biri yaptı.
Robert Kolej’de aldığı lise eğitimi sırasında başladığı internet üzerinden Amerikan Basketbol Ligi NBA ile ilgili dergi yazarlığı ve basketbol spikerliği sonrasında, kariyerini spor endüstrisinde devam ettirme kararı alan Özdede, 2008 yılında Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri’nden mezun oldu. Amerika’da Sports Management dalında en başarılı üniversitelerden olan NYU, University of Central Florida gibi beş okuldan burslu olarak kabul aldı ve tercihini listenin başında yer alan University of Massachusetts’ten yana kullandı. University of Massachusetts’te tamamladığı yüksek lisansı sonrasında 2009 yılında, Amerika’nın en iyi 15 sports marketing şirketinden biri olan Leaddog Marketing’de çalışmaya başladı. Ardından yine Amerika’nın en büyük 10 bilet tedarik şirketinden biri olan Ticket Gallery’de (eski adıyla Admit One) çalışmaya başladı ve bu görevi sırasında uluslararası etkinlik departmanını kurup yönetti. Aynı dönemde Sabancı Üniversitesi’nden arkadaşı İlker Dalgıç ve Türkiye’nin en büyük spor sitesi Maçkolik ile birlikte kurduğu www.tahminkolik.com adlı spor sitesinin yöneticiliğini de yürüttü.
Özdede’nin yaptığı iş fikri önemli bir adım. HighFive Travel; 2018 FIFA Dünya Kupası, Formula 1 ve Nitto ATP Finals’a ait Kurumsal Ağırlama Paketleri’nin Türkiye yetkili satıcısı aynı zamanda. Bu hakların alınması ve kurumsal ağırlama paketlerinin pazarlaması konusunda yaptığı girişim ve yatırımlar gelişmeyi de tetikliyor. Özdede, şirket olarak etkinlik bileti veya kurumsal ağırlama paketi dahil turların, talebe göre hazırlanan özel turlar ile dünyanın en önemli spor müsabakaları, konserleri ve festivallerini, yerinde ve canlı olarak izleme olanağı verdiğini söylüyor. Misafirlerini bugüne kadar Şampiyonlar Ligi, NBA Playoff’ları, Avrupa Futbol Şampiyonası, Euroleague Final Four, El Clasico, Andrea Bocelli konseri, Tomorrowland, Burning Man, Roland Garros, Formula 1 vb. gibi, dünyanın en büyük etkinlikleriyle buluşturduklarına dikkat çekiyor. Türkiye’de, 2018 Dünya Kupası için  Ekim Ayı’ndan bu yana 1.000’in üzerinde paket satıldı. Dünya Kupası Kurumsal Ağırlamanın en Premium ürünü “Tsarsky Lounge” (Çarın Locası). final maçını buradan izlemenin bedeli oldukça yüksek. 19 bin 800 dolarlık paket çoktan tükenmiş durumda.
 
FORTUNE 500 ŞİRKETLERİ İLGİ GÖSTERİYOR
Vizesiz maç izlemek için izlenecek yol kısaca şöyle. FIFA’nın yapmış olduğu anlaşma neticesinde bilet alan taraftarlar online olarak bir FAN ID (taraftar kimlik kartı) çıkartacaklar. Bu kart hem Rusya’ya girişte vize yerine geçecek hem de maçlara girişte kullanılacak.
Kurumsal Ağırlama paketlerine bayi/distribütör ağına incentive ve performans odaklı kurgular yapan şirketler ilgi gösteriyor. Match Club paketleri bu şirketler için ideal ürün konumunda.
İş ortaklarını, yöneticilerini ağırlayan şirketler ise Match Pavilion veya Business Seat paketlerini tercih ediyor. Arjantin ve Brezilya maçları en çok talep gören ülkeler. Arjantin’in grup maçlarında birçok paket sold out olmuş durumda. Ama tek maç olarak baktığımızda en çok talep gören maç Suudi Arabistan – Mısır.
Türkiye’de Fortune 500 şirketleri bu ağırlama paketlerine ilgi gösteriyor. Üretimden, finansa, akaryakıttan, hızlı tüketime, sigortadan, otomotive her sektör bu paketlerden faydalanıyor.
Kişisel alımlarda daha çok Business Seat paketleri satılıyor. Arkadaşlar ve/veya aileler hem güzel bir tatil geçirmek hem de Dünya Kupası’nı yerinde izlemek için Moskova ve St. Petersburg’daki maçları tercih ediyor. 12 yıl sonra Avrupa’ya gelen Dünya Şampiyonası’na Asya ülkeleri, özellikle de Çin’den büyük ilgi var. Ağırlama paketlerinin en popüler ürünü localar. 10 kişiden 50 kişiye kadar farklı büyüklükteki localarda Dünya Kupası hem şirketlere hem de kalabalık gruplara özel bir fırsat sunuyor.