Bülent Eczacıbaşı’ndan felaket uyarısı

0
39

Tüm dünya için tehlikeli ve felaketli günlerin yaklaştığını belirten Bülent Eczacıbaşı, “Doğal kaynakları sonuçlarını hiç hesaplamadan tüketmişiz. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, ölçüsüzce kirletmişiz” dedi

Sözcü Gazetesi’nden Mehtap Ertürk’ün haberine göre, Avrupa’nın en büyük yönetim kongresi unvanına sahip olan KalDer Kalite Kongresi 25’inci yılını kutladı. Bu yılki teması ‘Mükemmelliği Sürdürmek’ olan kongrede konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, tüm dünya için tehlikeli ve felaketli günlerin yaklaşmakta olduğunu ifade ederek, “Geçtiğimiz 25 yılda baş döndürücü gelişmeler yaşandı ve önemli sonuçlar doğurdu. Bugünlerde iyice fark ediyoruz ki, doğal kaynaklarımızı, sonuçlarını hiç hesaplamadan tüketmişiz. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, ölçüsüzce kirletmişiz. Eğer kasım ayının sonunda yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde, dünyadaki karbon salınımını, sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutacak şekilde sınırlayamazsak, yaşadığımız felaketlerin büyüyerek devam etmesi kaçınılmaz görünüyor” diye konuştu.

DEĞİŞİM ÜST NOKTADAN BAŞLAMALI
KalDer ile TÜSİAD Başkanı olduğu dönemde, 1992 yılında tanıştığını ifade eden Eczacıbaşı, Toplam Kalite Yönetimi Modeli’nin şirketler üzerindeki etkisine değindiği konuşmasında şunları söyledi: “Kalite Derneği kurulduğu yıllarda değişimin itici gücü küreselleşme idi. Turgut Özal’ın o yıllarda söylediği gibi; o zamana kadar küvezde yaşamaya zorlanmış olan sanayimiz artık dışa açılıyordu. ‘Ne yaparsak satarız’ devri geride kalmıştı. Böyle bir dönemde hem yol gösterici bir felsefe hem de pratikte sonuçlar almaya yarayan toplam kalite yönetimini uygulamaya başladık. O yıllarda hikayemizin başarıya ulaşması için değişimin en üst noktadan başlaması önem taşıyordu. Bu zorunluluk bugün de var.”

Yaşamın her alanında sarsıcı gelişmeler var
Kalite Kongresi’nin kalite yolculuğunun her aşamasında şirketlere deneyimlerini paylaşma ve paylaşarak öğrenme imkanı sunduğunu ifade eden TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes ise dünyada sadece iş dünyasında değil yaşamın her alanında beklenmedik ve sarsıcı gelişmeler yaşandığını ifade etti. Symes, baş döndürücü değişim ortamında son 10 yılda karşımıza çıkan dönüştürücü üç eğilim olduğunu belirterek şunları söyledi: “Birinci trend ‘tüketicinin hükmü’. Pazarlık gücü üreticilerden tüketicilere geçti. İkinci eğilim ise ’küresel mükemmellik’. Artık yerel rekabet yeterli değil. Üçüncü önemli konu ise ’yaratıcılığın zorunluluğu’.

Gündem başlıklarına küresel terör eklendi
24. Kalite Kongresi’nin G20 gibi yoğun siyasi bir gündem esnasında gerçekleştiğini ifade eden KalDer Yönetim Kurulu Başkanı A. Hamdi Doğan ise, açılış konuşmasına Paris’te yaşanan terör saldırısını değerlendirerek başladı. Dünyanın gündem başlıklarına artık küresel terörün de eklendiğini ve bundan kaygı duyduklarını ifade eden A. Hamdi Doğan, “Yaşama, insana saygısı olmayan her düşünce yok olmaya mahkûmdur” dedi. Mükemmellik modelinin bir moda değil, bir yaşam tarzı olduğunu belirten Doğan, “Günü yakalamadan gelecekte olamayız” diye konuştu.