Can sıkıcı haberlerden kaçınma formülü

0
42

Günümüzde iletişim olanaklarının da artmasıyla güncel olaylardan eskiye göre çok daha hızlı bir şekilde haberdar oluyoruz. Ve bu haberler de çoğu zaman can sıkıcı oluyor. Başta içinde bulunduğumuz bölgedeki yüksek gerilim/savaş durumu, günlük hayatta toplumsal şiddet vakaları, özellikle de elimizden düşürmediğimiz cep telefonları, neredeyse bağımlılığa dönüşen sosyal medya hesapları üzerinden olumsuz bir haber çığı olarak üzerimize düşüyor. Bu da haliyle insan psikolojisini bozan bir durum. Peki bundan kaçış yok mu? Bu iletişim araçları sarmalından kurtulamayacağımıza göre nasıl bir savunma mekanizması geliştirebiliriz?

“The Guardian”da yer alan haberde, “dijital detoks”tan söz ediliyor. Buna uç bir örnek olarak da, ABD, Ohio’da yaşayan bir adam verilmiş. Hiçbir habere erişim olanağının olmadığı bir domuz çiftliğinde yaşayan bu kişi, yöredeki herhangi bir cafe’ye gittiğinde ise, etrafta konuşulanları duymamak için kulaklık takıyor.

Ancak tabii ki bu uç bir örnek. Hiçbirimizin bu şekilde yaşama olanağı yok. O halde ne yapabiliriz? Uzmanlara göre medya haberleriyle ilgili asıl sıkıntı, yeni gelişmelerden kaynaklanan kaygılar değil. Daha çok, hangi yeni gelişmeler hakkında endişelenmemiz gerektiğini bilemememiz. Bir zamanlar, hangi haberin önemli hangisinin daha az önemli olduğunu elemek basının göreviydi; oysa günümüzde, bir haber ilgi görüyorsa, dallanıp budaklanıp tam bir hafta boyunca gündemdeki yerini koruyabiliyor. Aslında neyin önemli ve kalıcı olduğunun belirlenmesinde zaman en iyi filtredir. Ancak artık hiçbir sosyal medya ağının, hiçbir modern haber kuruluşunun beklemeye tahammülü ya da bekleme lüksü yok.

Peki o halde ne yapabiliriz? Uzmanlar, haberlerin sıcağı sıcağına değil de bir, iki gün sonra okunmasını öneriyor. Bu belki dört dörtlük bir formül değil ama hem bilgilenmenize hem de moralinizin bozulmamasına yardımcı olabilir. Özellikle de online ortamda işe yarayabilen bir formül; buna göre, internet ortamını şöyle bir tarayıp, birçok haberin/makalenin “read later” (daha sonra oku) aplikasyonuna kaydedilmesi öneriliyor. Böylece, söz konusu haberleri daha sonra, zamanın süzgecinden geçirerek okuduğunuzda, hangisinin önemli hangisinin ikinci planda olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Bu mükemmel bir sistem değil, handikapları var ama şu bir gerçek ki, bir şeyler soğuduktan, zaman geçtikten sonra sizi heyecanlandıran pek çok gelişmenin aslında saçma olduğunu görebiliyorsunuz.