Büyük işletmeler için dijital dönüşüm dersleri

0
43

VMWARE İş Çözümleri Stratejisti Elan Yanovsky, her ikimizde de bulunan gözlüklerin –benim yeni değiştirmemden açılan sohbette– hikayesinin iş hayatının nasıl değiştiğinin çarpıcı bir örneği olduğuna işaret ediyor. Yanovsky, “Eskiden gözlük camları optikçilerde üretilirdi. Ancak günümüzde gelişen teknoloji sayesinde bir gözlükçüye girip çerçevenizi seçtiğinizde bir testten geçip orada 3D yazıcıda üretilen gözlük camlarının takıldığı gözlüğü alıp gidebileceksiniz. Bazıları çerçevenin de orada yazdırılabileceğini söylüyor” diyor. Gözlükçülükteki dönüşümün bankacılıktan geri kalmadığını söyleyen Yanovsky, gözlük kullanmayan Ellie Kanaan bunun önemini fark etmese de bu iki farklı sektörün yarattığı örneklerin, birlikte değişimin büyüklüğünün göstergesini oluşturduğuna dikkat çekiyor.
 
Gözlük kullanmayan VMware EMEA Pazarlama Başkan Yardımcısı Kanaan, dijital dönüşümle ilgili ayrıntılı bir görüşe sahip; fırsatlar ve sorunlarla tam olarak eşleşmese de hız kazandıran ve geriye çeken etkenleri ayrıştırmanın önemine yaptığı vurgu, bunun göstergesini oluşturuyor. Mobilite insanların özel hayatlarına damgasını bu şiddette vurmuşken insanların kendisi dahil olmak üzere iş hayatında PC’nin karşısına geçip akıllı telefon yokmuş gibi hayatlarını sürdürmesini beklemenin doğru olmadığını kaydeden Kanaan, bunun önemli bir itici güç olduğuna dikkat çekiyor. Günlük hayatta erişim sorun olmaktan çıkmışken bu işletmelerde  “güvenli büyük işletme sınıfı erişim” için çözümlerin oluşturulması hâlâ önemini koruyor. Burada erişilmesi gereken iki önemli unsur, veri ve uygulamalar (aplikasyonlar). Bunları ve nihai olarak bunlara erişen çalışanları koruma altında tutmak gerekiyor.

Kanaan, “Hayatımıza giren yeni cihazların güvenli bir biçimde veri ve uygulamalara erişimini sağlamak günümüzün en önemli meselesi. Bu cihazların hayatımıza girmiş olması önemli bir itici güç ancak bunlara, dışarıdan isteyenin sisteme girmesine izin vermeden güvenli bir biçimde erişim sağlamakla ilgili kaygılar da geri çeken bir unsur” diyor.

Kanaan’a göre ikinci önemli nokta ise “Gölge BT:” “Bana VMware’in işimi yapabilmem için sağladığı bilişim sistemleri var. Bunların yanında kullanmam gereken uygulamalar da söz konusu. Son zamanlarda servis olarak kullanmaya başladığımız bir yazılım, benim pazarlama ekibimin nelerin yolunda gittiği ve nelerin gitmediğini gerçekzamanlı olarak paylaşmasını sağlıyor. Bunun üzerinde anlaştığımız güvenlik koşulları ile çalışmasını sağlıyoruz ama bu nihayetinde dışarıdan bir uygulama. Şirketlerde, uygulamaları bilgi teknolojileri bölümlerinin sunabildiğinden daha hızlı devreye alarak kullanma ihtiyacı ve talebi, bu gölge bilgi teknolojisinin (Gölge BT) yaygınlaşmasını getiriyor. Bu trend daha da gelişecek çünkü şirketlerin bilgi teknolojileri bölümleri bu ihtiyacı karşılamak için tasarlanmış bölümler değil” şeklinde konuşuyor. Bu da geri çeken dinamiklerden biri.
 
Üçüncü etken ise, CIO’nun ilgilenmek zorunda olduğu bütün o sunucular ve bilgi sistemlerine karşılık bunla-rın maliyetinin çok daha altına servis olarak alabilmenin mümkün hale gelmesi. Buradaki sistem karmaşıklığının uzun süre ortadan kalkmayacak olması, VMware’in, “Tamam sistemleriniz kalsın ama geliştirme gibi bazı alanlarda işlerin değişmesi gerekiyor” tavrıyla ortaya çıkmasını getiriyor.

