BOJ tahvil alımlarını hızlandırdı

    0
    23

    Japonya Merkez Bankası (BOJ), gösterge tahvil faizlerinin bu hafta yüzde 0.1’e doğru tırmanması ardından, vadesi 5-10 yıl arasında olan tahvil alımlarını hızlandırdı. BOJ’dan gelen hamle, söz konusu seviyenin hedeflenen bölgenin üst sınırı olduğu yönündeki piyasa görüşünü doğrulamış oldu.

    BOJ aynı zamanda “süper uzun tahviller” şeklinde isimlendirilen 20 yıl veya daha uzun vadeli tahvillerin faizlerini kontrol altında tutmayla daha az ilgilendiğini netleştirdi. Süper uzun tahvillerin faizleri bu ay, 2016 başlarından bu yana görülen en yüksek seviyelere tırmandı.

    BOJ, Cuma günü 450 milyar yen (3.9 milyar dolar) değerinde 5-10 yıl arasında vadeye sahip tahvil satın aldı. Japonya MB, bir önceki açık piyasa operasyonunu gerçekleştirdiği 23 Ocak’ta 410 milyar yenlik alım yapmıştı.
    Tokyo’da Okasan Securities Co. kıdemli tahvil stratejisti Makoto Suzuki, “BOJ faizi yüzde 0.1’e yaklaşan 10 yıllıklardan gözünü ayırmadığını gösterdi. BOJ 10 yıllkları ve daha az vadeli tahvilleri kontrol ediyor. Süper uzun tahviller hedefinde değil. Bu nedenle getiri eğrisinin dikleşmesine izin veriyor. Eğer BOJ 10 yıllkların faizini kontrol altına alabilirse süper uzun tahvillerin faizleri de dizginlenebilir” dedi.