Borsa İstanbul’un öğle arası 2015’te görüşülecek

0
44

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz, borsada öğle arasının kalkıp kalkmayacağı, kısalıp kısalmayacağı hususunu 2015 yılının ikinci yarısında yeni sistemi devreye aldıktan sonra değerlendireceklerini söyledi.
 
Yılmaz, 2014 yılının 9 ayında sınırlı sayıda halka arzın gerçekleştiğini, 2014 yılı toplamında ise 4 adeti Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) olmak üzere 14 şirketin işlem görmeye başladığını bildirdi.  Son çeyrekte AvivaSA, Ulusoy Un ve Ulusoy Elektrik olmak üzere 3 önemli halka arzın gerçekleştiğini anlatan Yılmaz, bu halka arzların kendilerini sevindirmekle birlikte, hedeflerinin daha fazla şirketi borsada görmek olduğunu kaydetti.
 
Yılmaz, son 2 yılda 600’e yakın şirketi ziyaret ettiklerini ve bu ziyaretleri sürdürdüklerini belirterek, halka arz konusunda 2015 ve 2016’ya dair beklentilerinin pozitif olduğunu söyledi. Yılmaz, 2015’deki genel seçimlerden sonra 2019 yılına kadar Türkiye’de herhangi bir seçim olmayacağını hatırlatarak, bu durumun da şirketlerin halka arz konusunda daha cesur hareket etmelerine imkan sağlayacağını öngördüklerini ifade etti.
 
Büyük halka arzların ekonomik konjonktürde önemli bir dalgalanma olmadığı sürece, özellikle 2015’in ikinci yarısından başlayarak birbirinin peşi sıra geleceğini tahmin ettiklerini aktaran Yılmaz, gelecek yıllara dair beklentilerinin son derece olumlu olduğunu, şirketler kesiminden de bu yönde sinyaller aldıklarını ifade etti.
 
“Hedefimiz 2015 yılı içerisinde Do&Co’nun yanına yabancı bir şirketi daha ekleyebilmek”
 
Yılmaz, bu yıl şirket kesiminde halka arzlar konusunda istenen sonuca ulaşılamamış olsa da borçlanma araçlarında çok önemli ihraçlar gerçekleştiğini söyledi.
 
Bu yıl yaklaşık 439 ihracın gerçekleştiğini ve 57,5 milyar liralık kaynak toplandığını bildiren Yılmaz, bu trendin düşen faiz oranları ile paralel bir şekilde önümüzdeki dönemde de devam etmesini beklediklerini ifade etti.
 
Son dönemdeki yurt dışındaki konjonktür dolayısıyla halka arzlarını erteleme kararı alan 4-5 büyük şirket olduğunu bildiren Yılmaz, gelecek dönemde konjonktürün düzelmesi sürecinde 2015 yılında 7-8 büyük halka arzın gelebileceğini dile getirdi.
 
Artık şirketlerden kota alma ücreti istemeyeceklerini vurgulayan Yılmaz, bunun da halka arz için teşvik edici unsurlardan biri olacağını belirtti.
 
Facebook, Ali Baba gibi benzer girişimci şirketleri Borsa İstanbul’da görmek arzusu ile BİST Özel Pazar’ı kurduklarını vurgulayan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Çünkü Facebook, Alibaba gibi şirketler sermaye bulup büyüdükten sonra halka açılma noktasına geliyorlar. Yeni Steve Jobs’lar, yeni Facebook’lar bizim borsamızda da halka açılsın istiyoruz. Diğer taraftan Borsa İstanbul olarak biz yurt dışındaki şirketleri de piyasalarımıza çekmek için uğraşıyoruz. Son 2 ay içinde Arnavutluk’a ve Azerbaycan’a gittik. Bu ay içerisinde de Almanya’ya gideceğiz. Hedefimiz 2015 yılı içerisinde Do&Co’nun yanına yabancı bir şirketi daha ekleyebilmek. Bunun için de yoğun çalışıyoruz.”
 
Yurt dışından gelen şirketlerin Borsa İstanbul’da halka açılması halinde kota alma ücretinin diğer şirketlerde olduğu gibi alınmayacağını, ayrıca kotta kalma ücretlerinde yüzde 50 indirim uygulayacaklarını aktaran Yılmaz, bunun henüz SPK tarafından onaylanmadığını, taslak olarak Kurula gönderildiğini ifade etti.
 
Yılmaz, Dünya Bankası, İslami Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşların borçlanma aracı veya kira sertifikası ihraçlarında da kotasyon ücreti almayacaklarını belirterek, “Bu ayın sonunda İslami Kalkınma Bankası’nın 6 milyar dolarlık sukuku da Borsada işlem gördürmeye başlayarak ilk defa uluslararası bir kuruluşun borçlanma aracını Borsamızda kote etmiş olacağız” şeklinde konuştu.
 
“Kottan çıkma potansiyeli taşıyan 25 şirketin tümünü ziyaret ettik” 
Mustafa Kemal Yılmaz, Nasdaq’dan alım satım sistemi alarak tüm piyasaların alım satım platformlarını değiştirdiklerini hatırlattı.
 
“Bu değişim hayata geçmeden önce sistemde radikal anlamda hiçbir değişiklik yapmama yönünde aldığımız bir karar var” diyen Yılmaz, dolayısıyla öğle arasının kalkıp kalkmayacağı, kısalıp kısalmayacağı hususunu 2015 yılının ikinci yarısında yeni sistemi devreye aldıktan sonra değerlendireceklerini bildirdi.
 
Yılmaz, mevcut sistemin bazı kısıtları olduğunu, bu nedenle mevcut sistem üzerinde yapmayı arzuladıkları değişikliklerde yeteri kadar esnek olamadıklarını dile getirerek, ancak yeni sistemde seans saatlerini ayarlamak, öğle arasını uzatıp kısaltmak konusunda daha esnek bir yapıya kavuşacaklarını söyledi. Yılmaz, “O zaman bunları değerlendirme şansımız daha fazla olacak” ifadelerini kullandı.
 
Kottan çıkma konusuna da değinen Yılmaz, bu durum ortaya çıktıktan sonra 5-6 şirketin borsadan çıkmak için harekete geçtiğini, 3-4 şirketin de kendilerine başvurduğunu, başvuran şirketlerin çoğunun yabancı ortaklı şirketler olduğunu ifade etti.
 
Yılmaz, başvurulardan bağımsız olarak kottan çıkma potansiyeli taşıyan 25 şirketin tümünü ziyaret ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
 
“Borsadan çıkma arzusunu açıklayan 5-6 şirket dışında borsadan çıkma yönünde herhangi bir temayül gösteren şirket olmadı. Bizim için her şirketimiz değerli. Borsaya gelmeleri kadar, buradan neden çıkmak istedikleri de bizim için önemli. Dolayısıyla bu süreci çok yakından takip ediyoruz. Bizim tarafımızdan alınması gereken bir inisiyatif varsa, bunun için gerekli adımları hassasiyetle atmaya çalışıyoruz.”