Çalışanı olmayan banka şubelerine doğru

    0
    48

    ABD’li banka Bank of America diğerlerinden farklı üç şube açtı. Ne banka danışmanlarının ne de gişe memurlarının yer aldığı bankada, yalnızca otomatik makineler ve karmaşık bir işlem söz konusu olduğunda danışmana ulaşabilmek için bir telekonferans sistemi yer alıyor.

    Bank of America’nın sözcüsü Anne Pace’e göre, bu robotlar konut kredisi, bireysel emeklilik ve ya da otomobil kredisi vb konularda müşteriyle konuşabilecek kapasitede. Bununla birlikte makineler banka için şimdilik “yalnızca test” aşamasında olacak. Pace, yalnızca deneme aşamasında olduklarını, sistemin yürüyüp yürümeyeceğine bakacaklarını söylüyor.

    Le Figaro’nun haberine göre, Bank of America mevcut şubelerin yerine robotlaşmış şubeler açmayacak sadece bunları mevcut ağına katacak. Bununla birlikte bu yeni eğilim ABD’de olduğu gibi Avrupa’da da, fiziki şubelerin sayısında kaçınılmaz olarak bir azalma meydana getirecek. Nitekim Fransa’da Société Générale 2020 yılına kadar şubelerinin yüzde 20’sini kapatacağını açıkladı. BNP Paribas 2012 ila 2015 yılları arasında şube sayısını yüzde 10 oranında azaltıp, 2016 yıl sonu itibariyle 2000’in altına düşürdü.

    Peki bu “robot” şubeler birgün tamamen hayata geçecek mi yoksa sadece test aşamasında mı kalacak? Analistler bu konuda şimdilik kimsenin kesin bir şey bilmediğini, bankaların ince bir çizgi üzerinde durduklarını belirtiyorlar: Bir yandan müşteriler azalırken bir yandan şubeleri açık tutmak maliyeti artırıyor. Ancak öte yandan da, bir şubeyi kapatmak üçte ikilik bir iş kaybına yol açabilir. Sonuçta, ikisi ortası bir formül bulmak gerekiyor.

    Her şeye rağmen geleneksel banka şubelerinin tamamen ortadan kalkabileceğine kimse ihtimal vermiyor. Müşteriler banka şubelerine daha az gitmeye başlasalar da, bir danışmanla karşılaşma olasılığı onların bankalarına sadık kalmalarını sağlayan bir faktör. Nitekim Bain & Company’nin araştırmasına göre, banka danışmanıyla kurulan ilişki ve bu danışmanın bilgi ve deneyimi müşterilerin bankalarına yönelik memnuniyet ya da memnuniyetsizliğini belirleyen kilit önemde bir unsur.