Black Friday Kampanyaları geçen yıla göre %132 arttı

0
162

Amerika’da başlayıp, zamanla Avrupa ve Türkiye’ye de sıçrayan Black Friday indirim günleri, bu yıl patlama yaptı. Ekonomik durgunluğun da yarattığı etkiyle neredeyse tüm Türk markaları Black Friday günlerinde indirim kampanyası düzenledi. Kimileri Amerika’daki orijinal ismiyle kampanya düzenlerken, kimileri ise Şanslı Cuma, Efsane Cuma, Süper Cuma gibi değişik isimlerle kampanyalarını oluşturdu.
Tüketiciler açısından oldukça avantajlı kampanyaların sunulduğu Black Friday günlerini, markalar gibi tüketiciler de fırsata çevirdi. Pek çok markanın inanılmaz indirimlerini kaçırmak istemeyen tüketiciler mağazalara akın etti. Mağazaların yoğunluğuna girmek istemeyen ya da mağazalara uzak olan tüketicilerse indirimleri yakalamak için interneti tercih etti.
Türkiye’de 20 yıla yakın süredir markaların dijital pazarlama çalışmalarını etkin ve verimli kullanmasına öncülük eden teknolojileri geliştiren Related Digital ise Black Friday’de internet kullanıcılarına ulaşmak isteyen markalara katkı verdi. E-posta pazarlama, SMS, push notification, kişiselleştirilmiş web sitesi, davranışa göre segmentasyon gibi teknolojileri markaların hizmetine sunan Related Digital, bu yıl Black Friday döneminde geçen yıla göre %132 daha fazla kampanyanın yapılmasına aracılık etti.
Related Digital’in yaptığı analizlere göre, Türkiye’de Black Friday kampanya döneminde geçen dönemlere göre çok daha büyük ilgi gerçekleşirken, satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre %61 arttı. Kampanyalarda en çok kullanılan sözcük açık farkla “indirim” olurken, markaların en çok önerdiği ürünler kıyafet, cep telefonu, kozmetik ürünleri, küçük ev aletleri ve bilgisayar oldu.