Kanaan, “Bunların üzerine neden bir yazılım katmanı ekleyerek o katmanda yeni bir zeka (intelligence) oluşturmuyorsunuz. Yanovsky’nin optikçi örneğine tam olarak ulaşmamış olsak da şirketlere bu yazılım katmanıyla daha ileri bir çeviklik sağlayabileceklerini gösteriyoruz. Bu, otomasyon, hız, yazılıma gömülü güvenlik, saydığımız üç alandaki itici güçleri desteklerken geriye çeken unsurların etkisini azaltacaktır. Felsefemiz, yazılım bütün bu engellere karşı bir çözüm olsun şeklinde” diyor.

Yanovsky, “CEO’lar ve onlara rapor eden CIO’lar açısından Google’da e-posta kullanmak bu kadar kolayken kurumsal e-posta sisteminin bakımının bu kadar zor ve maliyetli olması artık kolayca açıklanabilir bir konu değil. Bu tür koşullar, şirketlerin kurumsal ihtiyaçları ile ilgili stratejileri geliştirirken gözlerini B2C’ye çevirmesini getiriyor. Eskiden BT, B2B bir konuydu, ama artık B2C bunun üzerini örtüyor. Bunda şirket içindeki kullanıcıların birer müşteri gibi talepkar hale gelmesinin etkisi büyük. Nosyon değişiyor. Artık birçok işletme, çalışanlarıma BT’yi, Amazon ve Facebook gibi B2C şirketlerde kullandıklarına benzer biçimde sunmalıyım noktasında. B2C şirketlerle doğrudan rakip değiliz ama aynı felsefeyi paylaşıyoruz. VMware’deki teknolojimiz bu değişimi yönetmenize olanak tanıyacak ve bu değişimle büyümenizi sağlayacak biçimde geliştiriliyor” diye ekliyor.

Burada değişimi sağlama konusunda şirket çalışanlarını birer iç müşteri olarak kabul ederek hareket etmenin önemi büyük ancak bunu sağlamak için de yöneticilerin şirketteki geliştiricilere ve iş birimlerini bu sisteme uygun hareket etme koşullarını sunması gerekiyor. Bu, doğru yolun tekrar tekrar deneyerek bulunabileceği zorlu bir sınav çünkü sonuçta kimse nereye ulaşılacağını bilmiyor. Ancak o noktaya ulaşılması, bulunulan sektörde değişimin lideri unvanını almaya ve sürdürülebilir rekabet gücü elde etmeye olanak tanıyacak.

Kanaan, “Çok sayıda yeni oyuncu iş dünyasını değiştiriyor ve bunun arttığını göreceksiniz. Bu, başarısız görünen denemelerin bile değişim yaratmasında kendisini gösteriyor. Örneğin, Uber Fransa’ya geldiğinde taksiciler ayağa kalktı ve şirket hâlâ hukuki engellerle karşılaşıyor. Ancak biraz daha fazla Fransız tadı taşıyan ve VMware müşterisi olan Allo Cab hızla büyüyor” diye not düşüyor. Uber’den daha ucuz olan Allo Cab, Fransızlardan tepki yerine ilgi görüyor.

Bu, yeni kurulmuş bir startup’ın daha eski bir başkasıyla rekabeti boyutuyla dijital dönüşümün iyi bir örneğini oluştururken, VMware’in Hollanda’daki müşterisi ING Bank başka bir hikaye yazıyor. Kanaan, “ING Bank, ‘Bireysel bankacılığımı tam olarak müşteri ekseninde yeniden şekillendirmek için bir şey yapmalıyım’ dedi. Banka, bu adımı atmadığında başka bir oyuncunun bu alanda bir şeyler yapıp kendisini tehdit edebileceğinin farkındaydı. Böylece bankanın uzun süredir kendisine sadık olan müşterileri elinde tutmasını sağlayacak bir proje ortaya çıktı. Daha uzun vadeli modelde ise yeni müşteri elde etmek hedefleniyor” diyor.

Kanaan, erken girişimcilerin bu alanda aktif olduğunu ancak şu anda herkesin bu yolculuğa yelken açtığını söylemenin mümkün olmadığını ifade ediyor. VMware, burada oluşan birikimi danışmanlık hizmetleri ile dijital değişim yolculuğuna çıkacak yeni oyuncuların emrine veriyor, bunların paylaşımına aracılık ederek birikimi demokratize ediyor. Kanaan, burada büyük şirketlerin sahip olabileceği asıl avantajın küçüklerin tehdidinden korunmak olacağının altını çiziyor ve yeni müşteriler ile pazarlara açılmanın sonraki aşamaların hedefleri arasında yer alması gerektiğini kaydediyor. Bu da şu an için yolun başında olan büyük işletmeler için yol gösterici olabilecek bir başlangıç rehberliği.