Basketbol gönüllüleri, 500’ün üzerinde çocuğa ulaştı

0
113

“İnsana yatırım yapmak ve sporcu yetiştirmek” felsefesini benimseyen Tofaş Spor Kulübü, 2000 yılından beri Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile ortaklaşa bir proje yürütüyor: Basketbol Gönüllüleri Projesi. Yapısal sorunlar ve kaynak yetersizliği nedeniyle spor yapma şansına sahip olamayan 7-14 yaş arası gençleri basketbolla tanıştırmayı, bu sayede sağlıklı kişilik ve yaşam becerileri geliştirmelerine katkı sağlamayı hedefleyen proje her yıl 500’den fazla çocukla buluşuyor. 14 yıllık proje, beş yıl daha devam edecek.

1974 yılında kurulan Tofaş Spor Kulübü’nün şu ana kadar yaptığı en kapsamlı proje bu. Basketbol Gönüllüleri Projesi’nde çocuklara basketbol aracılığıyla günlük hayattaki sorun ve güçlüklerle etkin başa çıkmayı sağlayacak, olumlu ve uyumlu kişisel davranış becerileri kazandırmak amaçlanıyor. Proje, bugün 10 şehirdeki (İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Samsun, Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa, Van), 13 TEGV etkinlik noktasında devam ediyor.

Rakamlara bakılacak olursa; 2013 sonunda 10 bine yakın çocuk basketbolla tanışırken, 290 TEGV gönüllüsü basketbol antrenörlüğü eğitimi almış. Eğitimlerin tamamı Tofaş Spor Kulübü tarafından verilirken, yürütülen çalışmalar sonucunda Van ve Eskişehir illerinde 400’ün üzerinde lisanslı sporcu ve 20 antrenör, Türk basketbolunabasketboluna kazandırılmış. Proje, basketbola gönül vermiş, teknik altyapısı güçlü ve eğitici vasıflara sahip gönüllü antrenörlerin yönetiminde yürütülüyor. Projenin başında ise Tofaş Spor Kulübü Başkanı Efe Aydan yer alıyor. Görev alan antrenörler, beş gün süren gönüllü eğitimini alıyor ve ardından TEGV etkinlik noktalarındaki çocuklarla bir araya geliyorlar.

FiatBall Basketbol Şenliği 
Aydan, projenin önemli bir adımının da, işin bir anlamda taçlandırıldığı ve yıl boyunca yapılan çalışmaların kutlandığı FiatBall Basketbol Şenliği olduğunu söylüyor. Kulüp, TEGV’in işbirliğiyle her yıl farklı bir şehirde, Türkiye’nin dört biryanında yıl boyunca TEGV etkinlik noktalarındaki basketbol eğitimini aksatmadan sürdüren çocukları ağırlayarak, onlara şenlik havasında bir turnuva ortamı yaşatıyor. Aydan, bu sayede çocuklarla sporun ve yaşamın temel ilkelerini birlikte deneyimleme fırsatını bulduklarını söylüyor.

Bir hafta süren şenlik boyunca, farklı şehirlerden gelen takımlar arasında 40’a yakın maç oynanıyor. Çocuklar “Düşler Atölyesi” çalışmalarında spor dışı becerilerini sergiliyor, film gösterimleri ve kültürel gezilere katılıyor. Şenliğin bir diğer dikkat çekici yanı ise son üç yıldır sadece kız çocuklarının katılımıyla gerçekleştiriliyor olması. Özellikle Anadolu’da eğitim imkanları kısıtlı olan birçok kız çocuğu için bu bir fırsat olarak görülüyor.

En son geçtiğimiz yıl Tofaş, Koç Üniversitesi’nde 11’incisi gerçekleştirilen şenlikte, yaşları 12-14 arasında değişen 125 kız çocuğuyla birlikte 24 gönüllü antrenörün yer aldığı 13 takımı ağırlamış. Ayrıca Türkiye’nin farklı illerinde gerçekleştirilen FiatBall şenliklerinde, 2 bin öğrenciyle 400’e yakın gönüllü antrenör misafir edilmiş. Projenin beş yıl daha sürecek olması umutlandırıcı ancak gönül istiyor ki, daha fazla çocuk bu projeyle “mutluluğu” yakalayabilsin. Aydan, belki de başka bir boyutla projeyi sürdürebileceklerinin düşünceleri arasında olduğunu söyleyerek devam ihtimali sinyali veriyor.