Borsa İstanbul yükselişle açıldı

0
44

Piyasalar tarafından beklenen“Enflasyonla Topyekün Mücadele”nin detayları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, birçok şirketin ürün fiyatlarında asgari yüzde 10 indirim yapacağını duyurdu. 1 Ağustos’tan itibaren çekilen kredilerde ise bankalar yüzde 10 oranında faiz indirimi yapacak.
KDV iadesine ilişkin olarak ise Bakan Albayrak, hızlı davranılacağını ve ödemelerin mükelleflere yapılacağını söyledi. Ekonomistler ise indirimlerin sadece 2 ay geçerli olacak olmasından dolayı etkisinin sınırlı olacağını, piyasadaki toparlanmayı tam olarak destekleyemeyeceğini belirtti.
Borsa İstanbul güne yüzde 0.35 oranında yükselişle 97 bin 70 puandan başladı.
Haftanın en önemli beklenen haberi ise ABD’li rahip Andrew Brunson’ın durumu. 2016 yılından bu yana FETÖ ve PKK destekçisi olduğu iddiasıyla tutuklu bulunan Brunson’un davası 12 Ekim’de görülecek. ABD’nin serbest kalması için baskı uygulaması, Türk iki bakana yaptırım getirmesi, demir-çelik sektörüne ek gümrük vergisi uygulaması sonucunda ilişkilerde bozulma yaşanmıştı. ABD ve Türk heyetleri görüşme gerçekleştirmiş ancak herhangi bir olumlu-olumsuz sonuç çıkmamıştı.
Küresel piyasalarda ise dalgalanma hakim oluyor. Global ekonomideki büyüme beklentilerinin aşağı çekilmesi hisse piyasalarını olumsuz etkiliyor.
Analistler BİST için destek olarak 95 bin puanı, direnç olarak ise 98 bin 200 puanı öne çıkardı.