Başkent Doğalgaz organik büyüyecek

0
129

Torunlar Grubu’nun öncelikli sektörlerinden birisi enerji. En önemli yatırımlarından birini Türkiye’nin en büyük özel gaz dağıtım şirketi Başkentgaz oluşturuyor. 2007 yılında kurulan Başkentgaz, 4,5 milyon nüfusa sahip Ankara’nın, hızla büyüyen doğalgaz dağıtım şirketi. 1928’den bu yana kömürden hava gazı üretip, Ankara’nın merkezine gaz sağlayan Başkent Doğalgaz’ın tarihsel misyonu Ankara’nın havasını temizleyen şirket olarak da öne çıkıyor. Beş milyon nüfusa sahip Ankara’da iki milyona yakın aboneye hizmet veriyor. Türkiye nüfusunun ise yaklaşık yüzde 7’sine hizmet sağlıyor. 

HALKA ARZ İÇİN NABIZ YOKLUYOR

Türkiye’nin en büyük özel gaz dağıtım şirketi ve aynı zamanda Türkiye’nin ilk alt yapı GYO’su olan Başkent Doğalgaz Dağıtım GYO, halka açılmaya hazırlanıyor. 3,6 milyar metreküp doğal gaz satma ve taşıma hacmiyle yılda yaklaşık yüzde 4 abone artışı potansiyeline sahip şirket, yılda yaklaşık 60 milyon yeni alt yapı yatırımı gerçekleştiriyor. Halka arz süresi ve hedefleri Başkent Doğalgaz Dağıtım GYO Yönetim Kurulu Başkanı   Mehmet Torun anlatıyor.

Başkent Doğalgaz’ın geliştirdiği yatırımlar ve finansal performans ile ilgili bilgi verir misiniz? Yatırımlarınız içinde yer alan abone sayısı, şebeke büyüklüğü ile ilgili hedeflerinizden bahseder misiniz?
Ortalama yaşı 14 yıl olan 11 bin 594 kilometre şebeke uzunluğuna sahibiz. Bu Londra-Tokyo arasından daha uzun bir mesafe.  Dört yıl içinde yaklaşık 300 milyon TL yatırım harcaması yaptık. Ankara’nın şehirleşme potansiyeline bağlı olarak yılda yaklaşık yüzde 5 oranında abone artışı sağlayarak, her yıl 75 bin yeni aboneye doğalgaz hizmeti sunuyoruz. Torunlar Enerji olarak 2013 yılının Mayıs ayında devraldığımızda şirketin 1,4 milyon olan abone sayısı, 2017 yılının ilk yarısı itibariyle 1,7 milyonu aştı. 2020 yılsonuna kadar doğal gaz dağıtım hattının organik bir şekilde genişletilmesi suretiyle Ankara bölgesinde 2 milyon aboneye ulaşmayı hedefliyoruz. Ankara’nın henüz gaz dağıtımı yapılmayan dokuz ilçesine önümüzdeki yıllarda gaz dağıtımı yapmak üzere plan yapıyoruz. Şereflikoçhisar’a da yakın zamanda doğalgaz dağıtımına başlayacağız. Dört yıl içinde Ayaş, Bala ve Kalecik ilçelerinde, beş yıl içinde de Çamlıdere, Nallıhan, Haymana, Güdül ve Evren ilçelerinde alt yapı yatırımlarımızı tamamlamayı hedefliyoruz. Bu ilçeler ile abone sayımızı yaklaşık 200 bin artırmayı amaçlıyoruz.

Teknoloji alt yapısı için ne tür çalışmalar gerçekleştiriliyor?
Başkent Doğalgaz Dağıtım GYO’nun en önemli teknolojik yatırımlarından biri endüstriyel otomasyon kontrol sistemi SCADA. Bölge basınç istasyonlarının gerçek zamanlı operasyonel kontrolü ve izlenmesine imkan veren SCADA sayesinde elektronik ortamda, merkezi olarak tüm boru dağıtım hattı canlı olarak izlenebiliyor. Böylece herhangi bir noktada kayıp, kaçak veya arıza anında tespit edilip müdahale edilebiliyor. Başkent Doğalgaz; SCADA sistemini güncellemek ve aktif izlemeyi arttırmak amacıyla yeni yatırımlar planlıyoruz. Ayrıca kurumsal kaynak planlaması ile ilgili çalışıyoruz. Uluslararası standartlarda yazılım çözümüne geçtik.  

