Bitcoin’e harcanan elektrik eve harcanandan fazla

0
91

Dünyanın en verimli yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip ülkelerinden İzlanda’nın Bitcoin madenciliği için kullanacağı elektrik, evler için kullanılan elektriği aşacak.
Enerji şirketi Hitaveita Sudurnesja’nın İş Geliştirme Müdürü Johann Snorri Sigurbergsson, ülkesinin sanal para madenciliği için tüketilen enerjinin bu yıl içerisinde ikiye katlanarak 100 megawatt’a ulaşacağını söyledi. Bu, 340 bin kişinin yaşadığı ada ülkesinde hane halkının tükettiği elektrikten çok çok daha fazla.
İzlandalı Korsan Parti’nin milletvekillerinden Smair McCarthy, Bitcoin madenciliğine de vergi getirilmesi gerektiğini söyley  erek “Normal şartlar altında, İzlanda’da değer yaratan şirketler belli bir vergi öderler. Ancak madencilik şirketleri bunu yapmıyor” dedi.
McCarthy, “Yüzlerce megawatt elektriği varlığı olmayan ve finansal spekülasyonlar dışında kullanımı olmayan bir şey için harcıyoruz. Bu, iyi olamaz” diye konuştu.

RÜZGÂR, BİLGİSAYARLARI SOĞUTUYOR
İzlanda’nın güneyindeki ıssız yarımadada yer alan Keflavik kenti, en büyük üç “Bitcoin çiftliğine” ev sahipliği ediyor. Depo şeklindeki binalar, 50 metrelik çitlerle korunuyor.  Yarımadadaki kuvvetli ve sürekli rüzgârlar, bilgisayarları soğutacak soğuk hava için kullanılıyor.

Madencilik şirketi Genesis Mining’in Operasyon Yöneticisi Helmut Rauth, “Altın madenciliği gibi bir iş yapıyoruz. Çok büyük boyutlarda kazıp, insanlara altın çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.
Almanya’da kurulan Genesis Mining, Bitcoin’in 350 dolardan bin dolara kadar değiştiği 2014 yılında İzlanda’ya taşınmıştı.

159 ÜLKENİN KULLANDIĞI ELEKTRİKTEN DAHA FAZLASI
Hollandalı banka ING’nin verilerine göre, karmaşık matematik problemlerini çözmek için yüksek enerji gerektiren gelişmiş bilgisayar sistemlerine ihtiyaç duyan Bitcoin madenciliği için gereken elektrik 200 kilowatt. Bu miktar, neredeyse bir ay boyunca bir evin elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Dijital parayı üretmek için 2017’de harcanan elektrik enerjisi ise 159 ülkenin yıllık ihtiyacından daha fazlaydı.