Baykal: Başkanlığım AK Parti-CHP koalisyonuna kapı aralayabilir

0
29

Habertürk’ün haberine göre, CHP’nin Meclis Başkanı adayı Baykal’ın adaylık açıklaması sonrası yakın çalışma arkadaşlarına şu değerlendirmeleri yaptığı öğrenildi:
 

  • Adaylığımı, Cumhurbaşkanı’yla görüşmemi gerekçe göstererek önlemeye yönelik haksız, asılsız iddialara dayanarak girişimde bulunanlar oldu. Sayın Genel Başkan, mizacı gereği bu söylentileri önce izlemeyi tercih etti. Ancak daha sonra bu iddiaların partimize karşı bir kampanyaya dönüştürülmesini; adaylığımı ilan ederek önlemiştir.
  • (Kılıçdaroğlu’na, Erdoğan’la görüşmesi öncesi telefonla ulaşamadığına ilişkin GSM kayıtlarını verdiğine ilişkin iddialar) GSM kayıtları konusunda bir hazırlık yaptığım doğrudur. Ancak Sayın Genel Başkan’a sunduğuma ilişkin haberler asılsız. Böyle bir üslubum olmadığını herkes bilir. Sayın Genel Başkan ile oturduk tüm siyasi konular hakkında samimi bir şekilde sohbet ettik.
  • Parti olarak bundan sonra süreci iyi yönetirsek Meclis Başkanı olmamam için hiçbir sebep bulunmuyor. Aksine seçilmem için bütün koşullar mevcut.
  • Yemin töreninden sonra birçok AK Partili vekil ziyaret ederek, hem yönetme üslubum hem de yaptığım konuşmadan dolayı tebrik ettiler. Hatta birçoğu, ‘O koltuğun hakkını veriyorsunuz; keşke partiniz sizi aday gösterse, devam etseniz’ dileğini dile getirdi.
  • Partimden fire beklemiyorum. Partimin vereceği destekle son turda AK Parti’nin adayıyla karşı karşıya kalacağıma inanıyorum. O aşamada MHP ve HDP’den destek alacağıma inanıyorum. Eğer AK Parti grubunu özgür bırakırsa oradan gelmesi muhtemel oylarla seçileceğime inanıyorum.
  • Meclis Başkanı olmam Türkiye’nin normalleşmesine, uzlaşma kültürüne katkı sunar. Ayrıca olası bir AK Parti-CHP koalisyonuna kapı aralayabilir. Çünkü Meclis Başkanı’nın muhalefet partisinden seçilmesi jest olarak algılanır. Bu da yıllardır kutuplaşmanın egemen olduğu siyasi ortamı yumuşatır. Erkler arasında daha sağlıklı bir yapının kurulmasına vesile olur. Olası koalisyon seçeneklerinin daha sağlıklı değerlendirilmesinin önünü açar.

 
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanarak, eski genel başkan ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın Meclis Başkanlığı adaylığını değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, MYK’da Baykal’ın en uygun aday olacağı düşüncesini dile getirdi. Bunun üzerine MYK’da herhangi bir oylama yapılmadı, Baykal üzerinde uzlaşmaya varıldı.
 
‘İLGİSİ YOK’
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, geçici TBMM Başkanı Baykal’ı makamında ziyaret ederek MYK’nın aldığı kararı iletti. Görüşmenin ardından Baykal ile açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Baykal’ın geçici görevini hatırlatarak, “Umarız bu geçici görevi sürekli hale dönüşmüş olur. Milletvekili arkadaşlarım da Sayın Baykal’ın Meclis Başkanı adayı olmasını istiyorlar. Kendisinden bu konuda ricada bulundum. Umarım Türkiye için hayırlı olur” diye konuştu.
 
Meclis Başkanlığı adaylığının oluşabilecek bir koalisyonun habercisi olup olmadığının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Hayır. Bunun koalisyonla bir ilgisi yok” yanıtını verdi.
 
“Gücüm yettiğince her noktada, inandığım ilkelere, değerlere yönelik olarak çalışmak, benim boynumun borcudur. Bu öneriden büyük kıvanç duydum, onur duydum” diyen Baykal, “Diğer partilerden destek arayışınız olacak mı?” sorusuna, “Aday haline dönüşürsem elbette bu adaylığı değerlendirecek bütün kişilere, kuruluşlara anlayışımı aktarmaya, onların sorularına cevap vermeye, onlarla da işbirliği içine girmeye önem vereceğim. Artık ‘Dediğim dedik’ dönemi yok. Uzlaşacağız, işbirliği yapacağız, birbirimizi ikna edeceğiz” yanıtını verdi.
 
Baykal ile buluşmasının ardından Kılıçdaroğlu; grup başkanvekili, grup yönetimi ve grup disiplin kurulu üyelerinin seçimi için Meclis Grubu’nu topladı. Toplantıda söz alan İlhan Cihaner, Baykal’ın adaylığının gruba danışılmadan ilan edilmesini eleştirdi, grupta eğilim yoklaması yapılmasını istedi. Bu istek, bu konuda grup kararı alınamayacağına ilişkin iç tüzük hükmü gereği kabul edilmedi.
 
ELEŞTİRİLERE TEPKİ
Baykal’ın adaylığını eleştirenlere tepki gösteren Kılıçdaroğlu’nun, “Deniz Bey, bu partide 18 yıl genel başkanlık yapmış bir isim. Bilgisiyle, birikimiyle, devlet tecrübesiyle Meclis Başkanlığı’nı fazlasıyla hak ediyor. Meclis Başkanlığı kendisine yakışır. Bize düşen kendisinin seçilmesi için elimizden geleni yapmaktır” dediği öğrenildi