Borsa bahar aylarında coşuyor

0
77

Borsa bahar aylarında coşuyor. Son 10 yılın verilerine göre nisan aylarında sadece bir kere gerileyen endeks kalan dokuz yılın nisan ayını yükselerek tamamladı. Bu yılın ilk iki ayındaki rakamlar da borsaya yeni para girişi olduğunu gösteriyor. Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal: “Yabancı yatırımcılar 2017 ocak-şubat döneminde 970 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Bu dönemde gelişen ülkelere fon akımından da faydalanıyoruz. IIF verilerine göre Rusya ve Brezilya’dan sonraki en yüksek giriş Türkiye’de” diyor. Görünen, yabancı yatırımcıların artan pozisyonlarının borsada yükselişi beraberinde getirdiği yönünde. Alımların nisan ayında da devam etmesi çıkışın devamını sağlayacak.

AlbForex Araştırma Yönetmeni Onur Altın, özellikle küresel piyasalarda borsaya yönelik sermaye akımlarının devam etmesinin yurtiçine de olumlu yansıdığını, söylüyor. Onur Altın, borsada ancak 91 bin 600 seviyesinin kırılması halinde 94 bin 500 seviyelerinin test edilebileceğini dile getiriyor.

Yatırımcılar, ekonomik göstergelerin yanı sıra 16 Nisan’da gerçekleşecek referandumu da yakından izliyor. Kuşkusuz endeks geçen süre zarfında dalgalanmalar yaşayacaktır. Ancak referandum sonrasında piyasaların rahatlaması bekleniyor. Verilere bakıldığındaysa yılın ilk iki ayında yabancı alımlarıyla endeksin 90 bine geldiği gözlendi. 100 bine doğru yeni bir atağın gelişmesi ise alımların devamına bağlı. Borsada son dört yıldır süren “ayı piyasası”ndan çıkış 2017 içinde gündeme gelebilir. Endeksin son bir düzeltmenin ardından atağa geçmesi mümkün. Böylesi bir ortamda sakinliğini koruyabilen yatırımcılar, en kazançlı çıkacak olanlar. Hisselerin toplanma dönemi, sabırsız yatırımcılar için tam bir kabusa dönebiliyor. Bu nedenle iniş çıkışlardaki günlük volatiliteye dayanamayarak ellerindeki hisseleri satıp ve büyük çıkışı kaçırabiliyorlar. Oysa ki çıkış, ayı piyasalarında beklenmeyen zamanlarda ve çok hızlı gerçekleşebiliyor. Bu nedenle biraz daha sabırlı olan yatırımcıların kazanacağı bir döneme girildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı gelişmeler nedeniyle fiyat hareketlerinin yatırımcıları bunalttığını söyleyen bireysel yatırımcılardan Kemal Yıldırım, dolar bazında ciddi zararı olduğunu dile getiriyor. Borsanın 70 bin – 90 bin bandından kurtulması halinde ise beklentisi hareketin artarak devam edeceği yönünde.

Ak Yatırım, mart ortasında yaptığı değerlendirmede, 13 Aralık 2016 tarihinden bu yana “olumlu” teknik görünüme işaret ederken ana trendin korunduğunu söylüyor. Ancak FED’in faiz artış sürecinde olduğu bir ortamda farklı düşünenlerin sayısının hiç de az olmadığını hatırlatmak isteriz. Uzun yıllardır borsada yatırım yaptığını ifade eden Ali Vardar, ABD’deki güçlü seyrin gelişmekte olan ülkelerin kabusu olacağını düşünüyor. ABD’deki faiz artış sürecinin şirketleri ve sektörleri etkileyeceği muhakkak. Bununla birlikte sürecin hızı ve gerçekleşecek faiz artışlarının asıl belirleyici faktör olacağı unutulmamalı. Diğer taraftan gelişmekte olan ülke borsalarına göre Borsa İstanbul’un hâlâ yüzde 30 iskontolu olması önemli bir avantaj. Aynı şekilde endeks, dolar bazında zirve seviyesinin yüzde 53 altında. Tüm bunlar, endeksin bu nisanda da yükselmesi için uygun zemine sahip olduğunu işaret ediyor.      
 

BIST 100 Endeksi nisan ayı getirileri
Yıl Borsanın nisan getirisi (%)
2006 2,26
2007 3,03
2008 11,41
2009 22,85
2010 4,28
2011 7,47
2012 -3,86
2013 0,17
2014 5,93
2015 3,84
2016 2,47