Bitki türleri ‘botanik bahçesi’yle korunacak

0
76

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesinde açılan Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde, yok olma tehlikesindeki bitki türlerinin toplanarak koruma altına alınması hedefleniyor.

Açılışı geçen hafta yapılan ve dört ana bahçede yaklaşık bin bitki türünün yer aldığı botanik bahçesi, ÇÜ yerleşkesindeki 200 dönüm araziye kuruldu. ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Müdürü Prof. Dr. Halil Çakan, yaptığı açıklamada, bahçenin toplam alanının onda birlik kısmının açıldığını söyledi.

“100’ün üzerinde farklı bitki türü var”
Bahçenin şu anda dört kısımdan oluştuğunu ifade eden Çakan, şunları kaydetti:
“Tıbbi bitkiler bölümü var, yaklaşık 8 dönümlük alana yayılmış durumda. 100’ün üzerinde farklı bitki türü var, bu türlerin büyük çoğunluğu geçmişte tedavi amacıyla kullanılan bitkiler. Bunun dışında palmiye bahçemiz var. Şu anda iddialı bir bahçe. Türkiye’deki en zengin koleksiyona sahip. 37 türe ait yaklaşık 100’ün üzerinde bitki var burada. Bu türler bazıları ‘cüce palmiye’ dediğimiz 10-20 santim, bazıları da 40-50 metreye kadar boylanabilen palmiyeler. Maki vadisi dediğimiz bir bahçemiz var. Daha çok eğitim amaçlı kullanacağımız için çocuklara ve vatandaşlara bu bölgenin bitki örtüsünün ne olduğunu anlatma ve tanıtmada çok önemli. Çocuklar, maki denince daha çok ağaç türü zannediyorlar ama buraya geldiğinde makinin ağaç türü olmadığı, farklı bitki türlerinden, susuzluğa dayanıklı dikenli bitkilerden oluştuğunu görüp bunu yaşayarak anlayacaklar.”

“Burası aslında bir nevi geleceğimizin garantisi”
Maki vadisinde 400’e yakın çalı türü olduğu bilgisini veren Çakan, şunları dile getirdi:
“Burası aslında bir nevi geleceğimizin garantisi. Burası sadece eğitim alanı değil, koruma alanı. Yok olmaya yüz tutan türler toplanarak koruma altına alınacak ve gelecek nesillere aktarılabilecek. O açıdan burası bir gen merkezi gibi de görev yapacak. Bahçe açılır açılmaz çok sayıda okuldan bize talep gelmeye başladı.

Eğitimcilerimiz de bu alanın öneminin farkındalar. Çocuklardaki çevre bilincini arttırmak için botanik bahçesi önemli bir argüman. O çocuklara burada eğitim programlarıyla beraber doğa bilinci aşılanacak. Üniversitedeki farklı bölümler, araştırma kurumları burayı kullanarak bitkilerle ilgili araştırmalarını rahatlıkla sürdürecekler. Burası yok olma tehlikesindeki türlerin korunduğu bir yer olacak.”