Borsanın yeni hedefi 110 bin

0
34

Yaklaşık 7,5 aydır yükseliş trendinde olan ve yılbaşından bu yana kırdığı rekorlarla gündemden düşmeyen Borsa İstanbul, 13 Haziran’da 100.000, 14 Temmuz’da ise 105.000’i görmesinin ardından gözünü 110.000’li seviyelere dikti.

AA muhabirinin yaptığı derlemelere göre, Aralık 2016’da başladığı yükselişini bu yıla da taşıyan borsa, yılın başından bu yana yatırımcısına yaklaşık yüzde 36 kazandırdı.

Yatırımcıların son zamanlarda üzerinde sıkça konuştuğu ve hakkında çeşitli senaryolar ürettiği Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 13 Haziran’da 100.000’li seviyeleri gördükten sonra da yükselişini sürdürdü.
Kırdığı rekorların ardından 14 Temmuz’da da 105.000’i gören BIST 100 endeksi, bugün 106.546,74 puanla en yüksek seviyesini görmesinin ardından şu dakikalarda 106.000 puanın üzerinde dengelendi.

Analistler, yükseliş eğiliminin sürmesi durumunda endekste yeni hedefin 110.000 puanın üzeri olduğunu belirterek, olası geri çekilmelerde 100.000 ve 99.000 seviyelerinin destek olarak takip edileceğini kaydetti.

“Hükümetin teşvik paketleri büyüme tarafında sonuç verdi”
Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) uyguladığı politika adımlarının kur ve faiz tarafında finansal istikrar adına sonuç vermesinin, risk priminde ciddi düşüşlere neden olduğunu belirten Paksoy, hükümetin eş zamanlı yapısal reformlardaki kararlılığı ve teşvik paketlerinin özellikle büyüme tarafında sonuç vermesinin BIST 100’deki bu yükselişlerde etkili olduğunu ifade etti.

Paksoy, “Türk lirası bazlı 105.000-107.000 aralığı geçilir ve bu bölge destek vazifesi görebilirse hedefler 108.500 ve 110.000 olacaktır. 110.000 üzerinde kanal direnci ve hedefi olan 113.000-115.000 aralığı potansiyel bölge olacaktır.” dedi.

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da “BIST 100’ün yıl içindeki geri çekilmelerinin ara düzeltmeler mahiyetinde kalacağını düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Güven veren bir piyasa olma hedefi içindeyiz”
Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Korkmaz Ergun, “Borsamızda işlem gören şirketlere, işlem yapan yatırımcılara ve borsamıza üye olan yatırımcılarımıza güven veren bir piyasa olma hedefi içindeyiz.” dedi. 

Borsa İstanbul’da işlem gördüğü Yakın İzleme Pazarı’ndan çıkarak Ana Pazar’da işlem görmeye başlayan Marka Yatırım Holding için gong töreni düzenlendi.

Törende konuşan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Ergun, Ana Pazar’da işlem gören şirket sayısının artışından duyduğu memnuniyeti dile  getirerek, “Borsamızda işlem gören şirketlere, işlem yapan yatırımcılara ve borsamıza üye olan yatırımcılarımıza güven veren bir piyasa olma hedefi içindeyiz.” dedi. 

Marka Yatırım Holding’in daha önce bir yatırım ortaklığı olarak Kurumsal Ürünler Pazarı’nda işlem gördüğünü, yapısının holdinge dönüşmesi nedeniyle şirketin Yakın İzleme Pazarı’na alındığını hatırlatan Ergun, şirketin, faaliyetlerini geliştirerek sermaye artırımı yaptığını ve iştirakler edindiğini anlattı.

Ergun, “Marka Yatırım Holding yapısal dönüşümüyle Ana Pazar şartlarını sağlamıştır. Bu itibarla Yakın İzleme Pazarı’ndan çıkarılarak Ana Pazar’a alınmıştır. Marka Yatırım Holding, bu yıl içinde borsada Yakın İzleme Pazarı’ndan çıkarılarak Ana Pazar’a alınan ikinci borsa şirketi olmuştur.” şeklinde konuştu. 
 
“Hem grubumuz hem de yatırımcılarımız adına çok mutluyum”
Marka Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mine Tozlu da büyüme hedefleri doğrultusunda perakende, finans, emlak, hizmet ve teknoloji sektörlerinde yaptıklarının karşılığını, Borsa İstanbul Ana Pazar’a çıkmalarıyla almış olduklarını söyledi.

Tozlu, “Geleceğe dönük iyi bir temel oluşturma vizyonumuzu gerçekleştirmek için geçirdiğimiz bu süreç çok zorluydu ve gerçekten çok sabır gerektiriyordu. Bu süreci başarıyla tamamladığımız için hem grubumuz hem de yatırımcılarımız adına çok mutluyum.” ifadelerini kullandı. 

Dünya ve Türkiye ekonomisinin zorlu dönemlerden geçtiği bu zamanlarda Marka Yatırım Holding’in, bulunduğu Yakın İzleme Pazarı’ndan Ana Pazar’a geçişinin iyi bir örnek oluşturacağını belirten Tozlu, “Bu bizim için de Marka Yatarım Holding’in önünü açan güzel bir adım olacak. Kuruluşumuzdan itibaren ortaya koyduğumuz hedeflerimizi daha hızlı gerçekleştirmemizi sağlayacak.” dedi.