BASF satışlarını yüzde 3 artırdı

0
62

Kimya şirketi BASF, 2015 yılı ikinci çeyreğinde satışlarını yüzde 3 artırarak 19,1 milyar euroya çıkardı.
 
BASF açıklamasına göre şirket, 2015 yılının ikinci çeyrek dönemine ilişkin bilançosunu açıkladı. Buna göre şirketin 19,1 milyar euro olarak gerçekleşen satışları, önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 3 artış gösterdi.
 
Satış hacmi, 2014 yılının ikinci çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 2 büyüdü. Bu yükselişte, Petrol ve Gaz segment hacimlerindeki artış etkili oldu. Tüm segmentler, olumlu kur etkileri kaydetti.
 
Özel kalemler öncesi faaliyet geliri (FVÖK) 31 milyon euroluk artışla yaklaşık 2 milyar euroya yükseldi. 1,3 milyar euro olarak gerçekleşen net gelir, önceki yılın ikinci çeyrek seviyesine ulaştı.
 
Kimyasal ürünler segmentinde azalan satış hacimlerine karşın 2015 yılının ilk yarısında elde edilen satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak 39,1 milyar euroya yükseldi. Yaklaşık 4,1 milyar euro seviyesinde gerçekleşen özel kalemler öncesi FVÖK, önceki yılın ilk yarısında elde edilen seviyeye ulaştı.
 
Petrol fiyatlarının düşmesi Petrol ve Gaz segmentinden elde edilen gelirleri azaltırken, İşlevsel Malzemeler ve Çözümler ile Kimyasal Ürünler segmentine büyük katkılar sağlayarak destek oldu. Tarım Çözümleri segmenti, önceki yılın ilk yarısında elde edilen gelire ulaşırken Performans Ürünleri segmenti ve Diğer segmenti, 2014 yılının aynı döneminde elde ettiği gelirlere ulaşamadı.
 
2015 yılının ilk yarısında işletme faaliyetlerinden elde edilen gelir, 2,4 milyar euroluk bir artışla 5,1 milyar euroya yükseldi.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen BASF SE Finans ve Mali İşler Müdürü Dr. Hans-Ulrich Engel, “Önceki yılın ilk yarı seviyesinin neredeyse iki katına çıktı ve büyük oranda stokların 1,3 milyar euro azaltılması sonucu elde edildi. Buna, doğal gaz ticareti ve bitki koruma işlerinin dönemsel etkisi ve ayrıca stok yönetimimizin devam eden optimizasyonu katkıda bulundu” ifadelerini kullandı.
 
BASF SE İcra Kurulu Başkanı Dr. Kurt Bock ise 2015 yılının ilk yarısında elde ettikleri gelirlerin, önceki yılki seviyesini yakaladığını açıkladı.
 
2015 yılının tamamı için, altı ay önce öngörülenden daha zayıf bir büyüme beklediklerini belirten Bock, “Devam eden yüksek riske rağmen, 2015 yılına yönelik genel bakışımızı koruyoruz: Bu değişken ve zorlu ortama rağmen iyi bir performans göstermeyi ve satışlarımızı bir miktar artırmayı hedefliyoruz. Özel kalemler öncesi FVÖK’ün, önceki yıl elde edilen seviyeye ulaşmasına çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 
2015 YIL SONU İÇİN ZAYIF BÜYÜME BEKLENTİSİ
2015 yılının ilk yarısında büyüme, şirketin global ekonomi ve ayrıca global endüstriyel ve kimyasal üretime yönelik beklentilerinin altında kaldı. Bu nedenle 2015 yılında global ekonomik ortama yönelik beklentiler azaltıldı.
 
Buna göre, gayrisafi yurt içi hasılada büyüme yüzde 2,4, endüstriyel üretimde büyüme yüzde 2,9 ve kimyasal üretiminde büyüme yüzde 3,8 olarak tahmin edildi. Şirket, ortalama euro/dolar paritesini ise 1,15 dolar olarak beklerken, ortalama petrol fiyatı varil başına 60 dolar ile 70 dolar arasında öngördü.