Başkent Doğalgaz’ın halka arz süreci ile ilgili genel bir değerlendirme yapar mısınız?
Başkentgaz Türkiye’nin ilk alt yapı GYO’su. Şubat 2016’da Alt Yapı GYO’ya dönüştüğümüz için dört yıl içinde halka hazır hale gelmemiz gerekiyordu. Biz bu sürenin sonuna kadar beklemeden şirketimizi hazır hale getirdik. Halk arz için Temmuz 2017’de SPK’ya başvurduk. Yaptığımız başvuru onaylanması sonrası piyasa şartlarına bağlı olarak halk arzı gerçekleştirileceğiz. Kanun gereği minimum yüzde 25 halka arz yapmak durumundayız. Ek satış olursa bu bir miktar daha artabilir.

Başkent Doğalgaz, halka arzdan elde edilecek geliri portföyünde nasıl değerlendirecek? Başkent Doğalgaz adına stratejik hedefleriniz neler? Risk, büyüme ve getiri dengesi açısından yatırımları değerlendirir misiniz?
Halka arzdan elde edilecek gelirin tamamı Torunlar Enerji’nin tasarrufunda olacak. Torunlar Enerji olarak bu nakit girişini yeni yatırımlarda kullanmayı hedefliyoruz. Şirket olarak teknoloji yatırımlarına odaklanarak, organik bir büyüme sağlarken kârlılığı sürdürerek ve büyümemizi sağlayacak yatırımlar yaparak; güçlü nakit üretmek, marjlarımızı korumak ve temettü ödeyebilme kabiliyetini en üst seviyeye çıkarmak üzere bir iş stratejisi uyguluyoruz. Bu yolda bize en çok güç verecek unsurun Türkiye’nin yüksek potansiyeli ve büyüyen ekonomisi olacağına inanıyoruz. Hem ticari müşteriler hem de bireysel müşteriler bazında doğal gaz tüketiminin artacağını düşünüyoruz. Gelirlerimizin öngörülebilir olması ve güçlü nakit akış üretimi ve cazip temettü politikası sunuyor olmamız en güçlü yanlarımız diyebilirim.

Sektörel değerlendirme açısından baktığınızda Türkiye doğalgaz dağıtım sektörünün geleceğiyle ilgili neler öngörüyorsunuz?
Doğal gaz Türkiye’de kullanılmakta olan enerji kaynakları arasında en büyük paya sahip. Eurostat verilerine göre 2015 yılı itibariyle doğal gaz tüketiminin yüzde 29’u sanayi tesislerinde, yüzde 31’i konut ve hizmet sektöründe, geri kalanı ise elektrik üretiminde kullanılıyor. Türkiye’nin kişi başı ortalama doğal gaz tüketimi bazı büyük Avrupa ülkelerinin altında olsa da; doğal gaz tüketimindeki güçlü büyüme sebebiyle Türkiye’nin kişi başına toplam doğal gaz tüketiminin büyük Avrupa ülkelerindeki seviyelere ulaşması bekleniyor.

Başkent Doğalgaz 2018 yılı için öngördüğü projelerden bahseder misiniz? 2018 yılı için abonelikler ve dağıtım ile ilgili hedefler neler? Gelecek dönem yatırımlardan bahseder misiniz?
Organik büyüme stratejimiz kapsamında doğal gaz dağıtım hattının modernizasyonu, geliştirilmesi ve sayaç altyapısının yenilenmesi yoluyla Şirket’in mali açıdan rekabetçi yapısını sürdürmeyi planlıyoruz. 2020 yılsonuna kadar doğal gaz dağıtım hattının organik bir şekilde genişletilmesi suretiyle Ankara bölgesinde 2 milyon aboneye ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca henüz gaz dağıtımı yapılmayan dokuz ilçe ile birlikte abone sayımızda ilave yaklaşık 200 bin büyüme bekliyoruz.