BOJ teşvik programını değiştirmedi

0
49

Japonya Merkez Bankası (BOJ), politika toplantısında, enflasyon tahminlerini düşürse bile, yoğun parasal teşvik programını değiştirmedi. BOJ böylelikle diğer küresel merkez bankaları ile daha da ayrışmakta olduğunu işaret etti.

BOJ Başkanı Harihiko Kuroda ve kurul üyeleri, Salı günkü para politikası toplantısında, merkez bankasının getiri eğrisi kontrol programını ve varlık alımlarını değiştirmeme kararı aldı ve bu sonuç Bloomberg’in anketine katılan 43 ekonomistin tümünün tahminleri doğrultusunda gerçekleşti. Karar bire karşı sekiz oyla alındı ve karara yeni üye Goushi Kataoka muhalif kaldı.

BOJ, enflasyonun yüzde 2 hedefinin oldukça altında kalmasına karşın harekete geçme konusunda fazla bir baskı altında değil. Japonya ekonomisi son 16 yılın en uzun genişleme dönemini gerçekleştirmeye yöneldi, hisse sentleri son 20 yılın en yüksek seviyelerinde ve işgücü piyasası bir neslin en sıkı dönemini yaşıyor. Başbakan Shinzo Abe’nin bu ay yapılan seçimleri kazanması, merkez bankasının mevcut duruşunun süreceği beklentilerini artırdı ve eski kurul üyesi Sayuri Shirai’ye göre, bu politikalardan çıkışa doğru bir hareket daha zor hale geldi.