Büyükelçi Kılıç’tan Washington Post’a medya özgürlüğüyle ilgili mektup

0
35

​Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Washington Post gazetesinin “Türkiye’de haber medyasına yönelik baskıların demokrasiyi tehdit ettiğini” savunan başyazısına cevaben gazeteye mektup gönderdi.
 
Büyükelçi Kılıç, Washington Post gazetesinin “Editöre Mektuplar” köşesinde yer alan yazısında, “22 Aralık tarihli ‘abesle iştigal’ başlıklı başyazının, Türkiye’de meşru bir cezai soruşturmayı ifade özgürlüğünün baskı altına alınmasıyla karıştırdığını” belirterek, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği bilgiler, ilgili kişilerin, dini bir grubun kendilerine karşı iftira ve sahte delillere dayanarak medya ve polis tarafından kampanya yürütüldüğü yönündeki şikayetleri nedeniyle sorgulandığını net olarak ortaya koyuyor” ifadesini kullandı.
 
Tüm cezai soruşturmaların gizli olduğuna dikkati çeken Kılıç, şöyle devam etti:
 
“Ancak şu gayet açıktır ki, demokrasilerde gazeteciler dahil hiç kimse hukukun üstünde değildir. Delillere ve tersi yöndeki suçlamalara rağmen bir kişinin sırf mesleği nedeniyle suçsuz olduğunu varsaymak adaletsizliktir. Bu konuda sorgulanmak üzere gözaltına alınan 31 kişiden çoğu, bağımsız yargının soruşturması devam ederken kısa süre sonra serbest bırakıldı.”
 
Büyükelçi Kılıç, Türk medyasının hükümet müdahalesi olmadan ifade özgürlüğünü düzenli biçimde kullandığını, bu konuyla ilgili haber kuruluşlarında herhangi bir sonuçla karşılaşmaksızın muhtelif fikirlerin dile getirildiğini belirtti.
 
Türkiye’nin insan hakları ve ifade özgürlüğünü güçlendirdiğini, demokrasinin teşviki yolunda önemli adımlar attığını, adil ve hızlı yargılamaları teminat altına almak için yargı sistemini AB üyesi ülkelerinkiyle uyumlu olarak dönüştürdüğünü bildiren Kılıç, şunları kaydetti:
 
“Suçlamaların ya da gözaltına alınanların faaliyetlerinin tam incelemesi yapılmadan, devam eden soruşturmanın siyasi maksatlarla başlatıldığını varsaymak sorumsuzluktur. Türk demokrasisi hüsnüzanı hak ediyor.”