BBVA Garanti’deki payını artırdı

0
61

İspanya’nın ikinci en büyük bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA), Türkiye’nin piyasa değeri bakımından en büyük bankası olan Garanti Bankası’ndaki payını artırmak için 906 milyon dolar ödeme konusunda anlaşmaya vardı.

İspanya’nın Bilbao kenti merkezli BBVA, düzenleyici kuruluşa yaptığı açıklamaya göre, Garanti Bankası’nın yüzde 9.95’lik payını Ferit Şahenk’e ait Doğuş Grubu’ndan satoın almak için hisse başına 7.95 Türk Lirası (2.20 dolar) ödeyecek. Bu alım sonrası BBVA’nın Garanti’deki payı yüzde 49.85’e çıkarken, Doğuş’un payı yüzde 0.05 olacak. Granti Bankası Salı günü 9.02 TL’den kapandı ve bu yıl yüzde 18 değer kazandı.

BBVA CEO’su Carlos Torres, “Hem Garanti ve hem de Türkiye için uzun vadeli büyüme beklentileri, mevcut belirsizliklere karşın çok olumlu olmaya devam edecek,” dedi ve “Bu, çok cazip koşullarda altında kilit imtiyazlarımızdan birindeki payımızı artırmak için büyük bir fırsat” şeklinde görüş bildirdi.

Açıklamaya göre, bu anlaşmamın 2017 yılının ilk yarısında tamamlanması bekleniyor ve Şahenk Garanti’nin başkanı olarak kalmaya devam edecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, şunları kaydetti:
“BBVA ile 2011 yılında başlayan güçlü ortaklığımız sonucunda başta ülkemiz ekonomisi olmak üzere bankacılık anlamında çok başarılı işler gerçekleştirdik. Grubumuzun ve BBVA’in uyumlu birlikteliğinin sonucu olarak gücünü her geçen gün perçinleyen Garanti Bankası, bu işlemle beraber Türk ekonomisine hizmet etmeye ve katkıda bulunmaya devam edecektir. BBVA’in bu satın almayı yapmak istemesindeki en önemli vurgu Türkiye ekonomisine ve Türk bankacılık sektörüne duyulan güvendir. Ortaklarımız Türkiye’de önemli bir bankacılık potansiyeli görmekte ve bu potansiyeli gerçekleştirmek istemektedir.

Doğuş Grubu olarak Türk ekonomisine bu önemli yabancı yatırımın girmesine vesile olmaktan onur duyuyoruz. BBVA ile ahenkli beraberliğimizi kendilerine ev sahipliği yaparak sürdüreceğiz. Doğuş Grubu olarak, yarım asrı aşan süreçte tüm yatırımlarımızda stratejimizi ülkemize değer katmak üzere şekillendirdik. Bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürdüğümüz sektörlerde ekonomimize güç ve değer katacak, istihdama katkıda bulunacak adımlarla ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz.”