Borsada Putin depremi

0
29

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus savaş uçağının Suriye sınırında Türk jetleri tarafından düşürülmesini ‘arkadan vurmak’ olarak tanımladı ve bunun iki ülke ilişkileri açısından ciddi sonuçları olacağını söyledi.

DAVUTOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

Putin, ‘ Türkiye Rusya’nın ABD ile bu tür olayları önlemek adına imzaladığı sözleşmeye rağmen Rus savaş uçağını vurdu. Rus savaş uçağı Suriye topraklarında, Türk sınıra 4 km uzaklıkta düşürüldü.Savaş uçağımızın düşürülmesi arkadan vurmaktır. Türkiye, Rusya kendisinin uçağını düşürmüş gibi davranıyor. Savaş uçağımızın düşürülmesi gibi suçlara hoşgörülü davranmayacağız.Uçağın düşürülmesinin Rusya-Türkiye ilişkileri için ciddi sonuçları olacak. Türkiye’nin Moskova’daki askeri ateşkesi Rusya Savunma Bakanlığı’na çağrıldı. Suriye’den militanlar büyük miktarda petrolü Türkiye’ye gönderiyor. Rus pilotları kimseyi tehdit etmedi. Türkiye, SU-24 savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile hemen temasa geçmesi gerekirken, NATO’ya başvurdu. Sanki Rusya onların uçağını düşürdü.” diye konuştu.

SURİYE’DE RUS HELİKOPTERİ DÜŞÜRÜLDÜ

PUTIN, TÜRKİYE’YI IŞİD’DEN PETROL ALMAKLA SUÇLADI
Resmi Rossiya-24 kanalına göre Putin, Türkiye’nin IŞİD’ten petrol  aldığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı, “Rusya, teröristlerin   kontrolünde bulunan Suriye bölgelerinden Türkiye’ye yönelik kaçak  petrol sevkiyatını epey zamandır tespit etmişti.” dedi.  

Putin’in açıklamalarının ardından borsada satış yüzde 4’ü aştı. BIST 100 endeksi yüzde 4,39 oranında düşüşle 76.242,98 puanda günü kapattı. Dolar/TL kuru ise 2,88 seviyesinin üzerine çıktı. 

BIST 100 GÜNÜ DÜŞÜŞLE TAMAMLADI

RUS BORSASINDA SERT SATIŞ
Türkiye’nin Suriye sınırında, uyarılara karşın sınır ihlalinde bulunan bir uçağın angajman kuralları çerçevesinde düşürülmesinin ardından, Rusya borsası düne göre yüzde 4 değer kaybetti. Dolar/ruble paritesi ise gün içinde gördüğü en düşük seviyeden yüzde 1,6 artışla 66,47’ye çıktı. 

Rusya borsasında 900,62 puanda seyreden RTSI endeksi, uçağın düşürüldüğü haberinin ardından yaklaşık yüzde 4,3 değer kaybederek 861,79 puana geriledi. RTSI endeksindeki kayıp, dünkü kapanışa göre ise yüzde 4’ü buldu. 

Aynı şekilde sabah saatlerinde en düşük 65,42 seviyesini gören dolar/ruble paritesi de haber sonrasında yüzde 1,6’lık yükselişle 66,47’ye kadar çıktı. Dolar/ruble paritesi şu sıralarda düne göre yüzde 0,6 artışla 66,23 düzeyinde seyrediyor.

AVRUPA BORSALARINDA DÜŞÜŞ YÜZDE 2’Yİ AŞTI
Borsa İstanbul’da kayıpların yüzde 4’ü aştığı bugün Avrupa’da da yüzde 2 civarında düşüş gerçekleşti. 
 
Londra Borsası’nda FTSE 100 Endeksi 6.221, Frankfurt’ta Dax Endeksi 10.869 ve Cac-40 Endeksi ise 4.773 puanı gördü. Şu sıralarda ise FTSE 100 yüzde 1,16 kayıpla 6.232, Dax Endeksi yüzde 1,82 kayıpla 10.890 ve Cac-40 Endeksi yüzde 2,11 düşüşle 4.786 puandan işlem görüyor.