‘Büyüme oranı sürpriz değil’

0
36

Başbakan Binali Yıldırım, iki günlük ziyarette bulunduğu Bosna Hersek’teki temaslarına başladı. Yıldırım, Bosna Hersek Parlamentosu’nda Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic ile ortak açıklamada bulundu.
Türkiye’nin büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldırım şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye 2017 yılında 7.4 büyüme gerçekleştirdi. Bunun anlamı, dünyada en fazla, en yüksek büyüme oranını gerçekleştiren ülke olduk demektir. Gelişmiş 20 ülke içerisinde, dünya genelinde en yüksek büyüme oranı. Bu bizim için bir sürpriz değil. Aylar önce gelişmelerden görmüştük. 2018 yılı içinde hedeflediğimiz büyüme oranını tutturmak için gerekli proje ve hazırlıklar da yapılmıştır. Türkiye büyümeye devam edecektir.”
Ortak açıklamadan diğer satırbaşları şu şekilde:
– Başbakan Yıldırım: İkili ticaretimiz de artıyor, artarken denge de oluşuyor. Önceden bizim lehimize bir ticaret dengesi vardı, ilk defa bu sene Bosna Hersek’in ithalatı ihracatın üstüne çıkıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yılın ortalarında Bosna Hersek’e bir ziyareti olacak. Başta serbest ticaret anlaşması olmak üzere, yaklaşık 10 anlaşma imzalanması bekleniyor. Bu, Bosna Hersek ile ilişkilerin daha ileriye taşınması, turizm, enerji alanlarında yeni işbirliklerinin ortaya konulması anlamına geliyor. Bugün görüştüğümüz konulardan bir tanesi alt yapı, ulaşımdır.
– Zvizdic: Hem Bosna Hersek’in hem Sırbistan’ın alt yapıyı geliştirme fikri, ekonomiyi de geliştirecek. Bu proje tabii ki çok kısa zamanda gerçekleştirilemez fakat, her iki yönden analiz yaptık. Fiyat konusunu ve ekonomik analizler yaptık, bu modelin gerçekleştirilmesi konusunda en iyi model üretme konusunda sona geldik. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı ziyaret ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Saray Bosna-Belgrad yolu çok önemli bir proje olacak.
– Başbakan Yıldırım: Türkiye, Bosna Hersek’te yatırım yapıyor, yatırım yapmıyor düşüncesine katılmıyorum. İlk 5’e giren yatırımcılarımız var. Yatırımcının güveninin daha fazla gelişmesine, yatırım ortamının gelişmesine daha fazla ihtiyacımız var. Türkiye, Bosna Hersek’e yeterince ilgi göstermiyor şeklindeki iddiasını mesnetten uzak buluyoruz.