Büyük şirketler milyonlarca euro dolandırıldı!

    0
    61

    Yapılan iş çok basit: Ahizeyi kaldırıyor ve şirketin patronu/CEO’suymuş gibi konuşuyorsunuz. İşte Fransa’da yedi yıl hapis cezasına çarptırılan “çakma patron” Gilbert Chikli ülkedeki büyük şirketleri bu kadar kolay bir yöntemle milyonlarca euro dolandırmayı başardı. Chikli’nin gafil avladığı kuruluşlar arasında Credit Lyonnais, HSBC, Dassault Systemes gibi uluslararası çapta isimler var. Yetkililer, on yıl öncesine kadar bilinmeyen bu dolandırıcılıkta son yıllarda patlama yaşandığına dikkat çekiyorlar. 2010 yılından beri bu tür dolandırıcılıkların Fransız şirketlerine 300 milyon euro’nun üzerinde bir maliyeti oldu.

    Şirketlerin dolandırılmasıyla ilgili yedinci raporunu hazırlayan Pricewaterhouse’dan Jean-Louis Di Giovanni, “dolandırıcı X şirketin CEO’su/yönetim kurulu başkanıymış gibi muhasebeyi arıyor ve örneğin, Çin’de bir satın alma için yurtdışındaki bir hesaba acilen para aktarılması talimatını veriyor” diyor.

    Peki her şey bu kadar basit mi? Bu soruya “evet” diyen Di Giovanni, dolandırıcıların karşılarındakini ikna gücünün, uyguladıkları psikolojik baskının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu insanlar daha da inandırıcı olabilmek için sesi sentetize eden sistemler, hatta neredeyse CEO’nunkine benzer e-posta adresleri kullanabiliyorlar. Dolandırıcılar zamanlamaya da dikkat ediyor: Para hesaba aktarılmadan deşifre olmamak için sıklıkla uzun hafta sonlarından bir gün önce bu tür girişimlerde bulunuyorlar.

    Eğer muhasebedeki çalışan ikna olmazsa bu kez çok daha ağır yöntemler devreye giriyor. Dolandırıcılar polis gibi davranıp, şirketin bir dolandırıcılığa maruz kaldığını ve bunu yapanların yakalanabilmesi için hesaba virman yapılmasının şart olduğunu söylüyorlar.

    PwC’nin araştırmasına göre, patronu/CEO’yu taklit ederek dolandırma yöntemi halen şirketlere yönelik dolandırıcılık yöntemlerinin yüzde 10’unu oluşturuyor ve bu da buzdağının sadece görünen kısmı.

    Bu arada, şirketler de bu illegal yöntemlerle baş edebilmek için birtakım önlemler peşinde. Örneğin, bazı kuruluşlar Apple saat ya da Android saatle para transferinin onaylanması ya da reddedilmesini yasaklamak suretiyle güvenlik önlemlerini artırmaya çalışıyor.