Birleşik Metal-İş grev yasaklarına karşı AİHM yolunda

0
60
Toplam 38 işyeri için aldığı grev kararı hükümet tarafından yasaklanan Birleşik Metal-İş sendikası, Danıştay’dan da benzer karar çıkması üzerine, hak arama için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gideceğini açıkladı.
 
Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada, toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine 20 işyeri için 29 Ocak 2015, 18 işyeri için ise 19 Şubat 2015 tarihlerinde uygulanmasına karar verdiği grevlerin Bakanlar Kurulu’nun aynı günlü kararının 30 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete’nin 29252 mükerrer sayında yayınlanması ile yasaklandığı anımsatıldı.

Bu gelişme üzerinde, Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile Danıştay’a başvurduğunu belirtilen Birleşik Metal-İş açıklamasındra, “Bugün (6 Nisan 2015) UYAP’a düşen Danıştay 10. Dairesi kararına göre sendikamızın yürütmeyi durdurma istemi 2’ye karşı 3 oyla reddedilmiştir” denildi ve şu uyarı yapıldı:

“Burada altı çizilmesi gereken iki nokta vardır: Birincisi, Danıştay Tetkik Hakiminin sendikamızın isteminin kabul edilmesi gerektiği düşüncesine rağmen bu karar verilmiştir. İkinci nokta çoğunluğu oluşturan üyelerin ‘bürokrat’ geçmişleridir. 10. Daire kararını 5 Mart 2015 tarihinde vermiştir. Karara İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz hakkımız vardır. Bu hakkımızı grev hakkının tümüyle ortadan kaldırılmasını hukuki yollardan engellemek için elbette kullanacağız. Sadece İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz etmeyeceğiz, konuyu Anayasa Mahkemesi ve AİHM’e kadar götüreceğiz. Bakanlar Kurulu kararının işçilerin grev hakkının kullanımını tümden ortadan kaldırabilecek bir gerekçeye dayanması ve Danıştay’ın buna destek vermesi işçi hak ve özgürlükleri açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Sendikamız bunun hukukileşmemesi için bütün olanakları kullanarak sonuna kadar mücadele edeceklerdir.”

Danıştay 10. Daire’nin kararını, 60 günlük grev erteleme süresinin bitiminden sonra ve UYAP’a düşürülmesi de “dava sürecindeki manipülasyonlara” bağlanan Birleşik Metal-İş açıklaması şöyle devam ediyor:

“Üye Mustafa Elçim Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı iken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Danıştay’a atanmıştır. Üye Ali Ürker Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü iken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanmıştır. Üye Ahmet Saraç ise İçişleri Bakanlığı 1. Hukuk Müşaviri iken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanmıştır. Hepsinden önemlisi, 5 Mart tarihinde verilen bir kararın 60 günlük sürenin bitimine kadar dondurulması, açıklanmaması 10. Daire çoğunluğunun vermiş oldukları kararı savunamadıklarının açık göstergesidir. Çünkü itiraz yolu ile kararlarının süresi içinde bozulabileceğinden endişe duymuşlar bir kez daha grev hakkını kullanma olasılığımızı tümüyle ortadan kaldırmak için hukuki bir karar vermemişler, idari ve siyasi bir süreç işletmişlerdir.”