Barselona’da yerel para uygulaması

    0
    24

    Barselona Belediye Başkanı Ada Colau, düzenlediği basın toplantısında yerel para kullanımıyla ilgili pilot uygulamaya gelecek yılın ilk yarısında kentin geri kalmış bölgelerinde başlayacaklarını açıkladı.

    Barselona Belediyesi’nin hazırladığı “Dayanışma ve Sosyo Ekonomik Teşvik Planı” kapsamında öngörülen 124 önlem maddesinden birinin yerel para kullanımı olduğunu belirten Colau, bu proje için yaklaşık 5 milyonu AB Komisyonu fonlarından karşılanmak üzere toplam 24 milyon avroluk bir yatırım yapacaklarını dile getirdi.

    Projenin detayları hakkında şimdilik çok fazla ayrıntı verilmezken projenin, 2019’da tüm kente yayılması hedefleniyor. Barcelona Belediyesi Ekonomik Sosyal Dayanışma ve İşbirliği Birimi Sorumlusu Jordi Via “Bu orta vadeli bir proje ve henüz ayrıntılarına karar verilmedi” dedi.

    MERKEZ BANKASI UYARMIŞTI
    Öte yandan İspanya Merkez Bankası yöneticileri 2015 yılında yaptıkları açıklamalarda, Barcelona’daki yerel para kullanımı projesiyle ilgili “kuralsız” ve “denetimsiz” bir uygulamanın uygun olmayacağı uyarısında bulunmuştu.

    13 Haziran 2015 tarihinde Barcelona’nın ilk kadın Belediye Başkanı Colau’nun seçim vaadleri arasında kentin ekonomik ve ticari koşullarını geliştirmek için alternatif para birimi kullanımını hayata geçirmek de bulunuyordu.

    Aktivist bir geçmişe sahip Colau, belediye başkanı olmadan önce evden çıkarılan ipotek mağdurlarını korumaya yönelik girişimler yapan bir sivil toplum örgütünü yönetiyordu.