Borajet’ten açıklama: Konu iflas değil ‘yapılanma’

0
36

2016 sonunda Borajet’i satın alan SBK Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, şirketin dokuz yıldır faaliyet gösteren havayolu şirketinin tüm uçuşlarını durdurmasıyla ilgili olarak BloombergHT muhabiri Ceren Dilekçi’nin sorularını yanıtladı.

Korkmaz, kendileri dışında herkesin açıklama yaparak Borajet’in iflas ettiğini söylediğini ancak konunun iflas değil “yapılanma” ile ilgili olduğunu vurgulayan ve Borajet’in SBK’ya geçtiğinde çoktan iflas etmiş olduğunu hatırlatan Korkmaz şöyle konuştu:

“Çoğu açıklamayı biz yapmıyoruz. Bizim dışımızda herkes açıklama yapıyor. Biz de seyrediyoruz. Bu anlamda çok fazla açıklama yapmayı seven bir şirket değiliz. Borajet, iki gün içerisinde 220 milyon liralık sermaye artırımına gidiyor. Biz Borajet’i aldığımızdan itibaren yaklaşık 100 milyon dolar borç ödendi. Hiçbir işçi borcumuz yok. Havayolu leasing şirketlerine herhangi bir borcumuz yok.” 

Teknik arıza gerekçesiyle uzun süredir uçmayan altı uçak ve çıkarılan personelle ilgili olarak Korkmaz şunları söyledi:

“Teknik arızca nedeniyle uzun süredir yatan uçaklar olduğu vardı. Ki bu da bizden önce olan bir şey. Bu uçakların kaldırma süresi göz önüne alındığında, evinde yatan uçuş personeline biz altı aydır maaş ödüyoruz. Altı aydır ‘Biz evde oturuyoruz, siz bize niye maaş ödüyorsunuz’ diyen kimseyle de karşılaşmadık. Ama biz yatan uçağın personelini çıkarmaya kalktığımız zaman ‘Borajet batıyor, Borajet iflas mı etti?’ diye tepkiler başladı. Biz batmakta olan şirketleri satın alıp yapılandırıyoruz. İstersek şirketi satın aldıktan sonra yapılandırırız, istersek parçalayarak satarız, istersek kapatırız. ‘Bedavadan yolcu taşıyalım, millet bizi uçuyor gibi görsün’, bu bizim için doğru bir şey değil. Radikal kararlar verdik. Uçakları indirdik. Bugün itibariyle kendi uçuş kadromuzu Türk Hava Yolları’na devrediyoruz.

Korkmaz yeni hedefleriniz özel uçuşlar olduğunu söyleyerek “Çok kaliteli personel seçip, iyi maaş vereceğiz” dedi.

Üçüncü havalimanı açılana kadar seferlere başlamayacak olan Borajet hangi bölgelere uçulacağı ile ilgili ” Maksimum iki saat uzaklıktaki pahalı yerlere uçacağız” dedi.

Borajet’ten daha önce yapılan açıklamada satışı yapılan 30 bin kadar THY uçuşlarında kullanılabileceği ifade edilmişti.